Νοιώθετε ανεξήγητη εξάντληση, πονοκέφαλο, ζαλάδες, δυσφορία, σωματική ή ψυχική κατάπτωση; Μήπως σας έχουν «ματιάσει»;
Διαβάστε παρακάτω και μάθετε να προστατεύεστε από το «κακό μάτι», αλλά και να ξεματιάζεστε μόνοι σας.
Με τον όρο «μάτιασμα», «βασκανία» ή «κακό μάτι», αναφερόμαστε σε μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση όπου μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά ένας άνθρωπος από την «κακή ενέργεια», τη ζήλια, το φθόνο ή ακόμα και το θαυμασμό ενός άλλου, ακόμα και με ένα απλό βλέμμα. Το αν υπάρχει ή όχι το «κακό μάτι» είναι μία άλλη κουβέντα, εδώ απλά παραθέτουμε κάποιες μεθόδους ξεματιάσματος αλλά και προστασίας από το «κακό μάτι».
Η πίστη στο «μάτι» είναι πιο διαδεδομένη στη Μέση Ανατολή, στη δυτική αλλά και στην ανατολική Αφρική, κεντρική/νότια Ασία, αλλά και στην Ευρώπη, ιδίως στις μεσογειακές χώρες. Αναφορές στην βασκανία μπορούν να βρεθούν στο Κοράνι, όπως και σε Εβραϊκά ιερά κείμενα (Ταλμούδ, Τανάκ). Στην περιοχή του Αιγαίου, καθώς και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μάτια ανοικτού χρώματος, θεωρείται ότι τα ανοιχτόχρωμα μάτια μπορούν να «ματιάσουν» ευκολότερα. Αυτή η πεποίθηση ίσως έχει τις ρίζες της στο γεγονός ότι, άνθρωποι από κοινωνίες όπου δεν ήταν διαδεδομένη η πίστη στη βασκανία (όπως π.χ. από την Βόρεια Ευρώπη), πιθανόν να μην τηρούσαν κάποια τοπικά έθιμα όπως το να μην κοιτά κανείς έντονα στα μάτια αγνώστους. Έτσι λοιπόν στην Ελλάδα και στην Τουρκία, τα φυλαχτά που έχουν την ικανότητα να προστατεύουν από το μάτι, έχουν την μορφή μπλε ματιών.
Η διαδικασία του «ξεματιάσματος» καθώς και οι προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισής του, διαφέρει από τόπο σε τόπο και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Η παράδοση λέει ότι για να έχει επιτυχία το ξεμάτιασμα, την ευχή πρέπει να την μάθετε από το άλλο φύλο, δηλαδή αν είστε γυναίκα από άνδρα και το αντίθετο (σημ.: το παρόν άρθρο γράφηκε από άντρα). Ο «ματιασμένος» που δέχεται τις ευχές δεν πρέπει να πει «ευχαριστώ» γιατί τότε το ξεμάτιασμα δε θα πιάσει και ακόμα, το ξεμάτιασμα γίνεται αφιλοκερδώς και οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο αντάλλαγμα σε αυτόν που ξεματιάζει ακυρώνει την ευχή και το ξεμάτιασμα.
Ξεματιάσματα
Το ξεμάτιασμα με λάδι
Σε ένα μικρό φλιτζανάκι ή ποτηράκι, βάζετε λίγο νερό (περίπου δύο δάχτυλα), μετά σε ένα μπολάκι ή ακόμα και πιατάκι, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και αρχίζετε το ξεμάτιασμα λέγοντας «Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος για τον/την (λέτε το όνομα του/της ματιασμένου/ης)» ενώ παράλληλα σταυρώνετε τρεις φορές το φλιτζανάκι ή το ποτηράκι με το νερό, και μετά, πρέπει να πείτε μία από τις παρακάτω ευχές (προσοχή, μόνο μία):
1η Ευχή: «Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά»
2η Ευχή: «Ιησούς Χριστός νικά, κι αν είναι μάτι το σκορπά, η κυρά η Παναγιά»
3η Ευχή: «Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, δωρεάν ελάβατε δωρεάν δότε ημίν»
Την ώρα που λέτε την ευχή, βουτάτε το δάχτυλό σας στο μπολάκι (ή πιατάκι) με το ελαιόλαδο και ρίχνετε και μία σταγόνα από το λάδι μέσα στο νερό (μόνο μία) σταυρώνοντάς το. Επαναλαμβάνετε δύο φορές ακόμα την ίδια ευχή και ρίχνετε άλλες δύο σταγόνες.
Αν όταν πέσουν πάνω στην επιφάνεια του νερού, οι σταγόνες του λαδιού, ενωθούν σε μία και απλώσουν, τότε ξέρουμε ότι ο άλλος είναι ματιασμένος. Εάν μείνουν ξεχωριστά χωρίς να ενωθούν / διαλυθούν στο νερό, τότε δεν είναι ματιασμένος/η.
Αν τώρα διαπιστώσετε ότι είναι ματιασμένος/η, θα πρέπει να διαβάστε τα παρακάτω λόγια «Βασκανία ηπέρασε και τα δέντρα ξερίζωσε. Βασκανία πού υπάγεις και τα δέντρα ξεριζώνεις. Πάγω στο κεφάλι του/της, να του/της πιω το αίμα. Βασκανία λείψε από το κεφάλι του/της και πήγαινε στα μονόκερα, δίκερα, τρίκερα, τετράκερα, πεντάκερα, εξάκερα, επτάκερα, οκτάκερα, εννιάκερα, δεκάκερα, εντεκάκερα, δωδεκάκερα, εις το πυρ το εξώτερον, το ετοιμασμένο, το μυρισμένο και εις τον Θεό παραδομένο, στ’ άγρια βουνά και στ’ άκαρπα δέντρα, έξω το κακό, έξω το κακό, έξω το κακό».
Αμέσως μετά του δίνεται να πιεί τρείς μικρές γουλιές από το φλιτζανάκι/ποτηράκι και χύνετε το υπόλοιπο στο χώμα ή σε κάποια γλάστρα.
Το ξεμάτιασμα από την Μικρά Ασία
Στην αρχή, μετράμε από το 1 έως το 9 και συνεχίζουμε με την παρακάτω ευχή:
«Μάτια που τον/την ματιάσανε, τρία είναι καλά να τον γιατρέψουν, Πατήρ Υιός και Άγιο Πνεύμα, και του/της (λέμε το όνομα του/της) το κακό, στην γη να σκορπιστεί και την υγειά του να' χει».
Το νησιώτικο ξεμάτιασμα
Ξεκινάμε το ξεμάτιασμα λέγοντας «Στο όνομα του/της (λέμε το όνομα του/της που ξεματιάζουμε)» και κατόπιν λέμε τρεις φορές την παρακάτω ευχή:
«Σταυρός στον Ουρανό, Σταυρός στη Γη, κι αν είναι μάτι να φύγει. Ανάτριχα ήρθε, ανάτριχα να φύγει». Όση ώρα λέμε την ευχή πρέπει και να τον/την σταυρώνουμε και στο τέλος φυσάμε τρεις φορές.
Το ξεμάτιασμα για τα μικρά παιδιά
Βουτάμε ένα κομμάτι βαμβάκι σε λάδι από καντήλι, «σταυρώνουμε» το μέτωπο του παιδιού που θέλουμε να ξεματιάσουμε και ση συνέχεια λέμε τα εξής λόγια:
«Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης, Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας, Σταυρός Βασιλέων το κραταίωμα, Σταυρός πιστών το στήριγμα, Σταυρός Αγγέλων η δόξα καί των δαιμόνων το τραύμα. Εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του νόμου τω Σταυρώ προσηλωθείς και τη λόγχη κεντηθείς την αθανασίαν επήγασας ημίν Σωτήρ, ημών Δόξα Σοι».
Τι πιστεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία
Οι πατέρες της εκκλησίας δεν αρνούνται τη βασκανία, την αποδίδουν όμως σε επέμβαση του πονηρού πνεύματος και τη θεωρούν έργο του διαβόλου. Εκκλησιαστικοί συγγραφείς ταυτίζουν τη βασκανία με το φθόνο, θεωρούν δε τη βασκανία κακή για τους άλλους αλλά και για το εαυτό αυτού που την προκαλεί. Ιδιαίτερο λόγο για τη βασκανία έγραψε ο Άγιος Βασίλειος. Με τη σύνθεση ευχών κατά της βασκανίας, αλλά και φυλακτηρίων, η εκκλησία παραδέχτηκε σιωπηλά την ύπαρξή της.
Σχετική ευχή κατά της «βασκανίας» είναι η παρακάτω και μπορεί να ειπωθεί απλά σαν προσευχή από το άτομο που έχει το πρόβλημα.
«Κύριε ο Θεός ημών, ο Βασιλεύς των αιώνων, Ο Παντοκράτωρ και Παντοδύναμος, ο ποιών πάντα και μετασκευάζων μόνω τω βούλεσθαι, ο εν την επταπλάσιον καμίνον και την φλόγα την εν Βαβυλώνι εις δρόσον μετάβαλων και τους αγίους σου τρεις παίδας σώους διαφύλαξας, ο Ιατρός και Θεραπευτής των ψυχών ημών, η ασφάλεια των εις σε ελπιζόντων, σου δεόμεθα και σε παρακαλούμεν, απόστησον,φυγάδευσον και απέλασον πάσαν διαβολικήν ενέργειαν, πάσαν σατανικήν έφοδο και πάσαν επιβουλήν, περιέργειαν τε πονηράν και βλάβην και οφθαλμών βασκανίαν των κακοποιών και πονηρών ανθρώπων από του δούλου σου ( τούδε) και ή υπό ωραιότητος ή ανδρείας ή ευτυχίας ή ζήλου και φθόνου ή βασκανίας συνέβη, αυτός, φιλάνθρωπε Δέσποτα, έκτεινον την κραταίαν σου χείρα και τον βραχίονα σου τον ισχυρόν και ύψιστον και επισκόπων επισκόπησον το πλάσμα σου τούτο και κατάπεμψον αυτώ Άγγελον ειρηνικόν, κραταίον, ψυχής και σώματος φύλακα, ός επιτιμήσει και απελάσει απ΄αυτού πάσαν βλάβην, πάσαν πονηράν βούλην, πάσαν φαρμακείαν και βασκανίαν των φθοροποιών και φθονερών ανθρώπων' ίνα ύπο σου ο σός ικέτης φρουρούμενος μετ΄ευχαριστίας ψάλη σοί' Κύριος εμοί βοηθός και ου φοβηθήσομαι τί ποιήσει μοι άνθρωπος' και πάλιν' Ου φοβηθήσομαι κακά, ότι συ μετ΄εμού ει' ότι συ εί ο Θεός, κραταίωμα μου, ισχυρός εξουσιαστής, αρχών ειρήνης, πατήρ του μέλλοντος αιώνος. Ναι Κύριε Ο Θεός ημών, φείσαι του πλάσματός σου και σώσον τον δούλον σου από πάσης βλάβης και επήρειας της εκ βασκανίας γινομένης και ανωτέρον αυτόν παντός κακού διαφύλαξον' πρεσβείαις της υπερευλογημένης ενδόξου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας, των φωτοειδών Αρχαγγέλων και παντών σου των αγίων. Αμήν»
Προφύλαξη από το κακό μάτι
Από τα αρχαιότατα χρόνια οι άνθρωποι ζητούσαν διάφορα μέσα για την εξουδετέρωση της ενέργειας της βασκανίας. Στους Έλληνες αναφέρονται: βασκάνια, προβασκάνια, αποτρόπαια, φυλακτήρια, εγκόλπια, περιάμματα, περίαπτα, τελέσματα, στους Λατίνους amuletum, στους Γάλλους amulette, talisman, fétiche, στους Ιταλούς ligature, alligatura. Γενικά τα φυλακτήρια ήταν είτε χειρονομίες, σύμβολα, χρήση λίθων, μετάλλων, φυτών και ζώων. Από τις χειρονομίες για την αποτροπή του βασκάνου αναφέρουμε το φτύσιμο, γνωστό και στους αρχαίους Έλληνες αλλά και μέχρι σήμερα: «Ως μη βασκανθώ τρις εις εμόν έπτυσα κόλπον» (Θεοκρίτου Ειδύλλια 6, 14), «Φτύσε τον κόρφο σου». Επίσης η μούντζα ή φασκέλωμα, η fica των Ιταλών, η έκταση δηλαδή του δείκτη και του μικρού δακτύλου. Οι χειρονομίες συνοδευόταν κάποτε και με φράσεις όπως: «Εις την κεφαλήν σοι» (Πλατ. Ευθ. 6, 283), «Και συ», «Έρρε», «Προσκυνώ Αδράστειαν».
Στην αρχαία Ρώμη κρέμαγαν το "fascinum", ένα φυλακτό φαλλικού σχήματος, στο λαιμό κυρίως των παιδιών για προστασία από το κακό μάτι, αλλά και για να τους φέρει γονιμότητα.
Η χρήση φυλακτηρίων ήταν και είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε όλους τους λαούς και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Οι θρησκείες της Άπω Ανατολής, ο Βουδισμός, ο Βραχμανισμός, ο Χαμανισμός και ο Ταοϊσμός καλλιέργησαν την πίστη στα φυλακτήρια. Ο Χριστιανισμός παρά τις προσπάθειές του, δεν κατόρθωσε να καταργήσει τη χρήση των φυλακτηρίων. Η ΣΤ’ Οικουμενική Σύνοδος με τον κανόνα 61 είχε ορίσει καθαίρεση για τους κληρικούς και εξαετή αφορισμό για τους λαϊκούς οι οποίοι έδιναν στις γυναίκες δεμάτια από μεταξένια («σηρικά») νήματα, υφασμένα με τρίχες αρκούδας ή και πουγγιά ως εγκόλπια κατά της βασκανίας. Τελικά η Εκκλησία αναγκάστηκε να τα παραδεχτεί και να τα καθιερώσει, καταδικάζοντας μόνο τα φυλακτήρια που είχαν σχέση με ασεβείς ή αιρετικές παραδόσεις, όπως τα Αβραξάς των Γνωστικών ή και εκείνα στα οποία συγχέονταν χριστιανικές και ιουδαϊκές ιδέες ως σύμβολα ασαφή και μυστηριώδη.
Σήμερα ιδιαίτερα διαδεδομένα είναι τα ματόχαντρα (μπλε χάντρα που μοιάζει με μάτι), αλλά και φυλακτά από ιερά προσκυνήματα. Χρήση φυλακτηρίου έχει και ο αγιασμός.
Στην Τουρκία χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα τα ματόχαντρα, αλλά και επιγραφές όπως "Allah, maşallah" και "Allah korusun!", οι οποίες επικαλούνται την προστασία του Αλλάχ.
Με πληροφορίες από την Βικιπαίδεια
Σχετικά Άρθρα
★ Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
★ Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
★ Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;
Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!
Κάλεσε ΤΩΡΑ στο 8758758080 με χρέωση από Σταθερό 0,79 €/1'* και από Κινητό 0,82 €/1'*
ή στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’* και από Κινητό 1,74€/1’*.
* Με Φ.Π.Α. και Tέλος Σταθερής ή Κινητής Τηλ/νιας όπου ισχύει.
Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενηλίκους.
Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα