5 άγνωστοι αρχαίοι πολιτισμοί

5 άγνωστοι αρχαίοι πολιτισμοί

Πέντε πολιτισμοί του αρχαίου κόσμου, από τη Μεσόγειο ως τα βάθη της Ασίας και της Αφρικής, που πιθανότατα δεν γνωρίζατε ότι υπήρχαν.


Το βασίλειο του Αξούμ
Γνωστό και ως Αυτοκρατορία της Αξώμης, το βασίλειο Αξούμ δημιουργήθηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή της Αβησσυνίας, εκεί όπου σήμερα υπάρχουν τα αφρικανικά κράτη της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας. Έγινε σημαντικό εμπορικό έθνος, κόβοντας δικό του νόμισμα και επηρεάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Αραβική Χερσόνησο. Ο Πέρσης προφήτης Μάνης θεωρούσε την Αξώμη ως μία από τις τέσσερις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, μαζί με την Περσία, τη Ρώμη και την Κίνα, ενώ σύμφωνα με την παράδοση, εκεί τοποθετείται ο υποτιθέμενος τόπος ανάπαυσης της Κιβωτού της Διαθήκης και η κατοικία της μυθικής βασίλισσας του Σαβά. Το Βασίλειο έφτασε στην δύση του τον 10ο αιώνα μ.Χ., μετά από σταδιακή παρακμή του.

5 άγνωστοι αρχαίοι πολιτισμοί


Η αυτοκρατορία Σιόνγκ-νου
Μια συνομοσπονδία νομαδικών φυλών, που ίσως συνδέεται με τους Ούνους, εμφανίστηκε στην Κεντρική Ασία και μετεξελίχθηκε σε γιγαντιαία αυτοκρατορία από το 209 π.Χ. ως το 93 μ.Χ. Ελάχιστα είναι γνωστά γι’ αυτούς, αφού ό,τι απέμεινε είναι αναφορές των ηγετών τους σε κινεζικές πηγές. Η θρησκεία τους ήταν ο Τενγκρισμός και η αυτοκρατορία εκτεινόταν στην σημερινή Μογγολία αλλά και πέρα από τα σύνορά της, καταλαμβάνοντας τις στέπες της κεντρικής και ανατολικής Ασίας και τα εδάφη της Νότιας Σιβηρίας, της δυτικής Μαντζουρίας και κάποιες κινεζικές επαρχίες. Φανταστείτε ότι οι επιδρομές τους ήταν τόσο ισχυρές που όταν εισέβαλαν στην Κίνα, ο αυτοκράτορας των Κινέζων διέταξε την κατασκευή οχύρωσης στην περιοχή που σήμερα δεσπόζει το Σινικό Τείχος. Σκεφτείτε δηλαδή… κάτι σαν το στρατό του Τζένγκις Χαν, αλλά μία χιλιετία νωρίτερα.

2-agnosoi-politismoi-2


Το ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής
Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι απόγονοί του μοίρασαν τις κατακτήσεις τους. Ο Σέλευκος δεν τα πήγε κι άσχημα, παίρνοντας τα εδάφη από την Μεσόγειο μέχρι το σημερινό Πακιστάν, δημιουργώντας την δυναστεία των Σελευκιδών. Ωστόσο, η περιοχή της Βακτρίας (το σημερινό Αφγανιστάν και Τατζικιστάν) απέκτησε τη δική της δύναμη – τόση που ανεξαρτητοποιήθηκε και με πρώτο ηγέτη τον Διόδοτο ίδρυσε ελληνικό βασίλειο κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. Με Πέρσες, Ινδούς, Σκύθες και νομαδικές φυλές, αλλά και παρόν το ελληνικό στοιχείο, το βασίλειο θεωρείται ως ένα από τα πιο πλούσια της εποχής, η «χώρα των χιλίων πόλεων» με ναούς, κορινθιακούς κίονες, γυμνάσια, θέατρα και μνημεία ελληνικής και ζωροαστρικής προέλευσης. Οι Έλληνες έμειναν εκεί ως τον 2ο αιώνα π.Χ. περίπου, οπότε και νομάδες τους ώθησαν προς την Ινδία. Τον περασμένο αιώνα, άρχισαν να έρχονται στο φως αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή, όπως η πόλη Ai Khanoum, που ωστόσο καταστράφηκε κατά τον πόλεμο των Σοβιετικών με τους Αφγανούς.


Ο πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού 
Στα εδάφη του σημερινού Πακιστάν βρέθηκε ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά «θαύματα» του αρχαίου κόσμου, αυτό της πολιτείας Mohenjo-Daro με σπίτια που στέγαζαν 35.000 ανθρώπους, συστήματα αποχέτευσης και υδροδότησης και τουαλέτες πιο προηγμένες από οποιεσδήποτε είχε δει ο δυτικός κόσμος μέχρι τον 20ο αιώνα. Ο πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού άκμασε πριν 4500 χρόνια, μέχρι την εισβολή ινδοευρωπαϊκών φυλών τον 15ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με ευρήματα, οι άνθρωποι αυτού του πολιτισμού είχαν καταφέρει να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στις επιστήμες των μαθηματικών, της μηχανικής, ακόμα και της (πρώιμης) οδοντιατρικής.
(Δείτε περισσότερα εδώ)

5 άγνωστοι αρχαίοι πολιτισμοί


Τσαταλχογιούκ
H UNESCO έχει συμπεριλάβει τα ευρήματα του Τσαταλχογιούκ στη σημερινή Τουρκία ως ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Πρόκειται για σημαντικό νεολιθικό οικισμό στη Μικρά Ασία, κοντά στην πόλη του Ικονίου, με πολιτισμό που αναπτύχθηκε πριν από επτά με εννιά χιλιάδες χρόνια. Χτισμένη σε ύψωμα πάνω από την πεδιάδα του Ικονίου, η πολιτεία του Τσαταλχογιούκ ήταν αυτή που έκανε τη μετάβαση από το κυνήγι στην καλλιέργεια της γης και μάλιστα ήταν διαμορφωμένη σαν κυψέλη. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχε δρόμους και ξεχωριστά κτίρια, αλλά μόνο ένα δαιδαλώδες αρχιτεκτόνημα, με ενώσεις στους τοίχους και ανοίγματα στην οροφή, για να κυκλοφορούν οι κάτοικοι. Εδώ βρέθηκαν εντυπωσιακά τείχη, ένα ιερό αλλά και τμήματα τοιχογραφιών που μαρτυρούν τη σημασία αυτού του πολιτισμού για την εποχή του.


από το in2life.gr


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ στο 8758758080 με χρέωση από Σταθερό 0,79 €/1'* και από Κινητό 0,82 €/1'*
ή στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’* και από Κινητό 1,74€/1’*.
* Με Φ.Π.Α. και Tέλος Σταθερής ή Κινητής Τηλ/νιας όπου ισχύει.

Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενηλίκους.
Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής
Μια συνέντευξη με τον Ιατρό Ανδρέα Θ. Τσουρουκτσόγλου. Με τον όρο "Ayurveda" που πρακτικά σημαίνει “Η επιστήμη της Ζωής”, ή “Η Γνώση της...
More detail
Το «πείραμα του Μίλγκραμ» Το «πείραμα του Μίλγκραμ»
Πολωνοί ερευνητές επανέλαβαν το περίφημο «πείραμα του Μίλγκραμ» και έβγαλαν τρομακτικά συμπεράσματα για την υπακοή του ανθρώπου...
More detail
Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα
Τεύχη του περιοδικού New Age Astrology Magazine επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες...
More detail

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Εύρεση Ωροσκόπου

Βιβλία για... κατέβασμα

Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα
από τις εκδόσεις Il Piccolo

Σαν Σήμερα