Ερμής ο Τρισμέγιστος

Ερμής ο Τρισμέγιστος

Πολλές μελέτες έχουν γίνει μέσα στους αιώνες για την καταγωγή και τις επιδράσεις που έχει δεχθεί ο Ερμής ο Τρισμέγιστος. Όμως, όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για ιερό κείμενο που ορίζει το μέρος, τον αριθμό και την τάξη του Σύμπαντος.

Η κυριότερη πηγή μελέτης της Αιγυπτιακής πίστης και σκέψης για τον σύγχρονο ερευνητή είναι χωρίς αμφιβολία ο Ερμής ο Τρισμέγιστος ή ο Τρείς φορές Μέγιστος Ερμής. Λέγεται ότι τα γραπτά αυτά τα είχε υπαγορεύσει ο ίδιος ο Θωθ, όπως οι ιερές γραφές των Χριστιανών είχαν υπαγορευθεί από το Άγιο Πνεύμα. Γιατί όμως «Τρεις φορές μέγιστος Ερμής;» Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες:

Η μία εξήγηση βρίσκεται στο ότι όλη η φιλολογία γύρω από αυτό το θέμα έχει άμεση σχέση με την Ερμήδεια μασονία. Μία μυστικιστική λατρεία που ήκμασε στην Ευρώπη το 18ο αιώνα και ήταν μία μεταλλαγμένη μορφή κάποιας προγενέστερης μυστηριώδους σχολής. Στη λατρεία αυτή υπήρχε μία αυστηρή πειθαρχεία στον νόμο των παρακλήσεων.

Σύμφωνα με τον απόκρυφο τούτο νόμο είναι ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης παράκλησης το συνειδητό βρίσκεται σε εγρήγορση, στη δεύτερη παράκληση λειτουργεί το υποσυνείδητο ενώ στην τρίτη το πνεύμα βρίσκεται πλέον σε επικοινωνία και με τα δύο επίπεδα συνείδησης έτσι που η απάντηση δίνεται από μόνη της χωρίς να επεμβαίνει η λογική.

Ένα κλασικό παράδειγμα αυτής της αρχής είναι η παράκληση του Ιησού προς τον Πέτρο, που έγινε τρεις φορές.

Μία άλλη ερμηνεία της προσωνυμίας Ερμής ο Τρισμέγιστος είναι η σπουδαιότητα του αριθμού «τρία» στην αριθμολογία.

Ερμής ο ΤρισμέγιστοςΟ Τρισμέγιστος αντιπροσωπεύει μέρες μιας ολόκληρης συλλογής αρχαίων Αιγυπτιακών αποκρυφιστικών διδασκαλιών οι οποίες είναι διαχωρισμένες από τις προσευχές του Ερμή της Αιγυπτιακής γνώσης και της Ερμήδειας αλχημιστικής φιλολογίας. Oι γραπτές μαρτυρίες που έχουμε για τον Ερμή τον Τρισμέγιστο βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την προφορική παράδοση που έφτασε ως εμάς μέσα από τις διδαχές του δασκάλου προς το μαθητή, καθώς και από μυστικές ενοράσεις. Βέβαια μέσα στα χρόνια έγιναν πολλά λάθη από τους διαφόρους μεταφραστές των κειμένων, οι οποίοι τα ερμήνευαν κάτω από το πρίσμα των δικών τους εμπειριών και των σύγχρονων τάσεων του μοντέρνου αποκρυφισμού.

Το γεγονός πάντως, αυτά τα αποσπασματικά κομμάτια, χωρίς αρχή και τέλος, ακρωτηριασμένα από τις διάφορες μεταφράσεις, κατάφεραν πάρα τις αντιξοότητες να διαπεράσουν τους αιώνες, κάτι που από μόνο του αποτελεί ένα θαύμα. Πάντως, ένα μεγάλο της μέρος της Τρισμέγιστης φιλολογίας έχει παρθεί από Αρχαία Ελληνικά κείμενα. Αργότερα οι επιδράσεις που δέχθηκε ήταν τρείς, η Ελληνική, η Εβραϊκή και η Αιγυπτιακή. Η Ιουδαϊκή επίδραση ήταν η θεραπευτική η οποία θεωρείται περισσότερο Ελληνική παρά εβραϊκή. Κατόπιν ο Τρισμέγιστος τέθηκε κάτω από την επιρροή των πρώτων χριστιανών γνωστικών, πολλοί από τους οποίους υιοθέτησαν εκτεταμένα αποσπάσματα για να υπερασπιστούν τις αιρέσεις τους.

Η πιο αξιόλογη αναφορά για τον Τρισμέγιστο θεωρείται αυτή του Βασιλίδη, για τον οποίο ο μεγάλος ψυχολόγος Καρλ Γιούνγκ πίστευε ή ότι η ψυχή του οδηγείτο σε έκταση μέσα από τα Επτά Κηρύγματα του Νεκρού ‘η ότι είχε τη δυνατότητα να επιστρέψει σε μια προηγούμενη ζωή του. Πάντως, όλες οι μελέτες που έγιναν σχετικά με τον Τρισμέγιστο κατέληγαν στο ότι ο Ερμής είναι ο Θωθ που η ελληνική μυθολογία τον αναφέρει ως κύριο της σοφίας και Δάσκαλο του ανθρωπίνου γένους. Ο Τρισμέγιστος ή Θωθ μας διδάσκει το μέτρο, τον αριθμό και την τάξη του σύμπαντος (εξ’ ου και ο όρος Ερμητικός Τεκτονισμός). Η σύζυγός του ήταν η Nehemaut που στους Αιγύπτιους ήταν γνωστή με το όνομα Meat ενώ στους γνωστικούς με το όνομα Σοφία. Σαν σύμβολο του ο Θωθ είχε ένα άσπρο φτερό.

 

Σχετικά Άρθρα


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ από σταθερό στο 8758758080 με χρέωση μόνο 0,75 €/1' (με ΦΠΑ)
ή από σταθερό και κινητό στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’ (με Φ.Π.Α. και Τέλος Σταθ. Τηλ/νιας) και από Κινητό 1,58€/1’ (με Φ.Π.Α. και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Κιν. Τηλ/νιας 12%, 15% 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ Φ.Π.Α.)
Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Η διαδικασία της αλλαγής Η διαδικασία της αλλαγής
Αν είσαι ένας από τους πολλούς που σκέφτεται: «Δεν είναι δίκαιο όλα μου πάνε στραβά» σου προτείνω κατ’ αρχήν να έχεις το θάρρος να ...
More detail
5 άγνωστοι… Νοστράδαμοι 5 άγνωστοι… Νοστράδαμοι
Οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή, η ανακάλυψη της Αμερικής και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είχαν προβλεφθεί αιώνες πριν, από μια τυφλή...
More detail
Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα
Τεύχη του περιοδικού New Age Astrology Magazine επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες...
More detail

Βιβλία για... κατέβασμα

Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα
από τις εκδόσεις Il Piccolo

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Εύρεση Ωροσκόπου

Οι πλανήτες τώρα

Σαν Σήμερα