Γνωριμία με τη Wicca

Γνωριμία με τη Wicca

H Wicca είναι μια νεο-παγανιστική θρησκεία που έχει τις βάσεις της στις παγανιστικές πεποιθήσεις της Βόρειας Ευρώπης και κυρίως στην Κέλτικη μυθολογία.

Περιλαμβάνει πολλές προ-χριστιανικές δοξασίες, μύθους, παραδόσεις και τελετουργίες καθώς επίσης και ερμητικά μοτίβα του 20ου αιώνα.

Είναι επίσης συνδεδεμένη με το Μεσαιωνικό “κυνήγι των μαγισσών”, αφού πολλοί οπαδοί της ισχυρίζονται πως παρέλαβαν από γενιά σε γενιά τη γνώση της εποχής εκείνης. Πολλοί την ονομάζουν και «παλαιά θρησκεία» (The old religion) ή “τέχνη των σοφών” (Art of the wise).

Σύμφωνα με τον Raymond Buckland, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης είχε αναπτυχθεί ένα ιερατείο επιλέκτων Σαξόνων και Κελτών, οι οποίοι ήταν επικεφαλής των τελετουργιών.

Αυτοί οι ιερείς ονομάζονταν “Wicca”, που σημαίνει οι Σοφοί. Στην εποχή των Αγγλοσαξόνων βασιλέων στην Αγγλία, κάθε βασιλιάς πριν πάρει απόφαση για οποιοδήποτε σημαντικό ζήτημα, συμβουλευόταν το Συμβούλιο των Σοφών (Witan).

Οι ιερείς αυτοί είχαν επίσης γνώσεις βοτανολογίας, μαντείας και μαγείας, ήταν νομικοί, γιατροί, ιερείς και συγχρόνως μάγοι.

 

Βασικές πίστεις της Wicca:

  • Η βασική αρχή στην οποία στηρίζεται η Wicca ως θρησκεία και που είναι αποδεκτή από όλους τους οπαδούς της, συνοψίζεται σε λίγες λέξεις, το Wiccan rede: “Κάνε ό,τι θέλεις, αρκεί να μη βλάψεις κανέναν”! Το δεύτερο σκέλος εμπεριέχει μια ηθική που αναφέρεται τόσο στο πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους γύρω μας, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό μας: με σεβασμό και φροντίδα.

  • Ως θρησκεία επικεντρώνεται στο σεβασμό στη φύση, όπως αντικατοπτρίζεται μέσα από τη Θεά του φεγγαριού – Moon Goddess (της γονιμότητας) και το σύντροφό της, τον κερασφόρο Θεό- Horned God. Οι Θεοί αυτοί δεν ειναι απόμακροι από εμάς, βρίσκονται μέσα μας και η παρουσία τους είναι αισθητή σε όλη τη φύση. Η σχέση μας μαζί τους είναι σχέση συντονισμού κι εναρμόνισης κι όχι ικεσίας, φόβου ή παρακλήσεων. Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητη μια διευκρίνιση: Η Θεά κι ο Θεός, μπορούν να είναι οποιαδήποτε αρσενική και θηλυκή θεότητα, από οποιοδήποτε πάνθεο ή θρησκεία. ΄Αλλοι προσεύχονται στην Αρτεμη, άλλοι στη Φρέγια, άλλοι στην Αστάρτη, τον Όντιν, τον Όσιρι, το Δία, ανάλογα με τη θεότητα που συντονίζεται ο καθένας. Γι αυτό το λόγο και πολλές φορές χρησιμοποιείται για τη Θεά η ευρύτερη ονομασία “η Μεγάλη Θεά”. Οι δυο αυτοί Θεοί, είναι παρόμοιοι με το yin και yang του Ταοισμού, τα δύο αντίθετα που αλληλοσυμπληρώνονται, το Θεϊκό θηλυκό και το Θεϊκό αρσενικό, που θεωρούνται ως οι εραστές που από την ένωσή τους δημιουργήθηκε το σύμπαν.

  • Η Θεά έχει τρεις όψεις και γι αυτό την αποκαλούν “Τριπλή Θεά” (The triple Goddess): την παρθένα, τη μητέρα και τη μέγαιρα, που συμβολίζουν τις τρεις φάσεις της Σελήνης (γέμιση – πανσέληνο – χάση). Είναι η παγκόσμια Μητέρα, η πηγή της γονιμότητας, της σοφίας και της αγάπης.

  • Ο Θεός είναι κερασφόρος, για να τονιστεί η σχέση του με τα άγρια ζώα. Δεν έχει σχέση με το Θεό των άλλων θρησκειών, τον παντοδύναμο, τον αυστηρό κριτή ή τιμωρό, ούτε θεωρείται ανώτερος από τη Θεά, αλλά είναι ίσοι.

  • Απαγορεύει τον προσηλυτισμό γιατί δε θεωρεί ότι είναι η “μόνη και αληθινή θρησκεία”. Όποιος θέλει να ακολουθήσει το μονοπάτι της, πρέπει να το κάνει με πλήρη συνείδηση.

  • Πιστεύει στο δόγμα της μετενσάρκωσης, αλλά όχι στο πεπρωμένο. Τιμούμε τη Θεά και το Θεό μας, όμως είμαστε ελεύθερες ψυχές με ελεύθερη βούληση, ευθύνη κι έλεγχο της ζωής μας.

  • Μια άλλη βασική πίστη είναι το Κάρμα, το οποίο δεν είναι ένα σύστημα “τιμωρίας”, αλλά ένα σύστημα που μας οδηγεί στην εσωτερική μας εξέλιξη, αφού οτιδήποτε πράττουμε (θετικό ή αρνητικό) θα μας επιστραφεί. Οι Γουικανοί πιστεύουν στο “Νόμο των Τριών” ή “νόμο της επιστροφής” (the threefold law), ένα κοσμικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο κάθε πράξη μας θα μας επιστραφεί τριπλασιασμένη ή γενικώς πολλαπλασιασμένη.

  • Η Wicca χρησιμοποιεί τη μαγεία ως μια από τις βασικές πρακτικές της. Η μαγεία δε θεωρείται κάτι εξωπραγματικό ή μεταφυσικό, αλλά “μια προβολή φυσικών ενεργειών, ώστε να προκληθούν τα αναγκαία αποτελέσματα”. Είναι μια αποκρυφιστική πρακτική, φυσική κι όχι μεταφυσική όμως, που χρησιμοποιεί δυνάμεις που είτε δεν έχουν ανακαλυφθεί είτε δεν έχουν κατονομαστεί από την επιστήμη ως τώρα. Με πιο απλά λόγια, όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη μαγεία, επικεντρώνει τη δύναμη της θέλησής του σε αυτό που επιθυμεί, με σκοπό να επιφέρει αλλαγές στη συνειδητότητά του και να επηρεαστούν οι κατάλληλες συμπαντικές ενέργειες που θα βοηθήσουν την πραγμάτωση του στόχου του.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ WICCA

 

Θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Wicca:

  • Σύμφωνα με τον Gardner, ξεκίνησε από την προϊστορική εποχή ως ένα τελετουργικό συνδεδεμένο με τη φωτιά, το κυνήγι, τη γονιμότητα και τη θεραπεία των διαφόρων ασθενειών. Στη συνέχεια εξελίχθηκε μια θρησκεία που αναγνώριζε μια “υπέρτατη θεότητα”, επειδή όμως η κατανόηση της Θεότητας αυτής δεν ήταν εύκολη, χωρίστηκε σε μια Θεά της Γονιμότητας κι ένα Κερασφόρο Θεό. Συνεχίζοντας ο Gardner υποστηρίζει πως κύρια βάση της θρησκείας αυτής ήταν η λατρεία της Σελήνης και μια πίστη βασισμένη στον Ήλιο, την οποία είχαν κάποιοι ιερείς, οι Δρυίδες, κι αναπτύχθηκε σε μια κυρίαρχη θρησκεία των Κελτών. Μέχρι τότε, η Κέλτικη παράδοση είχε εξαπλωθεί σταδιακά σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη (στη σημερινή Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σκωτία κλπ), όχι ως μια ενιαία πολιτική οντότητα, αλλά ως διάφορες φυλές που μοιράζονται μια κοινή κουλτούρα και θρησκεία. Κατάφερε να επιβιώσει παρά τις επιδρομές των Ρωμαίων και των Σαξόνων, κυνηγήθηκε κατά τη διάρκεια των χριστιανικών διωγμών ως και το 18ο αιώνα κι ως τα μέσα του 20ου αιώνα είχε χαθεί ένα μεγάλο μέρος της θεολογίας και των τελετουργικών και οι συναθροίσεις των Γουικανών είχαν απομονωθεί τόσο πολύ, ώστε έχασαν την επαφή μεταξύ τους. Τελικά ο ίδιος ο Gardner με τη βοήθεια της Πρωθιέρειάς του Doreen Valiente (1922-1999), αναβίωσαν τη θρησκεία αυτή με τη βοήθεια κι άλλων, παίρνοντας τις σωζόμενες πεποιθήσεις και πρακτικές κι εμπλουτίζοντάς τις με υλικό από άλλες θρησκευτικές και πνευματικές πηγές, καθώς και με πρακτικές της τελετουργικής μαγείας.

  • Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, η Wicca δεν ήταν μια αδιάσπαστη συνέχεια των Κελτικών πεποιθήσεων που έφτασαν ως τον 20ο αιώνα. Υποστηρίζουν ότι υπήρξε μια συγχώνευση κάποιων Κέλτικων στοιχείων, μιας θεότητας, κάποιων εποχιακών εορτών, με σύγχρονα στοιχεία της τελετουργικής μαγείας, το τεκτονικό τάγμα και διάφορα άλλα πνευματικά ρεύματα.

  • Κάποιοι άλλοι τοποθετούν τη Wicca σε μια ελάχιστα γνωστή ομάδα πιστών της Νέας Αγγλίας,στις αρχές του 20ου αιώνα.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ WICCA

 

Τα συγγραφικά έργα που αποτέλεσαν τη βάση της είναι τα εξής:

  • Το 1899 ο Charles Leland (1824-1903) έγραψε το “Aradia: το ευαγγέλιο των μαγισσών” (Aradia: the gospel of the witches). Ο Leland ασχολήθηκε πολύ με τη λαογραφία και τις παραδόσεις των λαών, μελέτησε πολλές γλώσσες, έγραψε ποιήματα, ασχολήθηκε με τον Ερμητισμό και το Νεο-Πλατωνισμό. Το Aradia ασχολείται με τη Θεά Άρτεμη και παρουσιάζεται ως ένα αρχαίο έγγραφο που κατέγραψε το δόγματα της “Παλαιάς Θρησκείας”, όπως του τα μετέφερε μια Ιταλίδα μάγισσα με το όνομα Magdalena. Δε γνωρίζουμε την εγκυρότητα αυτού του βιβλίου, όμως γεγονός είναι ότι επηρέασε βαθιά την εξέλιξη του νεοπαγανισμού.

  • To 1921 η Margaret Murray έγραψε το “The witch cult in western Europe” και το 1931 το “The God of the witches”. Η Murray ήταν Αιγυπτιολόγος, ανθρωπολόγος, ιστορικός και λαογράφος. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έδωσε διαλέξεις στο Ενωμένο Βασίλειο. Στα παραπάνω βιβλία προωθούσε την ιδέα ότι κάποιες από τις μάγισσες που εξοντώθηκαν απο τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους προτεστάντες από το 1450 ως το 1792 (burning times) προέρχονταν από μια προγενέστερη οργανωμένη θρησκεία, κυρίαρχη της προχριστιανικής, στη Βόρεια Ευρώπη. Τα έργα της δεν ικανοποίησαν τους ανθρωπολόγους, όμως παρείχαν άφθονο υλικό στις νεοπαγανιστικές παραδόσεις.

  • Το 1948 ο Robert Graves κυκλοφόρησε το έργο “The white Goddess: a historical grammar of poetic myth”, το οποίο ήταν συνδυασμός λαογραφίας και προσωπικής του ποιητικής φιλοσοφίας κι όχι κάποια ιστορική ή ανθρωπολογική μελέτη. Σύμφωνα με την άποψη του Graves “κάθετί είναι αληθινό, αρκεί να το πιστέψεις με όλη τη δύναμη της θέλησής σου”, επομένως οι θεοί και οι θεές αποκτούν υπόσταση από την πίστη των οπαδών τους.

  • Ο Gerald Gardner (1884-1964) ήταν ένα Βρεττανός δημόσιος υπάλληλος που καταγόταν απο οικογένεια Σκωτσέζων ξυλοκόπων, οι οποίοι ασκούσαν κληρονομικά την τέχνη της Μαγείας. Ο Gardner το 1939 εισχώρησε σε ένα coven (σύναξη) Γουικανών, λαμβάνοντας τους τότε όρκους μυστικότητας. Το 1949 έπεισε τη σύναξη να γράψει ένα βιβλίο για τη Γουίκα με τη μορφή νουβέλας, το “βοήθημα υψηλής μαγείας” (High magic’s aid), στο οποίο αποκάλυψε πολύ προσεκτικά κάποιες απο τις πεποιθήσεις της Παλαιάς Θρησκείας και των μεγάλων διώξεων που υπέστησαν. Ο Gardner πρόσθεσε πολλά τελετουργικά, σύμβολα, έννοιες και στοιχεία της τελετουργικής μαγείας και επίσης συμπλήρωσε τις πρακτικές της σύναξής του με στοιχεία του Τεκτονισμού και άλλες πηγές, τα οποία είχαν ξεχαστεί. Το 1951 ιδρύει τη δική του αδελφότητα στην οποία εισάγει και την Doreen Valiente. Μαζί εκδίδουν το “Βιβλίο των Σκιών” (Book of shadows), στο οποίο βασίζεται η Γκαρντνεριανή παράδοση. Το 1954 έγραψε το “Η Μαγεία σήμερα” (witchcraft today), στο οποίο έδινε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πίστη και το 1959 εκδίδει την “Έννοια της Μαγείας” (the meaning of witchcraft), στην οποία περιγράφει λεπτομερώς της ιστορία της Wicca στη Βόρεια Ευρώπη.

Είναι γεγονός πως η Wicca έκανε την εμφάνισή της ως μαζικό κίνημα στην Αγγλία τη δεκαετία του 1950 με την έκδοση των βιβλίων του Gardner. Από τότε επεκτάθηκε με μεγάλη ταχύτητα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα αποτελεί μια απο τις μεγαλύτερες οργανωμένες θρησκείες, την 5η κατά σειρά μετά το χριστιανισμό, τον ισλαμισμό, τον ιουδαισμό και τον ινδουισμό.


ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ WICCA


Χαρακτηριστικά:

  • Δεν υπάρχουν ναοί, οι τελετουργίες γίνονται στη φύση. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα φυσικά, γιατί η Wicca τουλάχιστον στη χώρα μας είναι από παρεξηγημένη έως δαιμονοποιημένη, οπότε οι οπαδοί αν ανήκουν σε κάποια σύναξη εκτελούν τη λατρεία και τις τελετουργίες τους σε ειδικό χώρο, κι αν είναι solitary (μοναχικοί μάγοι) έχουν το βωμό τους σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο στο σπίτι τους.

  • Οι γιορτές της Wicca ακολουθούν τις φάσεις της Σελήνης που σχετίζονται με τη Θεά και είναι γνωστές ως Esbats, και τις φάσεις του Ήλιου που σχετίζεται με το Θεό και ονομάζονται Sabbats. Αυτά που ουσιαστικά γιορτάζει ένας Γουικανός είναι κάθε νέα σελήνη, κάθε πανσέληνος, κάθε ισημερία και ηλιοστάσιο, καθώς και κάποιες ημέρες που σχετίζονται με τη σοδειά και το θερισμό.

  • Στη Wicca δεν υπάρχει οργανωμένο ιερατείο, ούτε κάποια κεντρική εξουσία. Κάθε Γουικανός μπορεί να εκτελέσει κάποια τελετουργία είτε ανήκει σε σύναξη είτε είναι μόνος του. Στην περίπτωση των συνάξεων (covens) - τα οποία περιλαμβάνουν το ανώτερο 13 μέλη - σε κάθε τελετουργία ορίζεται μια Πρωθιέρεια κι ένας Αρχιερέας που το εκτελούν χωρίς όμως αυτό να τους προσδίδει κάποια ανωτερότητα έναντι των άλλων μελών. Οι μοναχικοί Γουικανοί εκτελούν μόνοι τους τα τελετουργικά, επομένως κάθε Γουικανός έχει το ρόλο και την ιδιότητα του Ιερέα και της Ιέρειας.

  • Υπάρχουν αρκετές “παραδόσεις”, κι ανάλογα με την κάθε μια ακολουθούνται συγκεκριμένα τελετουργικά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια κοινά βασικά στοιχεία σε όλες τις παραδόσεις, που αφορούν κυρίως θεολογικές απόψεις, τη μετά θάνατο ζωή και κάποιους κανόνες ηθικής.

  • Στη Wicca μπορεί κάποιος να επιλέξει το δρόμο του Solitary και του Eclectic. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να μην ενταχθεί σε κάποια σύναξη κι επίσης να μην ακολουθήσει κάποια παράδοση, αλλά να επιλέξει από καθεμιά ό,τι θεωρεί ότι τον αντιπροσωπεύει περισσότερο.

Το 1974 στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησε η επίσημη ανακοίνωση του συμβουλίου της Wicca, για τα πιστεύω της θρησκείας αυτής.


Ακολουθεί μεταφρασμένο το Δόγμα αυτό:

  1. Τελούμε ιεροτελεστίες για να εναρμονιστούμε με τους φυσικούς ρυθμούς ζωτικής δύναμης όπως τις ορίζουν η φάσεις της σελήνης, καθώς και τα εποχιακά ηλιοστάσια.

  2. Αναγνωρίζουμε ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη, μας προσφέρει την μοναδική και ξεχωριστή ευθύνη προς το περιβάλλον. Αναζητούμε ύπαρξη αρμονική με την Φύση και οικολογική ισορροπία που προσφέρει ολοκλήρωση και επίγνωση της ανελικτικής αντίληψης.

  3. Αποδεχόμαστε μια Δύναμη βαθύτερη και μεγαλύτερη απ’ ότι εμφανίζεται και απ’ ότι μπορεί να αντιληφθεί ο μέσος άνθρωπος. Λόγω αυτής της ανωτερότητάς Της, μερικές φορές αποκαλείται «υπερφυσική», μα εμείς Την αναγνωρίζουμε ως μια φυσική Δύναμη που βρίσκεται μέσα στον καθένα.

  4. Λαμβάνουμε ότι η Δημιουργός Δύναμη του Σύμπαντος εκφράζεται με πολικότητα -ως αρσενικό και θηλυκό- ότι αυτή είναι η ίδια Δύναμη που ζει μέσα σε κάθε άνθρωπο και ότι λειτουργεί μέσα από την αλληλεπίδραση του αρσενικού και θηλυκού. Δεν αξιώνουμε το ένα πάνω από το άλλο, γνωρίζοντας ότι το ένα υποστηρίζει το άλλο. Τιμούμε την σεξουαλικότητα ως ευχαρίστηση, ως σύμβολο και ενσάρκωση της Ζωής, και ως μια από τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται στην εξάσκηση της Μαγείας και της θρησκευτικής λατρείας.

  5. Αναγνωρίζουμε τον εσώτερο και εξώτερο κόσμο, ή αλλιώς τους ψυχολογικούς κόσμους, γνωστούς και ως Πνευματικός Κόσμος, Κοινό Υποσυνείδητο, Εσώτερο Επίπεδο κλπ. και βλέπουμε στην αλληλεπίδραση αυτών των δύο διαστάσεων, την βάση των υπερφυσικών φαινομένων και της εξάσκησης της Μαγείας. Δεν αμελούμε καμία από αυτές τις διαστάσεις για χάρη τις άλλης αλλά αναγνωρίζουμε και τις δύο ως απαραίτητες για την ολοκλήρωση.

  6. Δεν αναγνωρίζουμε απολυταρχικές ιεραρχίες, μα τιμούμε αυτούς που διδάσκουν, σεβόμαστε αυτούς που μοιράζονται την ανώτερη γνώση και σοφία τους, παραδεχόμαστε αυτούς που θαρραλέα καθοδηγούν.

  7. Βλέπουμε την θρησκεία, την Μαγεία και την σοφία ζωής ως ένωση, με τρόπο που ο καθένας αντιλαμβάνεται τον κόσμο και που ζει μέσα σε αυτόν, ως μια κοσμική φιλοσοφία ζωής που εμείς προσδιορίζουμε σαν Μαγεία ή Τρόπο των Wicca (Wiccan Way).

  8. Η αυτό-αποκάλεση “Μάγισσα” ή “Μάγος” δεν δημιουργεί την Μάγισσα/Μάγο, ούτε η κληρονομικότητα, ούτε οι τίτλοι, ούτε οι βαθμοί, ούτε η μύηση. Η Μάγισσα/Μάγος αναζητά να ελέγξει τις εσώτερες δυνάμεις που θα επιτρέψουν μια ζωή καλή και σοφή, χωρίς να βλάπτει άλλους και σε αρμονία με την Φύση.

  9. Αναγνωρίζουμε ότι είναι η επιβεβαίωση και ολοκλήρωση της ζωής, ως συνέχεια της εξέλιξης και ανάπτυξης του συνειδητού, αυτό που δίνει νόημα στο Σύμπαν που γνωρίζουμε και στον προσωπικό μας ρόλο μέσα σε αυτό.

  10. Η μοναδική μας αντίδραση προς τον Χριστιανισμό, ή οποιαδήποτε άλλη θρησκεία με φιλοσοφία ζωής, είναι στο σημείο που ο θεσμός τους αξιώνει πως είναι “η μοναδική αληθινή και σωστή οδός”, αξίωμα που δεν επιτρέπει την ελευθερία σε άλλους και καταπιέζει άλλες θρησκευτικές τελετουργίες και πιστεύω.

  11. Ως Μάγισσες και Μάγοι, δεν μας απειλούν οι διάλογοι για την ιστορία της Τέχνης, η προέλευση διαφόρων όρων και η νομιμότητα ποικίλων απόψεων διαφόρων παραδόσεων. Μας απασχολεί μονάχα το παρόν και το μέλλον μας.

  12. Δεν δεχόμαστε την αντίληψη του «απόλυτου κακού» ούτε λατρεύουμε οντότητες γνωστές ως «Σατανάς» ή «Διάβολος» όπως έχουν οριστεί από την Χριστιανική παράδοση. Δεν αναζητούμε δύναμη μέσω δεινοπάθειας άλλων, ούτε αποδεχόμαστε την άποψη ότι τα προσωπικά οφέλη μπορούν να παραληφθούν μέσω εχθρότητας και επίθεσης σε άλλους.

  13. Ενεργούμε μέσα στην Φύση, διότι αυτό είναι που ενισχύει την καλή μας υγεία και ύπαρξη.

Σχετικά Άρθρα


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ στο 8758758080 με χρέωση από Σταθερό 0,79 €/1'* και από Κινητό 0,82 €/1'*
ή στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’* και από Κινητό 1,74€/1’*.
* Με Φ.Π.Α. και Tέλος Σταθερής ή Κινητής Τηλ/νιας όπου ισχύει.

Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενηλίκους.
Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής
Μια συνέντευξη με τον Ιατρό Ανδρέα Θ. Τσουρουκτσόγλου. Με τον όρο "Ayurveda" που πρακτικά σημαίνει “Η επιστήμη της Ζωής”, ή “Η Γνώση της...
More detail
Το «πείραμα του Μίλγκραμ» Το «πείραμα του Μίλγκραμ»
Πολωνοί ερευνητές επανέλαβαν το περίφημο «πείραμα του Μίλγκραμ» και έβγαλαν τρομακτικά συμπεράσματα για την υπακοή του ανθρώπου...
More detail
Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα
Τεύχη του περιοδικού New Age Astrology Magazine επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες...
More detail

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Εύρεση Ωροσκόπου

Βιβλία για... κατέβασμα

Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα
από τις εκδόσεις Il Piccolo

Σαν Σήμερα