Σκανδιναβική Μυθολογία

Σκανδιναβική Μυθολογία – Οι Θεότητες του Βορρά

Η Σκανδιναβική μυθολογία (ή μυθολογία των Βίκινγκς) περιλαμβάνει τους μύθους, τις παραδόσεις, τις δοξασίες και τις πίστεις των προχριστιανικών λαών που εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Ισλανδία. Είναι η αρχαία Γερμανική μυθολογία που περιλαμβάνει και την αγγλοσαξονική. Οι Σκανδιναβοί (Δανοί, Σουηδοί, Νορβηγοί) ως πολεμικοί λαοί, από πολύ νωρίς άρχισαν να κατεβαίνουν από το Βορρά και να διασχίζουν την Ευρώπη. Οι εκστρατείες, οι πειρατείες και οι κατακτήσεις που έκαναν, συνέβαλαν στη διάδοση των μύθων τους στους λαούς της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης και την αποδοχή τους απο αυτούς.

 

Οι Θεότητες του Βορρά
Η ιστορία των Σκανδιναβών θεών και η δημιουργία του σύμπαντος βρίσκονται μέσα στα ιερά τους κείμενα με την ονομασία Edda, που είναι ποιητικές συλλογές παραδοσιακών ιστοριών.

Οι Σκανδιναβοί θεοί χωρίζονται σε δύο ομάδες: στους Vanir (θεοί της γονιμότητας) και τους Aesir (θεοί του πολέμου). Αφού πολέμησαν μεταξύ τους, για να επικρατήσει τελικά ειρήνη, αποφάσισαν να ανταλλάξουν ομήρους και να ορίσουν τον Odin (αρχηγός των Aesir) ως αρχηγό όλων των Θεών. Ένας από τους ομήρους που πήραν οι Vanir ήταν και ο Mimir, του οποίου όμως έκοψαν το κεφάλι. Ο Odin το πήρε και το τοποθέτησε δίπλα σε ένα πηγάδι (το πηγάδι του Mimir), από το οποίο αν έπινε κάποιος νερό αποκτούσε την απέραντη σοφία του. Ακόμα και ο ίδιος ο Odin όταν ήθελε να πάρει κάποια σημαντική απόφαση το συμβουλευόταν.

Σύμφωνα με τη μυθολογία τους, το σύμπαν αποτελείται από 9 κόσμους (3 βασικούς που καθένας χωρίζεται σε άλλους 3), τους οποίους συγκρατεί με τα κλαδιά του το Yggdrasil, το δέντρο της ζωής.

Η Σκανδιναβική μυθολογία αναφέρεται επίσης στο Ragnarok, τη συντέλεια του κόσμου. Μια εποχή κατά την οποία η γη θα καλυφθεί από πολύ βαρύ χειμώνα, θα επικρατήσει η βία, ο λύκος Fenrir θα καταπιεί τον ήλιο και το φεγγάρι και τελικά θα χαθεί κάθε ίχνος ζωής. Στο Ragnarok θα πεθάνουν ακόμα και οι θεοί.


Σκανδιναβική Μυθολογία – Οι Θεότητες του Βορρά


YGGDRASIL
Βρίσκεται στη μέση της Asgard. Είναι το δέντρο της Ζωής, αιώνια πράσινο. Τα κλαδιά του απλώνονται στους εννέα κόσμους και μέχρι πάνω από τον ουρανό. Έχει τρεις ρίζες. Η πρώτη ρίζα του βρίσκεται στην Asgard, τη γη των Θεών, δεύτερη στη Jotunheim, τη Γη των Γιγάντων και η Τρίτη στη Niflheim, τη Γη της Ομίχλης και των πάγων.

Στην κορυφή της Yggdrasil ζει ένας αετός και στις ρίζες της ένας δράκος που ονομάζεται Nidhug. Ο αετός κι ο δράκος είναι εχθροί και περιφρονούν ο ένας τον άλλο. Ένας σκίουρος που ονομάζεται Ratatosk ξοδεύει πολύ χρόνο κάθε μέρα ανεβοκατεβαίνοντας στο δέντρο και προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανό το μίσος του αετού και του δράκου.


ΟΙ 9 ΚΟΣΜΟΙ
-Niflheim: ο Κόσμος της Ομίχλης, που είναι η πιο σκοτεινή και κρύα περιοχή του κόσμου. Βρίσκεται στα βόρεια και κάτω από το έδαφός του υπάρχει το Helheim, η γη των νεκρών. Στα εδάφη του βρίσκεται το Hvelgemir, το παλιότερο από τα τρία πηγάδια, που προστατεύει ο τεράστιος δράκος Nidhug. Από αυτό πηγάζουν όλα τα κρύα ποτάμια και κάθετί ζωντανό προέρχεται και καταλήγει εκεί. Στην αρχή του κόσμου, στο Niflheim υπήρχαν «κύματα πάγου», δηλαδή τα ποτάμια που υπήρχαν έξω από το Hvelgemir. Αυτά κυλούσαν από τα βουνά στις πεδιάδες, όπου και στερεοποιούνταν σε παγετό κι αυτός σταδιακά δημιουργούσε ένα πολύ πυκνό στρώμα. Γι αυτό το λόγο και υπάρχει τόσο δυνατό κρύο στα βόρεια πεδινά. Καθώς το Yggdrasil - το δέντρο της ζωής - μεγάλωνε στον ουρανό, άπλωσε μια από τις ρίζες του βαθιά στο Niflheim και άρχισε να ποτίζεται από την πηγή του Hvelgemir.

- Muspelheim: η Γη της Φωτιάς, ένα μέρος γεμάτο με λάβα, φλόγες και σπινθήρες. Είναι η γη των γιγάντων και των δαιμόνων της φωτιάς και το κυβερνούσε ο γίγαντας Surt, ορκισμένος εχθρός των Aesir. Σύμφωνα με το μύθο, όταν επέλθει το Ragnarok, το τέλος τους κόσμου, ο Surt θα εξορμήσει με το φλεγόμενο σπαθί του, θα επιτεθεί στην Asgard και θα μετατρέψει τη γη των θεών σε μια φλεγόμενη κόλαση.

-Asgard: η Γη των Θεών. Βρίσκεται στη μέση του κόσμου, ψηλά στον ουρανό. Οι αρσενικοί θεοί που κατοικούν εκεί ονομάζονται Aesir και οι γυναίκες θεές ονομάζονται Asynjur. Κυβερνήτης κι επικεφαλής των Aesir είναι ο Odin και βασίλισσα η γυναίκα του, Frigga. Μέσα στην Asgard βρίσκεται η Valhalla, το μέρος στο οποίο πηγαίνουν μετά θάνατο οι ήρωες που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.

Η Valhalla έχει 540 πύλες, τόσο μεγάλες, ώστε σε κάθε μια από αυτές να μπορούν να περπατήσουν πλάι πλάι 800 πολεμιστές. Η στέγη της είναι στρωμένη με χρυσές ασπίδες και οι τοίχοι γύρω της κατασκευασμένοι από ξύλινα δόρατα. Κάθε πρωι οι Βίκινγκς στη Valhalla παίρνουν τα όπλα τους, φορούν τις πανοπλίες τους και κατεβαίνουν στις μεγάλες πεδιάδες για να αγωνιστούν. Δεν έχει σημασία αν χάσουν τα όπλα τους, τα χέρια, τα πόδια ή το κεφάλι τους κατά τη διάρκεια της μάχης, γιατί το βράδυ κατά τη διάρκεια του δείπνου όλα θα αποκατασταθούν ξανά.


Σκανδιναβική Μυθολογία – Οι Θεότητες του Βορρά


-Midgard: η Γη των Ανθρώπων, η «μέση γη» που βρίσκεται στο κέντρο της γης κάτω από την Asgard. Η Misgard ενώνεται με την Asgard με τη «γέφυρα του ουράνιου τόξου» και περιβάλλεται από έναν τεράστιο κι αδιάβατο ωκεανό, τον οποίο προστατεύει ένα τεράστιο φίδι. Αυτό είναι τόσο μεγάλο, ώστε περικυκλώνει όλο τον κόσμο και δαγκώνει την ουρά του. Λέγεται πως ο Odin μαζί με τα δυο αδέρφια του Vili και Ve δημιούργησαν τους ανθρώπους.

-Jotunheim: η Γη των Γιγάντων, των ορκισμένων εχθρών του Aesir. Είναι μια έρημη περιοχή, γεμάτη πετρώματα και πυκνά δάση. Οι γίγαντες τρέφονται με ψάρια από τα ποτάμια και ζώα από τα δάση, επειδή δεν υπάρχει εύφορο έδαφος. Λένε πως ο κόσμος δημιουργήθηκε από το πτώμα του πρώτου γίγαντα, του Ymir, τον οποίο σκότωσαν ο Odin με τα αδέρφια του. Παρόλο που οι γίγαντες και οι Aesir μάχονται συνεχώς, υπάρχουν μεταξύ τους και ερωτικές σχέσεις. Ο Loki εξάλλου, προερχόταν από το Jotunheim, αλλά έγινε δεκτός από τους Aesir κι έζησε στην Asgard. Το Jotunheim διαχωρίζεται από την Asgard από τον ποταμό Iving, ο οποίος δεν παγώνει ποτέ πάνω. Βρίσκεται στις χιονισμένες περιοχές στις απόκεντρες περιοχές του ωκεανού.

Το πηγάδι της σοφίας του Mimir βρίσκεται στο Jotunheim, κάτω από τη ρίζα του Yggdrasil που βρίσκεται στο Midgard.

-Vanaheim: η Γη των θεών Vanir, που είναι οι κύριοι της μαγείας και πολύ ικανοί στην πρόβλεψη του μέλλοντος. Κανείς δε γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται αυτή η γη ή ακόμα και το πως μοιάζει. Όταν τελείωσε ο πόλεμος μεταξύ Aesir και Vanir, τρεις από τους τελευταίους πήγαν να ζήσουν στην Asgard, ο Njord και τα παιδιά του Freya και Freyr.


Σκανδιναβική Μυθολογία – Οι Θεότητες του Βορρά


-Alfheim: η Γη των Ξωτικών του Φωτός, η οποία βρίσκεται δίπλα στην Asgard στον ουρανό Τα Ξωτικά του Φωτός είναι πανέμορφα πλάσματα και θεωρούνται οι «φύλακες-άγγελοι». Είναι μικροί θεοί της φύσης και της γονιμότητας και μπορούν να βοηθήσουν ή να εμποδίσουν τους ανθρώπους με τη γνώση που έχουν στις μαγικές δυνάμεις. Επίσης συχνά δίνουν έμπνευση για την τέχνη ή τη μουσική. Κυβερνήτης της γης αυτής είναι ο Θεός Freyr.

-Svartalheim: η Γη των Ξωτικών του Σκότους, τα οποία μισούν τον ήλιο και ζουν κάτω από τη γη στα σκοτεινά. Είναι φρικτά στην όψη τους και γενικότερα αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τους ανθρώπους, επειδή είναι πολύ ενοχλητικά. Θεωρούνται από πολλούς και ως υπεύθυνα για τους εφιάλτες. Κάθονται στον στήθος του ανθρώπου που κοιμάται και του ψιθυρίζουν άσχημα όνειρα που τον στοιχειώνουν. Δε μπορούν να εκτεθούν στον ήλιο, κι αν συμβεί αυτό, τότε μεταμορφώνονται σε πέτρες.


Σκανδιναβική Μυθολογία – Οι Θεότητες του Βορρά


-Nidavellir: η Γη των Νάνων, που ζουν κάτω από βράχους, σε σπηλιές και κάτω από το έδαφος. Είναι οι κύριοι της χειροτεχνίας. Βασιλιάς της Nidavellir είναι ο Hreidmar. Οι θεοί Aesir έχουν λάβει πολλά ισχυρά δώρα από τους νάνους, όπως το Mjolnir – το σφυρί του Thor -, το μαγικό δαχτυλίδι Draupnir και το Gungnir - το δόρυ του Odin.


Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Ο κόσμος δημιουργήθηκε από τα κομμάτια του γίγαντα Ymir, τον οποίο σκότωσε ο Odin με τα δυο αδέρφια του.

  • Το αίμα του μετατράπηκε σε ωκεανούς και νερό.
  • Η σάρκα του μετατράπηκε σε γη.
  • Τα οστά του έγιναν τα βουνά.
  • Τα δόντια του μετατράπηκαν σε βράχους.
  • Οι τρίχες του έγιναν το γρασίδι και τα δέντρα.
  • Οι βλεφαρίδες του έγιναν η Midgard (Γη των Ανθρώπων – Μέση Γη).
  • Ο εγκέφαλός του πετάχτηκε στον αέρα και μετατράπηκε σε σύννεφα.
  • Το κρανίο του έγινε ο ουρανός.

Οι τρεις θεοί άρπαξαν μερικές από τις σπίθες που πετάγονταν από τη Muspelheim, τη Γη της Φωτιάς, και τις πέταξαν πάνω, προς το εσωτερικό του κρανίου. Οι σπίθες αυτές έλαμπαν τη νύχτα και ήταν τα αστέρια.

Μετά έχτισαν το Asgard, την κατοικία των θεών, και μακριά από αυτό τη Γή των γιγάντων.

Καθώς οι Θεοί έχτιζαν το νέο κόσμο, σκουλήκια άρχισαν να βγαίνουν από το νεκρό σώμα του Ymir. Αυτά μεταμορφώθηκαν σε νάνους. Σε τέσσερις από αυτούς οι τρεις Θεοί ανέθεσαν να κρατούν ψηλά τον ουρανό για να μην πέσει κάτω. Τα ονόματα των τεσσάρων αυτών νάνων είναι «Βορράς», «Νότος», «Ανατολή» και «Δύση». Οι υπόλοιποι έφτιαξαν τα σπίτια τους κάτω από τις σπηλιές.

Γενικά η σκανδιναβική μυθολογία είναι γεμάτη ενδιαφέρουσες ιστορίες και μύθους, μυθικά πλάσματα, μάχες, ονειρικούς κόσμους και κυρίως δυναμικούς θεούς και θεές, στους οποίους θα αναφερθούμε στο επόμενο άρθρο.

 

Σχετικά Άρθρα


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ στο 8758758080 με χρέωση από Σταθερό 0,79 €/1'* και από Κινητό 0,82 €/1'*
ή στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’* και από Κινητό 1,74€/1’*.
* Με Φ.Π.Α. και Tέλος Σταθερής ή Κινητής Τηλ/νιας όπου ισχύει.

Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενηλίκους.
Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Η θεραπευτική δύναμη του ήχου Η θεραπευτική δύναμη του ήχου
Είναι γνωστό, ότι ο εγκέφαλος ως ηλεκτροχημικό όργανο, έχει μοναδικό μέγεθος, πυκνότητα και μάζα, παράγοντας κύματα από τις διεγέρσεις...
More detail
5 άγνωστοι… Νοστράδαμοι 5 άγνωστοι… Νοστράδαμοι
Οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή, η ανακάλυψη της Αμερικής και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είχαν προβλεφθεί αιώνες πριν, από μια τυφλή...
More detail
Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα
Τεύχη του περιοδικού New Age Astrology Magazine επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες...
More detail

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Εύρεση Ωροσκόπου

Βιβλία για... κατέβασμα

Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα
από τις εκδόσεις Il Piccolo

Σαν Σήμερα