Η έκλειψη της υπερπανσελήνου

Η έκλειψη της «Ματωμένης Σελήνης»

Οι θεωρίες συνομωσίας μιλούν για το τέλος του κόσμου μετά την πραγματοποίησή της, όμως οι επιστήμονες σαφώς πιο προσγειωμένοι μιλούν για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Ο λόγος για την έκλειψη υπερπανσέληνου (supermoon), κατά την οποία η πανσέληνος θα δείχνει αρκετά μεγαλύτερη και λαμπρότερη από το συνηθισμένο και θα είναι η πρώτη τέτοια έκλειψη από το 1982.

Κατά την διάρκεια της έκλειψης το φεγγάρι γίνεται κόκκινο, ενώ λόγω και της μεγαλύτερης εγγύτητας προς την Γη, θα είναι αρκετά πιο εντυπωσιακό για τους παρατηρητές. Οι κάτοικοι της Ευρώπης, θα δουν το φαινόμενο στο ξημέρωμα της 28ης Σεπτεμβρίου 2015. Αν… κοιμηθείτε εκείνο το βράδυ και την χάσετε, μην ανησυχείτε. Save the date για τον Σεπτέμβριο του 2033.

Στη χώρα μας το φαινόμενο θα κορυφωθεί περίπου στις έξι παρά δέκα το πρωί. Η ολική έκλειψη θα συμβεί κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «υπερπανσελήνου», καθώς η πανσέληνος θα λάβει χώρα, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη.

Στην Ελλάδα θα είναι ορατή ολόκληρη η ολική φάση της έκλειψης, καθώς και ολόκληρη η μερική φάση της στα δυτικά της χώρας μας. Ορισμένες περιοχές της ανατολικής Ελλάδας θα χάσουν μερικά λεπτά από το τέλος της μερικής φάσης, καθώς η Σελήνη εκεί θα δύσει μερικά λεπτά νωρίτερα.

Κατά τη διάρκεια της ολικής φάσης της έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται στο δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό. Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου στη χώρα μας, σύμφωνα με τους αστρονόμους, θα έχουν ως εξής:
– Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 3:11 πμ
– Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07 πμ
– Έναρξη ολικότητας: 5:11 πμ
– Μέγιστο έκλειψης: 5:47 πμ
– Τέλος ολικότητας: 6:23 πμ
– Τέλος μερικής έκλειψης 7:27 πμ
– Τέλος έκλειψης παρασκιάς 8:22 πμ (η Σελήνη θα έχει ήδη δύσει).

Η έκλειψη της 28ης Σεπτεμβρίου 2015 είναι η τέταρτη και τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη της τελευταίας διετίας. Η τελευταία προηγούμενη ολική έκλειψη συνέβη στις 4 Απριλίου 2015.

Κατά την έκλειψη, το φεγγάρι θα φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερο και κατά 30% φωτεινότερο από ό,τι στην προηγούμενη φετινή έκλειψη, επειδή θα βρίσκεται στο κοντινότερο στη Γη σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του (σε απόσταση 363.700 χιλιομέτρων), ενώ την περασμένη άνοιξη βρισκόταν αντίθετα στο πιο μακρινό του (σε απόσταση 405.600 χιλιομέτρων).

Ενώ η φετινή ανοιξιάτικη ολική έκλειψη διήρκεσε λιγότερο από πέντε λεπτά, της Δευτέρας θα διαρκέσει πάνω από 70 και συνολικά πάνω από τέσσερις ώρες μαζί με την παρασκιά και την μερική έκλειψη. Το φαινόμενο θα είναι ορατό είτε με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, είτε με κιάλια, είτε με γυμνά μάτια.

Η ονομασία του φαινομένου της έκλειψης της υπερπανσελήνου ως «Ματωμένη Σελήνη» οφείλεται στο ότι, κατά τη διάρκεια της «εξαφάνισης» του, το φεγγάρι δεν μοιάζει εντελώς σκοτεινό, αλλά αποκτά μια κοκκινοπή απόχρωση.

Με αυτό το φαινόμενο κατά καιρούς έχουν συνδεθεί διάφοροι φόβοι για το επερχόμενο τέλος της ανθρωπότητας, ίσως για το ενδεχόμενο της πτώσης ενός μεγάλου αστεροειδούς. Και αυτή τη φορά, διάφορες περιθωριακές θρησκευτικές ομάδες -κυρίως προτεσταντικές στις ΗΠΑ- προβλέπουν ότι μετά από τη Δευτέρα θα έρθει το τέλος του κόσμου.

H Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία φρόντισε να καθησυχάσει όσους φοβούνται αναφέροντας σε ανακοίνωσή της τα εξής: «Η NASA δεν γνωρίζει κανέναν αστεροειδή ή κομήτη που βρίσκεται τώρα σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη, συνεπώς η πιθανότητα μιας σοβαρής σύγκρουσης είναι αρκετά μικρή. Στην πραγματικότητα, με βάση τις καλύτερες πληροφορίες που διαθέτουμε, κανένα μεγάλο αντικείμενο δεν είναι πιθανό να χτυπήσει τη Γη οποτεδήποτε μέσα στις επόμενες αρκετές εκατοντάδες χρόνια».


Με πληροφορίες από ert.gr και in2life.gr


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ στο 8758758080 με χρέωση από Σταθερό 0,79 €/1'* και από Κινητό 0,82 €/1'*
ή στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’* και από Κινητό 1,74€/1’*.
* Με Φ.Π.Α. και Tέλος Σταθερής ή Κινητής Τηλ/νιας όπου ισχύει.

Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενηλίκους.
Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής
Μια συνέντευξη με τον Ιατρό Ανδρέα Θ. Τσουρουκτσόγλου. Με τον όρο "Ayurveda" που πρακτικά σημαίνει “Η επιστήμη της Ζωής”, ή “Η Γνώση της...
More detail
Το «πείραμα του Μίλγκραμ» Το «πείραμα του Μίλγκραμ»
Πολωνοί ερευνητές επανέλαβαν το περίφημο «πείραμα του Μίλγκραμ» και έβγαλαν τρομακτικά συμπεράσματα για την υπακοή του ανθρώπου...
More detail
Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα
Τεύχη του περιοδικού New Age Astrology Magazine επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες...
More detail

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Βιβλία για... κατέβασμα

Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα
από τις εκδόσεις Il Piccolo

Ημερολόγιο

Σαν Σήμερα