Οι Θεοί και οι Θεές του Βορρά

Οι Θεοί και οι Θεές του Βορρά

ODIN (ή WOTAN)
Ο Odin ονομάζεται και «Γκρίζος θεός» και θεωρείται ο ανώτερος θεός της σκανδιναβικής μυθολογίας, αρχηγός των Aesir και άρχοντας του πολέμου, της ποίησης, της μαγείας και της σοφίας. Είναι εγγονός του πρώτου Aesir, του Buri και γιος του Bor και της Bestla, που ήταν γίγαντας. Παντρεύτηκε τη Frigga κι απέκτησαν δυο γιους, τον Balder και τον Hod. Με τρεις ακόμα γυναίκες που ανήκαν στη φυλή των γιγάντων, απέκτησε τρεις αντίστοιχα γιους: Με την Fjorgyn απέκτησε το Thor, με τη Grid τον Vidar και με τη Rind τον Vali. Παριστάνεται ως μονόφθαλμος ψιλόλιγνος γέροντας που κατοικεί στη Valhalla και πιστεύεται ότι ήταν ο δημιουργός και ο ρυθμιστής του σύμπαντος.

Ο Odin είχε οξύ πνεύμα και μεγάλες γνώσεις μαγείας. Μάλιστα έκανε δυο προσωπικές θυσίες λόγω της ακόρεστης δίψας του για μάθηση. Όταν ήταν νέος και οι Aesir πολεμούσαν με τους Vanir, για να αποκτήσει μεγαλύτερη γνώση, προσέφερε το ένα του μάτι στο φύλακα του πηγαδιού του Mimir, για να μπορέσει να πιεί νερό από το πηγάδι της γνώσης. Η μεγάλη θυσία όμως που έκανε, ήταν στην προσπάθειά του να κατακτήσει τη σοφία και τη μαγεία των ρούνων. Κρεμάστηκε 9 μερόνυχτα στο Yggdrasil, διαπερασμένος με το δόρυ του, ενώ στη βάση του δέντρου είχε αφήσει το μπαστούνι του με σκαλισμένους πάνω του τους ρούνους, περιμένοντας να του αποκαλυφθούν τα μυστικά τους.

Ο Odin έχει ένα μαγικό άλογο με οχτώ πόδια, τον Sleipnir, δώρο του Loki. Είναι το σύμβολο του ανέμου και μπορεί να καλπάζει εξίσου εύκολα τόσο στον αέρα όσο και στην ξηρά. Καβαλάρης πάνω στο άλογό του ο Odin, ταξιδεύει συχνά με την εμφάνιση γέρου ζητιάνου, για να γνωρίσει καλύτερα τους ανθρώπους και την ψυχή τους. Όταν δεν περιπλανιέται ο ίδιος, στέλνει τα δυο κοράκια του, το Hugin (= σκέψη) και το Muninn (= μνήμη/μυαλό), στη Γη των Ανθρώπων κι όταν επιστρέψουν κάθονται στους ώμους του και του εξιστορούν όλα όσα είδαν. Έχει άλλους δυο συντρόφους, που τον ακολουθούν παντού, τους λύκους Geri και Freki

Άλλο ένα χαρακτηριστικό στις απεικονίσεις του Odin είναι το Gungnir, το ακόντιό του, κατασκευασμένο από νάνους σιδεράδες έτσι ώστε να μην αστοχεί ποτέ. Πάνω σε αυτό έχει χαράξει μαγικούς ρούνους. 

 

FRIGGA
Είναι η σύζυγος του Odin, μητέρα του Balder και του Hod και μητριά του Thor, Heimdall, Hoder, Hermod, Tyr, Bragi, Vidar και Valli. Είναι η Μητέρα Γη, προστάτιδα της μητρότητας και του γάμου. Εμφανίζεται με τη μορφή μιας πανέμορφης σαραντάρας με λυγερό κορμί και μαύρα μαλλιά. Είναι η βασίλισσα της Asgard, μάγισσα και κατέχει τη δύναμη της προφητείας.

BALDER
Είναι αδερφός του Hod κι ο πιο νέος κι ομορφότερος γιός του Odin και της Frigga, γνωστός για τη ρητορική του ικανότητα. Λέγεται μάλιστα ότι ο πατέρας του χάραξε ρούνους πάνω στη γλώσσα του, ώστε η ικανότητά του στη ρητορική να είναι ανυπέρβλητη. Σύζυγός του είναι η Nanna, με την οποία έχει ένα γιο, τον Forsete. Η στέγη του σπιτιού τους είναι φτιαγμένη από ασήμι και στηρίζεται σε κολόνες χρυσού, είναι επίσης τόσο όμορφο, καθαρό και τακτοποιημένο, που κανένα κακό δε θα μπορούσε να το προσπελάσει.

FORSETE
Γιος του Balder και της Nanna και θεός της δικαιοσύνης. Έχει επίσης μεγάλες δεξιότητες στο διαλογισμό. Ανταποκρίνεται κάθε φορά που κάποιος τον επικαλείται σε όρκο και πάντα αποδίδει δικαιοσύνη. Το σπίτι στο οποίο ζει αντανακλά φως που είναι ορατό σε πολύ μεγάλη απόσταση.

MIMIR
Είναι ο θεός της Σοφίας. Αποκεφαλίστηκε στον πόλεμο μεταξύ Aesir και Vanir και το κεφάλι του στάλθηκε στον Odin. Εκείνος άρχισε να περιφέρεται κρατώντας το κι εκείνο του έδωσε μια συμβουλή: να πιεί νερό από το πηγάδι του Mimir αφού δώσει ως αντάλλαγμα το ένα του μάτι, και θα ανταμοιφθεί με περισσότερη σοφία, πράγμα που φυσικά κι έκανε ο Odin. Το πηγάδι του Mimir βρίσκεται στη δεύτερη ρίζα του Yggdrasil, στο Jotunheim, τη γη των Γιγάντων.

Οι Θεοί και οι Θεές του Βορρά

NJORD
Ανήκει στους Vanir και είναι ο θεός του ανέμου και προστάτης των θαλασσινών. Πατέρας των διδύμων Freyr και Freya, τα οποία έκανε με την αδερφή του, τη Nerthus. Επειδή όμως οι Aesir (στους οποίους πήγε με τα παιδιά του μετά τη λήξη του πολέμου ως ένδειξη εκεχειρίας) δε θα ανέχονταν ένα γάμο μεταξύ του Njord και της αδερφής του, παντρεύτηκε τη Skadi από τη φυλή των γιγάντων. Δε μπορούσαν όμως να συμφωνήσουν που θα ζήσουν, γιατί αφενός η γη των γιγάντων ήταν πολύ παγωμένη για τον Njord, αφετέρου η Skadi δεν άντεχε τη φασαρία των ναυπηγών γύρω από το σπίτι του Njord. Τελικά αποφάσισαν να ζήσουν μόνοι τους στα παράλια της Asgard, γυρίζοντας καθένας στην αγαπημένη του ενασχόληση, η Skadi στο κυνήγι με τα σκι και ο Njord στη θάλασσα. 

 

FREYR
Γιος του Njord και θεός της γονιμότητας, δίδυμος αδερφός της Freya. Σύζυγός του είναι η Gerd, που ανήκει στη φυλή των γιγάντων. Ο έρωτάς του γι αυτήν ήταν τόσο δυνατός, ώστε αποχωρίστηκε το μαγικό του σπαθί προκειμένου να την παντρευτεί. Είναι ο κυβερνήτης της Alfheim, βασιλιάς των ξωτικών, των νεραιδών και γενικά των πλασμάτων του δάσους κι απεικονίζεται ως ένας όμορφος ξανθός νέος, ντυμένος με απλά ρούχα στα χρώματα της γης. Συνδέεται με την ευημερία, την ειρήνη, την αφθονία, τη γαλήνη και βοηθάει όσους έχουν ανάγκη να ξεπεράσουν διάφορες αντιξοότητες.

Παρουσιάζεται αναβάτης πάνω στη λαμπερή μπάλα που κατασκεύασαν γι αυτόν οι νάνοι, την Gullinbursti, και ταξιδεύει με το Skioblaonir, ένα πλοίο που έχει πάντα ευνοικό άνεμο κι όταν δε χρησιμοποιείται μπορεί να διπλωθεί και να μεταφερθεί εύκολα. Αρχικά ο Freyr ανήκε στους Vanir (θεοί της γονιμότητας), κι όταν τελείωσε ο πόλεμός τους με τους Aesir (θεοί του πολέμου), πήγε μαζί με τον πατέρα του Njord και την αδερφή του Freya να ζήσει με τους Aesir.

FREYA
Κόρη του Njorn και δίδυμη αδερφή του Freyr, η θεά του έρωτα και του κάλλους, της μαγείας, της γονιμότητας, του πολέμου και του θανάτου. Έχει τις μεγαλύτερες μαγικές δυνάμεις απ’ όλους τους θεούς εκτός από τον Odin. Είναι πανέμορφη και της αρέσουν τα ερωτικά ποιήματα. Ζει στην Asgard και η κατοικία της ονομάζεται Sessrumnir. Είναι ένα μέρος στο οποίο πηγαίνουν οι ήρωες πολεμιστές που έχασαν τη ζωή τους. Η Freya διαλέγει πρώτη τους μισούς για τη μεταθανάτια ζωή, ενώ τους υπόλοιπους τους παίρνει ο Odin.

Η Freya παρουσιάζεται πάνω σε ένα άρμα που σέρνουν δύο μαύρες ή γκρι γάτες και φοράει ένα μανδύα από φτερά γερακιού, τον οποίο δανείζει πρόθυμα στους άλλους θεούς, όταν επιθυμούν να ταξιδέψουν σε έναν από τους κόσμους. Επίσης έχει ένα αγριογούρουνο, τον Hildisvini, που ιππεύει όταν δεν είναι πάνω στο άρμα της. Υπάρχει η άποψη πως είναι ο ανθρώπινος εραστής της, πράγμα για το οποίο την κατηγορεί ο Loki, λέγοντας ότι είναι ανήθικη και τον ιππεύει δημοσίως. Αγαπάει τα κοσμήματα και το αγαπημένο της είναι ένα κολιέ από κεχριμπάρι, το Brisingamen, κατασκευασμένο από τέσσερις νάνους, τόσο περίτεχνο που λάμπει σαν αστερισμός στο νυχτερινό ουρανό. Ο μύθος αναφέρει πως η Freya κάποια μέρα επισκέφτηκε τη σπηλιά των νάνων κι όταν είδε το κολιέ προσφέρθηκε να το αποκτήσει έναντι οποιασδήποτε αμοιβής. Οι νάνοι αρνήθηκαν να της το πουλήσουν και ζήτησαν ως αντάλλαγμα να κάνει έρωτα με καθέναν από αυτούς.

Η Freya δέχτηκε και πέρασε τις επόμενες τέσσερις νύχτες μαζί τους. Όμως ο μοχθηρός Loki την είχε ακολουθήσει και κατασκοπεύσει κι έσπευσε να αναφέρει στον Odin αυτά που είχε δει. Εκείνος εξοργισμένος, του είπε να αφαιρέσει το κολιέ από τη Freya. Στη συνέχεια της είπε ότι προκειμένου να το πάρει πίσω, θα πρέπει να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ δύο γεναίων πολεμιστών της Μέσης Γης και αφού σκοτωθούν, να τους επαναφέρει στη ζωή. Εκείνη δέχτηκε γιατί αγαπούσε τις μάχες εξίσου με τον Odin.

 

Οι Θεοί και οι Θεές του Βορρά


THOR
Είναι γιος του Odin και της Fjorgyn, ο θεός του ουρανού, του κεραυνού και της βροντής που μάχεται εναντίον των γιγάντων πάνω στο χρυσό άρμα του. Παρουσιάζεται γιγαντόσωμος με κατακόκκινα μαλλιά και γένια, βροντερή φωνή κι ευέξαπτος, ντυμένος απλά. Παρόλα αυτά είναι ένας καλοκάγαθος θεός, προστάτης των γεωργών, των ψαράδων και όλων των αδυνάτων. Η σύζυγός του, η Sif, είναι η ομορφότερη από όλες τις θεές, με ολόχρυσα μαλλιά, και συμβολίζει τη γεωργία (στάχυα) και μαζί έχουν τα παιδιά Trud και Modi. Έχει επίσης ένα γιο, τον Magni, με την Jarnsaxa που ανήκει στη φυλή των γιγάντων.

Ο Thor είναι ο δυνατότερος από τους θεούς, αλλά όχι και ο πιο έξυπνος, πράγμα για το οποίο πολλοί γίγαντες τον ειρωνεύονται. Ζει στο μεγαλύτερο σπίτι της Asgard, το Thrudheim, με 540 δωμάτια. Το άρμα του το έσερναν δυο κατσίκες, οι Tanngniost και Tanngrisnir. Όποτε το οδηγούσε ο Thor, οι άνθρωποι μπορούσαν να ακούν τον ήχο από τους τροχούς του και σπινθήρες να πετάγονται μέχρι τον ουρανό. Το σύμβολό του είναι το Mjolnir, το Σφυρί του Thor, ένα μαγικό σφυρί, το ιερότερο σύμβολο της βόρειας παράδοσης, σύμβολο προστασίας, ανάλογο με το χριστιανικό σταυρό. Το Σφυρί αυτό είναι ένα από τα πιο τρομακτικά όπλα, που μόνο ο ίδιος ο Thor μπορεί να σηκώσει, ικανό να γκρεμίσει ακόμα και βουνά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για να καταστρέψει και να σκοτώσει, αλλά ακόμα και για να αναζωογονήσει ανθρώπους ή ζώα.

Επιστρέφει πάντα μόνο του πίσω στο δεξί χέρι του Θεού και μπορεί να συρρικνώνεται με ένα μαγικό τρόπο ώστε να χωράει μέσα στα ρούχα του. Σφυρηλατήθηκε από τους νάνους Brokkr και Eitri.

SIF
Η Sif είναι η γυναίκα του Thor και η προστάτιδα του θερισμού, των δημητριακών και του θερισμού. Έχει μακριά μαλλιά κι όταν κάποτε ο απατεώνας Loki της τα έκοψε, ο Thor τα αντικατέστησε με νήματα από ατόφιο χρυσάφι φτιαγμένο από τους νάνους.

LOKI
Ο πιο κατεργάρης Θεός, ύπουλος, πανούργος, ανόητος και κακόβουλος. Οι γονείς του, Farbauti και Laufey ήταν γίγαντες. Είναι αδερφός του Odin, σύζυγος της Angrboda που ανήκει στη φυλή των γιγάντων και μαζί της απέκτησε τρία παιδιά: τη Hel, τον Fenrir (ο λύκος), τον Midgard (το φίδι). Ο Loki είναι πολύ όμορφος, έξυπνος και πονηρός. Ζει στην Asgard κι ενώ πολύ συχνά φέρνει τους Aesir σε δύσκολη θέση, στη συνέχεια επανορθώνει με τον πονηρό χαρακτήρα του. Αλλάζει επίσης μορφές και μπορεί να εμφανιστεί ως φοράδα, σολομός, μύγα ή ακόμα κι ως ηλικιωμένη γυναίκα.

Δυστυχώς οι Aesir δε μπορούν να τον διώξουν, αφού έχει το ίδιο αίμα με τον Odin. Όταν γεννήθηκαν τα τρία παιδιά του Loki, οι Aesir γνώριζαν ότι θα φέρουν μεγάλο κακό στον κόσμο. Έτσι ο Odin διέταξε να τα πάρουν από τους γονείς τους και να του τα φέρουν. Στη συνέχεια πέταξε το φίδι Midgard μέσα στη θάλασσα, εκείνο όμως μεγάλωσε τόσο πολύ, ώστε περικυκλώνει ολόκληρο τον κόσμο δαγκώνοντας την ουρά του. Τη Hel την έριξε στο Niflheim, τον κόσμο της ομίχλης και της έδωσε εξουσία στον κάτω κόσμο. Το λύκο Fenrir τον κράτησαν στην Asgard. 

 

Οι Θεοί και οι Θεές του Βορρά


TYR
Είναι ο Θεός του πολέμου, της τιμής και της ανδρείας στη μάχη. Είναι ο πιο γενναίος και σοβαρός από τους θεούς, τόσο πολύ μάλιστα που λένε ότι έχασε το χέρι του όταν το έβαλε στα σαγόνια του λύκου Fenrir. Απεικονίζεται ως ψαρομάλλης με κοντά και περιποιημένα γένια, με κομμένο το δεξί του χέρι και αρματωμένος σαν έτοιμος για να πολεμήσει. Μαζί με τον Garm είναι οι φύλακες των πυλών της Hel και θα αλληλοσκοτωθούν στο Ragnarok. Τον επικαλούνται όσοι ζητούν δύναμη για να ικανοποιήσουν ένα δίκαιο αίτημά τους ή να αντιμετωπίσουν κάποιον εχθρό.

HEIMDALL
Είναι ο φύλακας της γέφυρας του ουράνιου τόξου Bifrost, που ενώνει τη Midgard, τη Γη των ανθρώπων, με την Asgard, την κατοικία των θεών. Είναι ψηλός και όμορφος και τα δόντια του είναι κατασκευασμένα από χρυσάφι, γι αυτό και το παρατσούκλι του είναι «χρυσό δόντι». Ο Heimdall έχει καταπληκτική όραση και ακοή και μπορεί να δει και να ακούσει εξίσου καλά τη μέρα και τη νύχτα σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Μπορεί να δει το γρασίδι να μεγαλώνει ή να ακούσει το τρίχωμα ενός ζώου να μακραίνει. Το άλογό του ονομάζεται Gulltop και είναι επίσης από χρυσάφι. Σύμβολό του είναι ένα κέρας, το Gjallarhorn, σημάδι πνευματικής επιφυλακής, το οποίο μπορεί να ακουστεί και στους εννέα κόσμους. Ο Heimdall θα το χρησιμοποιήσει στο Ragnarok, τη συντέλεια του κόσμου, κι όταν ακουστεί ο ήχος του, θα πρέπει όλοι να ετοιμαστούν για την τελική μάχη.

BRAGI
Ο Θεός της ποίησης και της μουσικής, γιός του Odin και της Gunnlod. Έχει μακριά γενειάδα και είναι πάρα πολύ σοφός. Εκτός από τη σοφία του, είναι επίσης γνωστός για την ευφράδεια και τα όμορφα λόγια του.

HERMOD
Γιός του Odin και της Frigga. Πήγε εθελοντικά στη Hel κι έφερε πίσω τον Balder.

HODER
Γιός του Odin και της Frigga. Είναι τυφλός και ζει στην Asgard. Σκότωσε τον αδερφό του Balder με ένα βέλος.

HONIR
Είναι αδερφός του Odin, με πολύ μακριά πόδια, ψηλός και όμορφος. Πήγε στους Vanir ως όμηρος για να σφραγίσει την ανακωχή μετά το τέλος του πολέμου Aesir-Vanir. Είναι πολύ αναποφάσιστος και στηρίζεται στον Mimir για κάθε απόφαση που πρέπει να πάρει.

KVASIR
Ο Θεός της ποίησης και της σοφίας, δημιουργήθηκε από τον Odin. Όταν τελείωσε ο πόλεμος μεταξύ Aesir και Vanir, αποφασίστηκε όλοι οι θεοί κι από τις δυο αντίπαλες πλευρές να φτύσουν σε ένα βαρέλι. Από το σάλιο του Odin δημιουργήθηκε ένας νέος θεός, ο Kvasir. Επειδή όμως περιείχε σάλιο κι από όλους τους άλλους θεούς, ήταν πάρα πολύ σοφός και ταξίδεψε σε όλους τους κόσμους για να κατακτήσει την ανθρώπινη σοφία.

MAGNI
Είναι ένας πολύ ισχυρός θεός, γιός του Thor και της Jarnsaxa, από τη φυλή των γιγάντων. Έχει έναν αδερφό, τον Modi, και μαζί με αυτόν θα κληρονομήσει το Mjolnir, το σφυρί του Thor μετά το Ragnarok. Το άλογό του, που ονομάζεται Goldfaxi, είναι σχεδόν τόσο γρήγορο όσο και ο Sleipnir, το άλογο του Odin.

Εκτός από τους παραπάνω Θεούς και Θεές της Βόρειας Παράδοσης που ανήκουν στους Aesir, υπάρχουν πάρα πολλοί λιγότερο γνωστοί από τους Vanir, καθώς και πολλοί από τη φυλή των γιγάντων.

 

Σχετικά Άρθρα


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ στο 8758758080 με χρέωση από Σταθερό 0,79 €/1'* και από Κινητό 0,82 €/1'*
ή στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’* και από Κινητό 1,74€/1’*.
* Με Φ.Π.Α. και Tέλος Σταθερής ή Κινητής Τηλ/νιας όπου ισχύει.

Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενηλίκους.
Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής
Μια συνέντευξη με τον Ιατρό Ανδρέα Θ. Τσουρουκτσόγλου. Με τον όρο "Ayurveda" που πρακτικά σημαίνει “Η επιστήμη της Ζωής”, ή “Η Γνώση της...
More detail
Το «πείραμα του Μίλγκραμ» Το «πείραμα του Μίλγκραμ»
Πολωνοί ερευνητές επανέλαβαν το περίφημο «πείραμα του Μίλγκραμ» και έβγαλαν τρομακτικά συμπεράσματα για την υπακοή του ανθρώπου...
More detail
Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα
Βιβλία των εκδόσεων Il Piccolo επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες σας. ...
More detail

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Εύρεση Ωροσκόπου

Βιβλία για... κατέβασμα

Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα
από τις εκδόσεις Il Piccolo

Σαν Σήμερα