Ανθοϊάματα …σε Κρίσεις Πανικού

Ανθοϊάματα …σε Κρίσεις Πανικού

Μέσα από μια μακρόχρονη προσπάθεια ανακούφισης των Κρίσεων Πανικού με ανθοϊάματα και καθώς έβλεπα τα ανθοϊάματα για τον φόβο καθαυτόν να αποδεικνύονται ανίσχυρα να βοηθήσουν έστω και λίγο στις καταστάσεις αυτές, σταδιακά κατάλαβα ότι το αίσθημα του πανικού θα έπρεπε να προσεγγιστεί σαν το αποτέλεσμα και όχι σαν η αιτία του προβλήματος.

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε την συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου που βιώνει ακραία εσωτερική ένταση, η οποία καταλήγει σε τεράστιο άγχος έτοιμο να εκραγεί μέσα στο σώμα. Αυτή η «εκρηκτική» φύση των συμπτωμάτων μπορεί να μας οδηγήσει να σκεφτούμε το Cherry Plum. Ο άνθρωπος στην κατάσταση αυτή αδυνατεί πλέον να ανεχθεί την εσωτερική ένταση. Αυτή η απώλεια ελέγχου εκφράζεται ως αναστάτωση στο σώμα, ως χαοτική επιτάχυνση των ζωτικών λειτουργιών, που αυξάνεται σε σημείο έκτακτης ανάγκης. Πολλές φορές ο άνθρωπος που υποφέρει από Κρίσεις Πανικού αισθάνεται κυριολεκτικά ότι χάνει τα λογικά του. Από την άλλη μεριά, το γεγονός ότι τέτοιες κρίσεις συμβαίνουν συχνά σε κλειστούς ή συνωστισμένους χώρους, όπου ο άνθρωπος έχει λίγο ή και καθόλου έλεγχο (πχ στο να μετακινηθεί, να βγει έξω κλπ), θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια εμπειρία που αναπαριστά μια γενικότερη έλλειψη ελέγχου του ατόμου πάνω στην ζωή του. Οι περιοριστικές εξωτερικές συνθήκες μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια εσωτερική κατάσταση απελπισίας και συναισθηματικής «ασφυξίας».

Μπορεί επίσης κανείς να παρατηρήσει έντονη ανυπομονησία στη διάρκεια των κρίσεων και στα μεσοδιαστήματα των επεισοδίων. Ο άνθρωπος που βιώνει μια τέτοια κρίση θέλει να βγει από τον κλειστό χώρο αμέσως. Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της ταχυκαρδίας, της δύσπνοιας κ.λπ. είναι συμπτώματα επείγουσας ανάγκης. Επιπλέον, οι άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού φαίνεται πως είναι διαρκώς σε μια κατάσταση ανυπομονησίας και όχι μόνο στη διάρκεια των κρίσεων, παρόλο που οι ίδιοι δεν το συνειδητοποιούν. Η ανυπομονησία είναι η φυσική αντίδραση στην εσωτερική ένταση και δυσαρέσκεια, την οποία δεν μπορούν να ανεχθούν. Σαν ηφαιστειακή έκρηξη, η ένταση αυτή απελευθερώνεται με θεαματικό τρόπο στη διάρκεια μιας κρίσης. Το επόμενο ανθοΐαμα που μπορούμε να επιλέξουμε εδώ είναι το Impatiens.

Το τρίτο εντυπωσιακό χαρακτηστικό στις περιπτώσεις των κρίσεων πανικού είναι ότι ο άνθρωπος δεν φαίνεται να έχει καμία επίγνωση της αιτίας του προβλήματός του. Παρά το γεγονός ότι οι ψυχικές εντάσεις έχουν κορυφωθεί σε σημείο έντονης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το άτομο επιμένει να θεωρεί ότι το πρόβλημά του είναι καθαρά σωματικό. Επομένως, δεν κάνει κανένα συσχετισμό ανάμεσα στην οξύτητα των συμπτωμάτων και στην υποκείμενη ψυχολογική πραγματικότητα που αφορά την συνολική κατάσταση της ζωής του. Η ιδέα του να επιχειρήσουν μια ψυχολογική ερμηνεία της κατάστασής τους ποτέ δεν έρχεται στο νου των ανθρώπων που εκδηλώνουν κρίσεις πανικού, ούτε και όταν παρακινηθούν προς κάτι τέτοιο στα πλαίσια ψυχολογικής συμβουλευτικής. Η έλλειψη εσωτερικής κατανόησης καταλήγει σε επιδείνωση των συναισθημάτων πανικού και σε σύγχυση. Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη για το ανθοΐαμα Chestnut Bud.

Έχω παρατηρήσει επίσης ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού είναι σχεδόν πάντα εξωστρεφείς προσωπικότητες, που προσπαθούν να αποφύγουν το να σκέπτονται τα προσωπικά τους προβλήματα και στρέφουν την προσοχή τους σε ευχάριστες ασχολίες για όσο περισσότερο διάστημα γίνεται. Όταν αρχίσουν να ξεσπούν οι κρίσεις πανικού, κρατούν το γεγονός για τον εαυτό τους ή το πολύ για τους οικείους τους. Καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να φαίνονται φυσιολογικοί, ακόμη και χαρούμενοι προς τα έξω. Ο φόβος μήπως εκδηλώσουν τα συμπτώματα της κρίσης πανικού μπροστά στους άλλους φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση αγοραφοβίας. Για το λόγο αυτό, συμπεριλαμβάνω το Agrimony στον συνδυασμό για τις κρίσεις πανικού.

Ανθοϊάματα …σε Κρίσεις Πανικού

Παρατήρησα ακόμη ότι οι ασθενείς ένιωθαν όλο και πιο δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους για αρκετό διάστημα πριν αρχίσουν οι κρίσεις πανικού. Οι άνθρωποι αυτοί έβρισκαν ουσιαστικά τις συνθήκες της ζωής τους ανυπόφορες, όμως αισθάνονταν ανίκανοι να τις αλλάξουν, ή πίστευαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό. Οι συνθήκες αυτές αφορούν πολύ συχνά σε στενές σχέσεις, συνήθως με κάποια μέλη της οικογένειας. Τις περισσότερες φορές οι σχέσεις αυτές είναι με υπερπροστατευτικούς ή καταπιεστικούς γονείς, που συγχρόνως είναι πολύ εξαρτημένοι από τον ασθενή, είτε ψυχολογικά είτε και υλικά. Έτσι, το άτομο που πάσχει από κρίσεις πανικού ενδιαφέρεται υπερβολικά για κάποιους δικούς του και αισθάνεται υπεύθυνος γι’ αυτούς, νιώθοντας συγχρόνως ότι υφίσταται κάποια εκμετάλλευση από πλευράς τους ή ότι έχει φορτωθεί τα προβλήματά τους. Ταυτόχρονα, αμφιβάλλει για την ικανότητά του να αντεπεξέλθει χωρίς την βοήθεια των ‘δικών’ του. Ακόμα, κάποιοι μπορεί να αισθάνονται παγιδευμένοι σε συνθήκες όπως μια δουλειά που δεν τους αρέσει ή ακόμη και σε έναν ολόκληρο τρόπο ζωής που τους συνθλίβει και τους φαίνεται αδύνατον να αλλάξει.

Το Red Chestnut είναι το επόμενο ανθοΐμα που επιλέγω για την υπερβολική ανησυχία για τους άλλους και την παγίδευση σε στενές σχέσεις. Παρόλο που η αρνητική κατάσταση του Red Chestnut δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτή από το άτομο στα αρχικά στάδια, το Red Chestnut αποδεικνύεται μια επιλογή καθοριστικής σημασίας για να μπορέσει κανείς να ελευθερωθεί από δυσλειτουργικά εμπλοκές στις σχέσεις του και να προχωρήσει προς την απαλλαγή από τα συμπτώματά του.

Φαίνεται ότι με τη βασική φόρμουλα των ιαμάτων Agrimony, Cherry Plum, Chestnut Bud, Impatiens και Red Chestnut μέσα στις πρώτες κιόλας ημέρες οι κρίσεις πανικού είτε μειώνονται αισθητά σε συχνότητα και ένταση ή παύουν τελείως να εμφανίζονται. Το ανθοϊαμα Gentian, προστιθέμενο στον συνδυασμό, προστατεύει το άτομο από πιθανή απογοήτευση και αποθάρρυνση μπροστά στο ενδεχόμενο υποτροπών κατά τα αρχικά στάδια. Κάποιες σπάνιες φορές, ιδιαίτερα ευαίσθητα άτομα μπορεί να αισθανθούν «ανησυχία» ή άγχος για λίγες ημέρες όταν αρχίζουν την ανθοθεραπεία. Η κατάσταση αυτή, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα είδος «θεραπευτικής κρίσης» οφειλόμενης στην μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει στην ενημερότητα του ατόμου, φαίνεται ότι μετριάζεται ή και αποφεύγεται με το ίαμα Star of Bethlehem.

Η ανακούφιση και απαλλαγή από τις κρίσεις διευκολύνεται και επιταχύνεται με την προσθήκη κάποιων ακόμα ανθοϊαμάτων, όπως πχ. τα Dog Rose (Bauera rubioides) για την ανησυχία και το φόβο, Dog Rose of the Wild Forces (Bauera sessiliflora) για την «σωματοποίηση του άγχους» (για να εμποδίσει τις συναισθηματικές εντάσεις να επηρεάσουν τις σωματικές λειτουργίες), Emergency Essence για περισσότερο κουράγιο στην αντιμετώπιση καταστάσεων που προκαλούν τρόμο στο άτομο, αλλά και τα Scarlet Pimpernel (Anagallis arvensis) για καλύτερη ενεργειακή ισορροπία εν όσω νέες ψυχικές δυνάμεις απελευθερώνονται στην προσωπικότητα εμπλουτίζοντάς την, Blackberry (Rubus villosus) για να απαλύνει και να απομακρύνει το φόβο και το άγχος που προέρχονται από την εντύπωση ότι το άτομο ή κάποιος δικός του κινδυνεύει ακόμα και να πεθάνει και το Apricot (Prunus armeniaca) * που φέρνει χαρά και ανάλαφρη διάθεση όταν η ψυχή νοιώθει να γέρνει κάτω από το βάρος στενάχωρων καταστάσεων και δυσκολιών.


Μαρίνα Αγγελή
Ιατρός - Καθηγήτρια του NHS

*Τα Dog Rose, Dog Rose of the Wild Forces και Emergency Essence ανήκουν στην συλλογή των Australian Bush Essences. Τα Pimpernel, Blackberry και Apricot είναι από τη συλλογή Pegasus.

Πηγή: Natural Health Science

Σχετικά Άρθρα


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ στο 8758758080 με χρέωση από Σταθερό 0,79 €/1'* και από Κινητό 0,82 €/1'*
ή στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’* και από Κινητό 1,74€/1’*.
* Με Φ.Π.Α. και Tέλος Σταθερής ή Κινητής Τηλ/νιας όπου ισχύει.

Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενηλίκους.
Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Η διαδικασία της αλλαγής Η διαδικασία της αλλαγής
Αν είσαι ένας από τους πολλούς που σκέφτεται: «Δεν είναι δίκαιο όλα μου πάνε στραβά» σου προτείνω κατ’ αρχήν να έχεις το θάρρος να ...
More detail
5 άγνωστοι… Νοστράδαμοι 5 άγνωστοι… Νοστράδαμοι
Οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή, η ανακάλυψη της Αμερικής και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είχαν προβλεφθεί αιώνες πριν, από μια τυφλή...
More detail
Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα
Τεύχη του περιοδικού New Age Astrology Magazine επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες...
More detail

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Σαν Σήμερα