O Μηχανισμός των Αντικυθήρων

O Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Περισσότερο από 2000 χρόνια ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν σιωπηλός και βυθισμένος μέσα στα βαθιά νερά του κρητικού Πελάγους.

Το 1900 ανασύρθηκε, αλλά το μυστικό του εξακολουθεί να είναι σιωπηλό και βυθισμένο μέσα στους αιώνες.

Οι προκαταρκτικές έρευνες είχαν αποκαλύψει τα βασικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού: απέξω ο μηχανισμός αποτελείτο από μία σειρά ενδεικτικών πλακών στερεωμένων σένα ξύλινο κουτί, στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν τουλάχιστον είκοσι οδοντωτοί τροχοί. Το κουτί ήταν καλυμμένο με επιγραφές στις οποίες υπήρχε ένα αστρονομικό ημερολόγιο. Το πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό ήταν ότι ο μηχανισμός χρησιμοποιούσε ένα σύστημα διαφορετικών γραναζιών, κάτι που πρώτο έκανε την εμφάνισή του σε ένα ρολόι το 1575.

Ο Πράις ήταν κατάπληκτος. Είχε μπροστά του ένα μηχανισμό που είχε κατασκευαστεί το 80 π.χ. κανείς δε μπορεί να ξέρει πως χρησιμοποιούσαν το μηχανισμό των Αντικυθήρων ή τι γύρευε σε ένα πλοίο με αγάλματα. Ο Πράις πάντως, πιστεύει ότι ήταν ίσως η αναπαράσταση του σύμπαντος, περισσότερο έργο τέχνης παρά επιστημονικό όργανο.

Ο ίδιος ο Πράις πιστεύει πως τα μεγάλα ευρωπαϊκά αστρονομικά ρολόγια του μεσαίωνα είχαν τις ρίζες τους σε αυτόν το μηχανισμό, γι’ αυτό το λόγο τον συγκαταλέγει ανάμεσα στις μέγιστες μηχανικές εφευρέσεις όλων των εποχών. Η ύπαρξη του και μόνο δείχνει πως η προχωρημένη επιστήμη δεν ήταν πέρα από τις ικανότητες και τη φαντασία των λαών του αρχαίου κόσμου.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν μία τυχαία ανακάλυψη, αλήθεια όμως πόσοι θησαυροί σαν κι αυτόν κρύβουν τα μυστικά τους μέσα στη θάλασσα όταν αυτή καλύπτει τα τρία τέταρτα του κόσμου μας.Υπάρχουν πολλά τεχνουργήματα ή μηχανισμοί που αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός αρχαίου πολιτισμού με επιστημονικές γνώσεις, ίσες ή και ανώτερες από τις δικές μας. Ένας από τους γνωστότερους μηχανισμούς που έχουμε βρει, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, οφείλει το όνομά του σένα μικρό νησάκι βορειοδυτικά της Κρήτης.

Το 1900 ανακαλύφθηκε τυχαία από μερικούς σφουγγαράδες της περιοχής ένα ναυάγιο φορτωμένο αγάλματα. Όταν το φορτίο του ναυαγίου μεταφέρθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών, για καθαρισμό και συντήρηση, το προσωπικό του μουσείου εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από την ομορφιά των αγαλμάτων, ώστε κανείς δεν πρόσεξε λίγα κομμάτια, οξειδωμένου μπρούτζου που είχαν ανασυρθεί με τα αγάλματα.

Πενήντα οκτώ χρόνια αργότερα ήρθε κάποιος για να γκρεμίσει κάθε πιθανή ερμηνεία που είχε δοθεί γι’ αυτά τα κομμάτια του μπρούντζου.

Ο Άγγλος Ντέρεκ ντε σόλα Πράις, σήμερα καθηγητής της ιστορίας της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Γιέιλ της Αμερικής, γνώρισε το μηχανισμό σε μια μελέτη που έκανε για την ιστορία των επιστημονικών οργάνων. Όταν για πρώτη φορά είδε το μηχανισμό είπε: «Τίποτα σαν κι αυτό δε φυλάσσεται πουθενά αλλού. Τίποτα που να μπορεί να συγκριθεί μαζί του, καθώς δεν είναι γνωστό από κάποιο αρχαίο επιστημονικό κείμενο ή φιλολογική αναφορά. Αντίθετα μάλιστα, από όλα όσα ξέρουμε για την επιστήμη και την τεχνολογία της Ελληνιστικής Εποχής, θα πιστεύαμε πως μια τέτοια συσκευή δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει».


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ από σταθερό στο 8758758080 με χρέωση μόνο 0,75 €/1' (με ΦΠΑ)
ή από σταθερό και κινητό στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’ (με Φ.Π.Α. και Τέλος Σταθ. Τηλ/νιας) και από Κινητό 1,58€/1’ (με Φ.Π.Α. και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Κιν. Τηλ/νιας 12%, 15% 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ Φ.Π.Α.)
Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Η διαδικασία της αλλαγής Η διαδικασία της αλλαγής
Αν είσαι ένας από τους πολλούς που σκέφτεται: «Δεν είναι δίκαιο όλα μου πάνε στραβά» σου προτείνω κατ’ αρχήν να έχεις το θάρρος να ...
More detail
5 άγνωστοι… Νοστράδαμοι 5 άγνωστοι… Νοστράδαμοι
Οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή, η ανακάλυψη της Αμερικής και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είχαν προβλεφθεί αιώνες πριν, από μια τυφλή...
More detail
Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα
Τεύχη του περιοδικού New Age Astrology Magazine επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες...
More detail

Βιβλία για... κατέβασμα

Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα
από τις εκδόσεις Il Piccolo

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Ημερολόγιο

Σαν Σήμερα