Τα παιχνίδια με κάρτες είναι επινόηση των Κινέζων, οι οποίοι εφεύραν και το χαρτί. Ξεκινώντας απο την Κίνα τα χαρτοπαίγνια, εξαπλώθηκαν γρήγορα στην Ασία, από εκεί πέρασαν στην Αίγυπτο και στη συνέχεια, γύρω στο 1370, πέρασαν στην Ιταλία και την Ισπανία.
Η τράπουλα Ταρώ είναι μια απο τις πιο διαδεδομένες μεθόδους μαντείας, συνδεδεμένη και με τον αποκρυφισμό. Η εμφάνισή της συνδέεται με την ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίζει το μέλλον του και τοποθετείται περίπου το 13ο αιώνα.
Η χρήση της είναι μια προσπάθεια των μυστών να επικοινωνήσουν με το θείο, να έρθουν σε επαφή με την απόκρυφη γνώση και να αποκαλύψουν μελλοντικές καταστάσεις, αλλά κυρίως το να γνωρίσουν καλύτερα και να βελτιώσουν τον εσωτερικό τους κόσμο.
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Δε γνωρίζουμε πότε ξεκίνησε να χρησιμοποιείται και υπάρχουν πολλές εκδοχές τόσο για την προέλευση της ονομασίας «Ταρώ», όσο και για την καταγωγή της. Οι κάρτες της έχουν κοινούς συμβολισμούς με μυητικές σχολές της αρχαιότητας, με την αρχαία ελληνική και αιγυπτιακή μυθολογία, τον Ερμητισμό, την Αλχημεία, την Καμπάλα και οι Ροδόσταυροι τις χρησιμοποιούν ως στοιχείο της διδασκαλίας τους, επειδή πολλά απο τα σύμβολα που περιλαμβάνουν οι κάρτες παραπέμπουν στον Τεκτονισμό.
- Στην Αίγυπτο οι Μαμελούκοι χρησιμοποιούσαν μια τράπουλα παρόμοια με τη σημερινή, η οποία περιελάμβανε 52 κάρτες, χωρισμένες αρχικά σε 4 ομάδες: τα μπαστούνια, τα νομίσματα (ή πεντάλφες), τα σπαθιά και τα κύπελλα. Κάθε ομάδα είχε 10 φύλλα αριθμημένα απο το 1 ως το 10 και 3 φιγούρες, το βασιλιά, τον αντιβασιλιά και το βεζύρη.
- Από το 1377 και μετά υπάρχουν αναφορές για διάφορα παιχνίδια με χαρτιά που δημιουργήθηκαν, κυρίως για χάρη βασιλιάδων.
- Το 1422 φτιάχνονται οι 22 κάρτες Trionfi με σκοπό να εξισορροπηθούν οι δυσμενείς αστρολογικές επιδράσεις με τη χρήση συμβόλων, αντίληψη του Ερμητισμού. Είναι οι πρώτες κάρτες Ταρώ που φτιάχτηκαν στην Ευρώπη.
- Το 1450 φτιάχνονται 56 κάρτες για χάρη του άρχοντα του Μιλάνου Francesco Sforza, οι οποίες ενώνονται με τις 22 προηγούμενες και δημιουργούν την τράπουλα με τις 78 κάρτες.
- Η λέξω Ταρώ εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1516 και συγκεκριμένα από το Tarrochi (όπως ονόμασαν τις κάρτες).
- Το 1631, όταν η Μασσαλία έγινε με διάταγμα του βασιλιά κέντρο καρτοτεχνίας, άρχισαν οι εξαγωγές καρτοπαίχνιδων σε όλη την Ευρώπη.
- Το 1791 ο Jean Baptiste Alliette έγραψε το βιβλίο «Etteilla, η τέχνη της ανάγνωσης καρτών ( το Etteilla είναι αντιστροφή του επωνύμου του).
- Μια άποψη είναι πως η τράπουλα Ταρώ προέρχεται απο την αρχαία Αίγυπτο και συγκεκριμένα απο το «βιβλίο του Θωθ», γεγονός που αύξησε τη δημοτικότητά τους και την έκανε να θεωρείται ως ένα ισχυρό μέσο μαντείας.
- Πολλοί υποστηρίζουν πως η καταγωγή της έχει σχέση με τις τσιγγάνες χαρτορίχτρες.
- Η αποκρυφίστρια Helena Blavatsky θεωρεί ότι οι κάρτες Ταρώ προήλθαν απο την Ατλαντίδα. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, κάποιοι Άτλαντες για να γλιτώσουν απο τον κατακλυσμό, κατέφυγαν στην αρχαία Αίγυπτο και εξάπλωσαν τη μυητική διδασκαλία των Ταρώ στους αιγυπτιακούς ναούς. Τα σύμβολα των καρτών λέγεται ότι υπάρχαν ζωγραφισμένα στους τοίχους των ναών και οι υποψήφιο για μύηση έπρεπε να τα αποκαλύψουν τα μυστήρια του σύμπαντος μέσα από αυτά.
- Ο Eliphas Levi έχει συνδέσει τα Ταρώ με την εβραική Καμπάλα και μάλιστα θεωρεί ότι οι 22 κάρτες έχουν σχέση με τα γράμματα του Εβραικού αλφάβητου. Επίσης θεωρεί ότι τα 4 χρώματα της μικρής Αρκάνα συνδέονται με τα 4 στοιχεία (γη-αέρας-νερό- φωτιά).
- Ο αστρολόγος Volguine θεωρεί πως οι κάρτες τις Μεγάλης Αρκάνα έχουν σχέση με τα 12 ζώδια, τους 7 πλανήτες και τα 3 στοιχεία.
- Το 1944 ο Aleister Crowly εκδίδει το «βιβλίο του Θωθ» συνοδευόμενο με μια νέα τράπουλα Ταρώ, πρωτότυπη και πολύπλοκη, οικεία στους μυημένους στο «τάγμα της χρυσής αυγής».
- Το 1977 ο Kaplan αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τις κάρτες Ταρώ, όταν εξέδωσε το βιβλίο «κάρτες Ταρώ για διασκέδαση και μαντεία»
Οι πιο γνωστές και διαδεδομένες κάρτες είναι η Ερμητική τράπουλα που χρησιμοποιούσαν οι Αλχημιστές, η τράπουλα Tarrocco στα τέλη της Αναγέννησης και η τράπουλα Λένορμαν, που τη χρησιμοποιούσε ένα διάσημο μέντιουμ στο Παρίσι του 19ου αιώνα, η Marie Lenormand,η οποία προέβλεψε την άνοδο και την πτώση του Ναπολέοντα και το διαζύγιό του από την Ιωσηφίνα.
Σχετικά με την ονομασία της τράπουλας, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η εγκυρότερη άποψη είναι πως το όνομά τους προέρχεται από την Ιταλία, στην οποία ονομάζονταν Tarocco.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως προήλθε από το Αιγυπτιακό Tar- ros (=βασιλικός δρόμος) ή από το όνομα του Θωθ. Άλλοι λένε πως είναι αναγραμματισμός του λατινικού rota (=τροχός) ή του εβραϊκού torah (= νόμος). Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως η λέξη «Ταρώ» είναι παραφθορά που έκαναν οι Φράγκοι στην ελληνική φράση «τα ρωτώ», επειδή την εποχή εκείνη στο Βυζάντιο ήταν πολύ διαδεδομένη η χαρτοπαιξία και πολύς κόσμος απευθυνόταν σε τσιγγάνες χαρτομάντισσες για να μάθει το μέλλον του.
Οι κάρτες Ταρώ δεν έμειναν ίδιες στο πέρασμα του χρόνου. Διαμορφώθηκαν από κάθε λαό και κάθε κοινωνία, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Γι αυτό και πολλές φορές μας φαίνονται πολύπλοκες, αλληγορικές και δυσνόητες, όμως για τους ανθρώπους της εποχής τους κάθε φιγούρα απεικόνιζε πτυχές του κόσμου τους, ήταν κάτι οικείο ή κάτι που γνώριζαν καλά και μπορούσαν να ερμηνεύσουν.
Στο μεσαίωνα, με τους διωγμούς της Ιεράς Εξέτασης οι κάρτες Ταρώ όπως κι όλες οι απόκρυφες τέχνες, πέρασαν σε μια εποχή μυστικότητας και παραγκωνισμού. Όμως τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση του κινήματος του New Age (Νέα Εποχή), ήρθαν ξανά στην επιφάνειακι όλο και περισσότερος κόσμος δείχνει το ενδιαφέρον του γι αυτές.
Όταν αναφερόμαστε στις κάρτες Ταρώ, δε χρησιμοποιούμε τον όρο «τράπουλα», αλλά «Αρκάνα». Η λέξη «τράπουλα», όπως υποστηρίζουν πολλοί, προέρχεται από το ιταλικό trappola που σημαίνει «παγίδα», όμως το πιθανότερο είναι πως προέρχεται από ένα Παιχνίδι της Βενετίας που ονομαζόταν trappola. Tο «Αρκάνα» προέρχεται από το λατινικό Arcanum που σημαίνει απόκρυφη γνώση, την οποία οι μύστες προσπαθούσαν να διαφυλάξουν και να μεταδώσουν κωδικοποιημένη. Με αυτό τον τρόπο διαχωρίζονται οι τράπουλες της χαρτοπαιξίας (που σκοπό έχουν να παγιδεύσουν τους συμπαίκτες) απο τις κάρτες της μαντείας.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΤΑΡΩ
Όπως κάθε μαντική τέχνη, σκοπός είναι μέσα από τις κάρτες της μικρής και της μεγάλης Αρκάνα να στραφούμε στην αυτογνωσία και την ενδοσκόπηση. Μέσα από τα αρχετυπικά σύμβολα της κάθε φιγούρας και την ανάλυσή τους, οδηγούμαστε σε συγκεκριμένες ενέργειες που βελτιώνουν την ύπαρξή μας. Τα σύμβολα αυτά απευθύνονται στο υποσυνείδητό και το ασυνείδητό μας κι ερμηνεύοντάς τα σωστά, οδηγούμαστε εκεί που επιθυμούμε. Η μικρή και η μεγάλη Αρκάνα έχουν απόκρυφο περιεχόμενο κι αντιστοιχούν στο μακρόκοσμο και το μικρόκοσμο αντίστοιχα.
Αυτό που ουσιαστικά γίνεται με τη μαντεία των Ταρώ, είναι να προβλέψουμε πιθανά μελλοντικά αποτελέσματα βάσει των ως τώρα ενεργειών μας και να αντλήσουμε συμβουλές για το πως να χειριστούμε με περισσότερη σύνεση τις καταστάσεις που μας παρουσιάζονται. Είναι αυτονόητο πως αλλάζοντας τις επιλογές μας, αλλάζουμε και τις μελλοντικές εξελίξεις.
Τόσο ο Sigmund Freud όσο και ο Carl Jung, ασχολήθηκαν με τη δύναμη των αισθήσεων, το ασυνείδητο και τις κρυφές δυνατότητές του. Μια πολύ σύντομη διάκριση του υποσυνείδητου και του ασυνείδητου είναι η εξής: το υποσυνείδητο περιλαμβάνει ψυχολογικές διαδικασίες που αφορούν σκέψεις- ιδέες-αναμνήσεις οι οποίες είναι εκτός της άμεσης επίγνωσής μας, αλλά άμεσα διαθέσιμες, ενώ το ασυνείδητο περιλαμβάνει όλες τις (παιδικές και τρέχουσες) εμπειρίες, αναμνήσεις, φόβους, σκέψεις και ορμές, για τις οποίες δεν έχουμε επίγνωση. Κι ενώ οι συνειδητές διαδικασίες (ό,τι δηλαδή προσλαμβάνουμε σε κάθε δεδομένη στιγμή) είναι μικρότερης σημασίας, οι ασυνείδητες είναι αυτές που μας επηρεάζουν στο μεγαλύτερο βαθμό. Η επαφή με τον ασυνείδητο νου μας γίνεται μόνο έμμεσα, κυρίως μέσω των ονείρων, του ελέυθερου συνειρμού, των παραδρομών της γλώσσας μας και συμβολικών γεγονότων. Η χρήση των Ταρώ μας βοηθάει να εισχωρήσουμε στον υποσυνείδητο και ασυνείδητο νου μας, έξω από την καθημερινή εμπειρία, ο οποίος μας επηρεάζει χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Η αναμφισβήτητη δύναμη τόσο του υποσυνείδητου όσο και των αισθήσεών μας, φαίνεται στην ανάπτυξη επιστημονικών μεθόδων όπως η ψυχοθεραπεία, ή σε μεθόδους όπως ο διαλογισμός, η ερμηνεία των ονείρων και η μαντική τέχνη γενικότερα.
Συγκεκριμένα λοιπόν για τις κάρτες Ταρώ: η κάθε κάρτα έχει ένα συμβολισμό. Το πως και γιατί θα ερμηνεύσει κάποιος την κάρτα, είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ανάλογα με την οπτική του, την ψυχολογική του διάθεση, την κοσμοθεωρία του και κυρίως επειδή καθένας προσθέτει στον κόσμο γύρω του κάτι απο το υποσυνείδητό του. Όμως, υπάρχει και το συλλογικό ασυνείδητο, το οποίο κατά τον Carl Jung οδηγεί τους ανθρώπους να δίνουν κοινές ερμηνείες σε βασικά πράγματα, επειδή υπάρχουν κοινές εμπειρίες σε όλους μας, κι αυτές παγιώνονται ως αρχέτυπα στο υποσυνείδητό μας. Λέγοντας «αρχέτυπα», εννοούμε κληρονομικές εγγραφές στο DNA μας, οι οποίες είναι το αποτέλεσμα των κοινών εμπειριών όλων των ανθρώπων (πχ η εικόνα της μητέρας μας όταν μας γεννά, ο δεσμός μητέρας - παιδιού). Έτσι και το συλλογικό ασυνείδητο εκδηλώνεται σε κάθε άνθρωπο με τον ίδιο τρόπο. Επομένως η ερμηνεία μιας κάρτας Ταρώ θα είναι βασισμένη στην κοινή αυτή εμπειρία μας, «προβλέποντας» και τις πιθανές εξελίξεις στη ζωή μας. Μην ξεχνάμε πως ουσιαστικά όλοι έχουμε μέσα μας τη γνώση και κατανόηση για κάθε πράγμα, την οποία πολλές φορές ονομάζουμε «ένστικτο» και άλλοτε αγνοούμε επιδεικτικά, ενώ άλλοτε μας καθοδηγεί χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Η χρήση των Ταρώ μας οδηγεί εκεί ακριβώς, στο μονοπάτι που χρησιμοποιούμε υποσυνείδητα και μας φέρνει στο σωστό δρόμο.
ΚΑΡΤΕΣ ΤΑΡΩ
Είναι χωρισμένες στη μεγάλη Αρκάνα που περιλαμβάνει 22 κάρτες και στη μικρή Αρκάνα που έχει 56 κάρτες, δηλαδή σύνολο 78.
Η μικρή Αρκάνα είναι χωρισμένη σε 4 ομάδες ανάλογα με τα σύμβολα των καρτών (κούπες, μπαστούνια, σπαθιά, πεντάκτινα). Κάθε ομάδα απο τις 4 αυτές, περιλαμβάνει 10 κάρτες αριθμημένες απο το 1 ως το 10 και 4 φιγούρες (ντάμα, βαλές, ρήγας, ιππότης). Οι 56 κάρτες της μικρής Αρκάνα έχουν κόκκινο, κίτρινο, γαλάζιο και μαύρο χρώμα.
Η μεγάλη Αρκάνα έχει 22 κάρτες που αναπαριστούν μυστηριώδεις φιγούρες και αποκρυφιστικά σύμβολα.
Κάρτες Ταρώ υπάρχουν αμέτρητες στο εμπόριο. Τόσες πολλές που είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξει κάποιος. Ο πιο σωστός τρόπος για την αγορά κάποιας, είναι να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και να επιλέξετε αυτή που θα σας ελκύσει περισσότερο. Μπορείτε όμως να κατασκευάσετε και τη δική σας συλλογή καρτών. Οι κάρτες που θα αποκτήσετε ή δημιουργήσετε, μένουν πάντα φυλαγμένες μακριά από άλλα πρόσωπα, δεν επιτρέπεται να τις αγγίζουν και τις κρατάτε τυλιγμένες σε ένα κόκκινο ύφασμα, γιατί το κόκκινο χρώμα σχετίζεται με τη Σελήνη και τη γονιμότητα.
Όπως με κάθε μέσο εσωτερικής ή αποκρυφιστικής εργασίας, πριν προχωρήσετε στη χρήση της προσπαθείστε να τη μελετήσετε προσεκτικά και να εξοικοιωθείτε μαζί της. Πειραματιστείτε πρώτα σε προσωπικό επίπεδο και μετά από πολλή εξάσκηση χρησιμοποιήστε την για άλλα πρόσωπα. Εμπιστευτείτε κυρίως το ένστικτό σας για την ερμηνεία των καρτών και να είστε απολύτως ειλικρινείς σε ό,τι «βλέπετε». Μην ξεχνάτε να εξηγήσετε στον ενδιαφερόμενο πως δε βλέπετε «τα μελλούμενα», αλλά πιθανές εξελίξεις βάσει των δικών του πράξεων κι επιλογών. Το τι θα συμβεί στο μέλλον δε θα το καθορίσουν οι κάρτες, αλλά οι ενέργειες του ίδιου!
Σχετικά Άρθρα
★ Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
★ Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
★ Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;
Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!
Κάλεσε ΤΩΡΑ στο 8758758080 με χρέωση από Σταθερό 0,79 €/1'* και από Κινητό 0,82 €/1'*
ή στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’* και από Κινητό 1,74€/1’*.
* Με Φ.Π.Α. και Tέλος Σταθερής ή Κινητής Τηλ/νιας όπου ισχύει.
Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενηλίκους.
Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα