Το επάγγελμα του Σωματοθεραπευτή

Το επάγγελμα του Σωματοθεραπευτή

του Σπύρου Δημητράκουλα, Ρεφλεξολόγου, Eκπαιδευτή ΝΗS

Προς διευκόλυνση στην επίτευξη του στόχου του κειμένου, θα εντάξω όλες τις θεραπείες αφής (Ρεφλεξολογία, Μασάζ, Shiatsu κλπ.) στην κατηγορία της Σωματοθεραπείας, κατ’ επέκταση οι χειριστές ονομάζονται, Σωματοθεραπευτές (ΣΘ).

Θα υποθέσω ότι δύο είναι οι κύριοι λόγοι που κανείς θα εγγραφεί και θα ολοκληρώσει την εκπαίδευση σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σωματοθεραπείας.

Ο στατιστικά μεγαλύτερος είναι η μερική ή ολοκληρωτική επαγγελματική αποκατάσταση. Πιθανόν κάποιος φιλοδοξεί να συμπληρώσει το ήδη υπάρχον εισόδημα του π.χ. φοιτητής, εργαζόμενος οικογενειάρχης, ο οποίος θέλει να εκμεταλλευτεί το ελαστικό ωράριο και την ελευθερία που μπορεί να προσφέρει το part time επάγγελμα του Σωματοθεραπευτή. Απ’ την άλλη, πιθανόν κάποιος να αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματική σταδιοδρομία, ή να βρίσκεται στο σημείο της ζωής του που θέλει να διαλέξει ένα επάγγελμα.

Ο δεύτερος στατιστικά μεγαλύτερος λόγος είναι: άνθρωποι που ωφελήθηκαν οι ίδιοι από συγκεκριμένη μεθοδολογία, επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στην συγκεκριμένη μέθοδο αλλά και να κατανοήσουν περισσότερο τον “άνθρωπο” και τους φυσικούς νόμους που τον διέπουν, που ωφελείται ή ζημιώνεται ανάλογα με το πόσο συμβατός είναι μαζί τους. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν την μεθοδολογία για να προφυλάξουν και να προστατεύουν τους ίδιους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.


Αμέσως τίθενται τα ερωτήματα:

Γιατί υπάρχουν τόσες διαφορετικές μεθοδολογίες; Είναι καινούριες-μοντέρνες μεθοδολογίες;

Στην πλειονότητα τους όχι. Όλοι οι πολιτισμοί στην πορεία της ανθρωπότητας έχουν να επιδείξουν διαφορετικές φυσικές μεθόδους πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας. Όπως επίσης έχουν να επιδείξουν διαφορετικά στοιχεία επιβίωσης (στέγη, κυνήγι, εργαλεία). Διαφορετικά στοιχεία πολιτισμού και διαφορετικούς τρόπους ικανοποίησης της έμφυτης θρησκευτικής-πνευματικής ανάγκης. Τα στοιχεία αυτά διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό λόγω των διαφορών από τόπο σε τόπο, των καιρικών συνθηκών και του φυσικού περιβάλλοντος. Οπότε, έχουμε στην Κίνα π.χ. την περίπτωση μίας γυναίκας τα πόδια να είναι ακάλυπτα, και αυτό να θεωρείται ερωτική πρό(σ)κληση, τον Ιπποκράτη στην Ελλάδα να συμβουλεύει τους Ιατρούς- όταν βρισκόμενοι καθισμένοι στο σπίτι του ασθενούς - να σκεπάζουν τα πόδια τους σχολαστικά με το ιμάτιο τους. Κάτι ιδιαίτερο νιώθουν και οι δύο λαοί με τα ακάλυπτα πόδια στο παράδειγμα μου! Στην Κίνα προέκυψε το μασάζ Tui na ή Αn mo το οποίο εφαρμόζεται επάνω από τα ρούχα.

Στην Ελλάδα όμως συναντάμε στα Ιπποκρατικά συγγράμματα παραδείγματα όπως ”Tρίψις ελαίου συν ύδατι μαλάσσει και ου δεινώς εά διαθερμαίνεσθαι.”, «…και τρίβεσθαι τω ελαίω ήσυχη πουλύν χρόνον,” Περί Διαίτης Α’-Δ’ και πολλές αναφορές στους αλείπτες των παλαιστρών της τότε εποχής τους οποίους αργότερα έλεγαν και «ιατραλείπτες». Κοινό παρανομαστή στην περίπτωση όλων των φυσικών μεθόδων βελτίωσης και διατήρησης της υγείας ήταν και είναι το θεραπευτικό ανθρώπινο άγγιγμα. Φυσικά, μέθοδοι όπως τα βότανα, ο βελονισμός, βεντούζες, αφαίμαξη, δίαιτα, άσκηση κ.α. είχαν και έχουν εξέχουσα θέση. Πληροφορίες για την εφαρμογή των μεθόδων Σωματοθεραπείας βρίσκουμε συνεχώς (ακόμα και σήμερα), από τους λαούς-πολιτισμούς που είχαν αναπτύξει κάποιας μορφής γραφής, είτε κειμένου είτε ιερογλυφικών π.χ. Τα κείμενα του Ιπποκράτη, Ιερογλυφικά της Αιγύπτου, τα κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα κ.α.

Καταλήγοντας, δεν πρόκειται για καινούριες μέθοδοι, αλλά τόσο παλαιές όσο και ο άνθρωπος. Είναι αποτελεσματικές και δοκιμασμένες αιώνες τώρα, η δύναμη τους είναι τέτοια που διαιωνίστηκαν και εξελίχθηκαν έως σήμερα.


Γιατί γίνανε ξαφνικά δημοφιλής, επίκαιρες;

Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί, κυρίως γιατί δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος. Συνοπτικά και σύμφωνα με την θεωρία του Υin Yang (Aσία) ή “πυρός και ύδατος” (Ιπποκράτης) όπου δεν υπάρχει αρχή και τέλος αλλά τα πάντα υπάρχουν μέσα από την ισορροπία και εναλλαγή αντίθετων δυνάμεων, ο άνθρωπος αφού απομακρύνθηκε όσο γινόταν περισσότερο από τον εαυτό του (βιομηχανική επανάσταση, υπερκαταναλωτισμός, σύγχρονος τρόπος ζωής κλπ.) πιστεύοντας ότι παραμένει συμβατός με τους φυσικούς νόμους, αντιλήφθηκε, κατάλαβε, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ολοκλήρωσε μία κίνηση, αυτή της απομάκρυνσης, και ήρθε η ώρα (μάλιστα είναι σε εξέλιξη καιρό τώρα) για την επιστροφή στον εαυτό του και σε αυτά που πραγματικά των ωφελούν.

Προσθέστε εδώ ότι ζούμε σε μία εποχή όπου οι Ιατροί παρατηρούν ότι 75% των ασθενειών σήμερα σχετίζονται με το άγχος, προς διευκόλυνση θα ονομάσω αυτές τις ασθένειες (75%) ψυχογενείς. Στην πλειονότητα τους οι Σωματοθεραπείες μέσα από επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν τουλάχιστον επικουρικά, στην αντιμετώπιση του άγχους.


Από πού προέρχονται;

Οι ποικίλες τεχνικές όπως είπαμε προέρχονται από κάθε γωνία του πλανήτη ωστόσο έχει επικρατήσει η ταξινόμηση τους σε Δυτικούς ή Ανατολικούς τύπους. Διαφορές σίγουρα υπάρχουν, κυρίως βρίσκονται στον τρόπο εφαρμογής και στον τρόπο προσέγγισης της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού. Δηλαδή, στην Ασία όταν θα κάνετε αυτό που λέμε στην Ελλάδα μασάζ (thai, shiatsu,tui na), θα παραμείνετε ντυμένος με τα ρούχα σας ή θα σας δώσουν σε κάποιο spa βαμβακερά ρούχα να φορέσετε. Στην Δύση πάλι θα πρέπει να γδυθείτε, μάλιστα σε κάποιες χώρες εάν αισθάνεστε άνετα, εντελώς. Η διδασκαλία της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού σε μία μεθοδολογία της Ασίας (Shiatsu,Thai,Tui na) θα γίνει μέσω των μεσημβρινών και της θεωρίας των 5 στοιχείων, στο Αγιουβερδικό μασάζ (Ινδία) μέσω των Τσάκρας (chakras) και σε δυτικού τύπου, μέσω της ανατομίας και του νευρικού συστήματος. Σήμερα με την ανταλλαγή των ιδεών γίνεται αντιληπτό ότι όλες οι προσεγγίσεις μιλούν για το ίδιο πράγμα (άνθρωπο) σε διαφορετική γλώσσα.

Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που υποστηρίζουν την ωφέλεια της εφαρμογής της εκάστοτε μεθόδου? Είναι αναγνωρισμένες? Σε αντίθεση με παλαιότερες δεκαετίες, σήμερα υπάρχουν πληθώρα ερευνών αλλά και πρόσβαση σε αυτές μέσω βιβλιοθηκών του διαδικτύου π.χ. Η Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez/, αρκεί να πληκτρολογήσει κανείς στο κουτί αναζήτησης την μεθοδολογία που τον ενδιαφέρει.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1995, ζητήθηκε από τον Πωλ Λαννογέ να συντάξει μία αναφορά για την κατάσταση της Συμπληρωματικής Ιατρικής στην Ευρώπη. Σήμερα ο αριθμός των μεθοδολογιών που αναφέρονται είναι 99 και όλες μέσω των σωματείων τους περιμένουν, κάνουν αιτήσεις προς αναγνώριση.

Το Δεκέμβριο του 2004 συστήθηκε το Forum for Complementary and Alternative Medicine (EFCAM), μέλος του European Public Health Alliance (EPHA), το οποίο προωθεί την Συνδυαστική Ιατρική φροντίδα στην Ευρώπη. Τετραμηνιαίες συναντήσεις γίνονται στις Βρυξέλλες.

 

Το επάγγελμα του Σωματοθεραπευτή


Προοπτική εργασίας

Για όσους σκέφτονται να αποκατασταθούν επαγγελματικά ακολουθώντας το επάγγελμα του σωματοθεραπευτή τίθεται το ερώτημα: Ποια είναι η προοπτική εργασίας?

Όπως σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους έτσι και σε αυτό που εξετάζουμε υπάρχουν αυτοί που έκαναν λαμπρή και επικερδή καριέρα αλλά και αυτοί που δεν έκαναν τίποτα! Στην Κίνα γραφεία Ρεφλεξολογίας μένουν ανοικτά μέχρι τις 3 το πρωί λόγω πολύς δουλείας με αποκορύφωμα το παράδειγμα ενός κ. Ζου που είχε εισπράξεις 18 εκατομμυρίων δολαρίων το 2003 από την αλυσίδα 430 γραφείων Foot massage που του ανήκουν. “Putting His Best Foot Forward”, Business Week, November 8, 2004. Στις ΗΠΑ πρόσφατα πουλήθηκε η αλυσίδα Massage Envy (400 σημεία,7500 υπάλληλοι) σε μία Ινδική πολυεθνική για μερικά εκατομμύρια.

Οι προοπτικές στην Ελλάδα μπορούν να είναι και τεράστιες, αλλά πιο συγκεκριμένα μπορεί να εργαστείτε σε:
Spa ξενοδοχείου, Κρουαζιερόπλοιο
Κλινικό χώρο π.χ. Ιατρείο, Φυσιοθεραπευτήριο γραφείο Γυναικολόγου ή Μαιευτήρα
Στον χώρο του αθλητισμού π.χ. ομάδες ή αθλητές, γυμναστήρια
Γηροκομείο
Προσωπικό γραφείο ή κατ’ οίκον επισκέψεις
Στην περίπτωση του On-Site massage, στα γραφεία εταιρειών, αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και σε ειδικές εκδηλώσεις.


Μου ταιριάζει η δουλεία του Σωματοθεραπευτή;

Οι αυριανοί πελάτες σας δεν θα είναι στην αρχή όπως ιδανικά θα θέλατε, αργότερα ίσως θα μπορείτε να τους διαλέγετε. Θα καλείστε να δουλεύετε εξίσου καλά και σε άντρες και σε γυναίκες. Θα αντιμετωπίζετε με τον ίδιο σεβασμό Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, Λευκούς και Μαύρους, ομοφυλόφιλους και ετερόφυλους, πλούσιους και φτωχούς, μορφωμένους και αμόρφωτους. Εάν είστε άνθρωπος που κρίνει αυστηρά τον άλλον από το σώμα του π.χ. παχύσαρκος, πολύ αδύνατος, δερματικές εκδηλώσεις (ελιές, σημάδι εκ γενετής), έντονη τριχοφυΐα, μυρίζει τσιγάρο, έντονη οσμή σώματος ή δεν έχει ωραίο πρόσωπο (ηρεμήστε, τα χειρότερα αναφέρουμε), ξανασκεφτείτε το ή συζητήστε το με τον καθηγητή του οποίου το μάθημα σκέφτεστε να παρακολουθήσετε.

Σε ότι αφορά τις κυρίες και μερικώς τους κυρίους, τα μακριά νύχια και κοσμήματα χεριών (δαχτυλίδια, βραχιόλια), ενώ κοσμούν τα χέρια, αντενδείκνυνται για συνεδρίες μάλαξης και Ρεφλεξολογίας.


Ποια μέθοδο να διαλέξω; Πώς να διαλέξω μεθοδολογία;

Πρόκειται για τις πιο σημαντικές ερωτήσεις των οποίων οι πιο σωστές απαντήσεις θα εξασφαλίσουν εκτός από την επαγγελματική επιτυχία σας, την ικανοποίηση από την επένδυση σας στις επερχόμενες σπουδές αλλά και κατά την εφαρμογή της μεθοδολογίας που επιλέξατε. Για να απαντηθούν τα προηγούμενα πρέπει να απαντηθούν τα εξής:

  • Μπορώ να αγγίζω άλλους, άγνωστους ανθρώπους άντρες-γυναίκες ενώ θα είναι γυμνοί (ωστόσο σκεπασμένοι με πετσέτες) στο τραπέζι του μασάζ? Μήπως είναι καλύτερα να διαλέξω μία μέθοδο Ασιατική όπου εφαρμόζεται πάνω από τα ρούχα ή Ρεφλεξολογία που γίνεται κυρίως στα πόδια?
  • Μπορώ να εργάζομαι με ζήλο και σχολαστικότητα στα πέλματα ανθρώπων (Ρεφλεξολογία) οι οποίοι μου είναι άγνωστοι? Ο Ρεφλεξολόγος, με την ίδια άνεση που ο συνηθισμένος άνθρωπος ανταλλάσει χειραψία, ακουμπά τα πόδια ανθρώπων.
  • Είναι προφανές ότι κατά την εκπαίδευση τους οι σπουδαστές εξοικειώνονται σταδιακά σε αυτού του είδους την συναλλαγή με τους συνανθρώπους τους. Όπου στο τέλος της εκπαίδευσης τους το θεωρούν απολύτως οικείο και φυσιολογικό.
  • Υπάρχει Οργανωμένο Σωματείο στο οποίο μπορεί να ανήκει κανείς κλαδικά ώστε να διασφαλίσει τα εργατικά δικαιώματα του, να προβάλει την μεθοδολογία που έχει επιλέξει μέσω ερευνών και δημοσιεύσεων στα ΜΜΕ, την ενημέρωση του από τα εγχώρια και διεθνή νέα και την συνεχόμενη μετ’ εκπαίδευση του?

Πως θα είναι η εκπαίδευση μου;

Συνοπτικά, πρώτα απ’ όλα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι είστε διατεθειμένοι ως αυριανοί σπουδαστές να αλληλεπιδράσετε με άλλους μαθητές οι οποίοι πιθανόν να έχουν διαφορετική κουλτούρα από εσάς, φύλο, διαφορετικές εμπειρίες, απόψεις και ηλικία. Στην τάξη θα δημιουργηθεί ο εικονικός κόσμος της κοινωνίας σε μία μικρογραφία. Θα πρέπει να κάνετε σε όλους πρακτική εξάσκηση και θα πρέπει όλοι να κάνουν σε εσάς.

Απαραίτητο είναι να αποκτήσετε ικανοποιητικές γνώσεις σε θέματα Ανατομίας, Παθολογίας, Πρώτων Βοηθειών. Πρωτίστως θα σας χρειαστούν με τους αυριανούς πελάτες σας, να καταλαβαίνετε τι σας περιγράφουν σε ότι αφορά ενοχλήματα και δευτερεύοντος θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα διαβάζετε την διάγνωση του Ιατρού ή θα μιλάτε μαζί του, και θα πρέπει να αντιλαμβάνεστε τι σας περιγράφει.


Πως θα επιλέξω τον σωστό Εκπαιδευτικό Οργανισμό;

Από την στιγμή που επιλέξατε την μεθοδολογία που σας ταιριάζει ακολουθεί η επιλογή του Εκπαιδευτικού Οργανισμού κατ’ επέκταση και του Καθηγητή που θα σας την διδάξει.
Προσωπικά προτείνω να παρακολουθήσετε ΟΛΕΣ τις εισαγωγικές ομιλίες (πάνω στη μέθοδο που έχετε επιλέξει) που κάνουν οι σχολές. Θα ενημερωθείτε από πολλές πηγές για το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει. Θα γνωριστείτε με τους Καθηγητές όλων των σχολών και ενώ έχουμε υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στην Ελλάδα, θα διαπιστώσετε ότι διαφοροποιούνται, έτσι θα μπορέσετε να διαλέξετε με ποιον ταιριάζετε-ταυτίζεστε καλύτερα. Είναι καλό να εξετάσετε την εκπαιδευτική ύλη που θα παρακολουθήσετε, πιθανόν να μην επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε μαθήματα διαλογισμού ή Τai chi. Tα Ιατρικά μαθήματα, ένα από τα πιο καίρια κομμάτια της εκπαίδευσης σας, γίνονται που και από ποιους? Η Σχολή που επιλέξατε είναι αναγνωρισμένη να διδάσκει την μεθοδολογία που έχετε επιλέξει από το εκάστοτε σωματείο π.χ. Ρεφλεξολόγων, Shiatsu. Τέλος, στην πλειονότητα τους οι σπουδαστές ήδη εργάζονται, πρέπει να εξεταστεί τι ώρα και ποια μέρα γίνονται τα μαθήματα και που βρίσκεται η Σχολή.


Σπύρος Δημητράκουλας
Ρεφλεξολόγος, Eκπαιδευτής ΝΗS

Πηγή: Natural Health Science

Σχετικά Άρθρα


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ στο 8758758080 με χρέωση από Σταθερό 0,79 €/1'* και από Κινητό 0,82 €/1'*
ή στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’* και από Κινητό 1,74€/1’*.
* Με Φ.Π.Α. και Tέλος Σταθερής ή Κινητής Τηλ/νιας όπου ισχύει.

Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενηλίκους.
Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής
Μια συνέντευξη με τον Ιατρό Ανδρέα Θ. Τσουρουκτσόγλου. Με τον όρο "Ayurveda" που πρακτικά σημαίνει “Η επιστήμη της Ζωής”, ή “Η Γνώση της...
More detail
Το «πείραμα του Μίλγκραμ» Το «πείραμα του Μίλγκραμ»
Πολωνοί ερευνητές επανέλαβαν το περίφημο «πείραμα του Μίλγκραμ» και έβγαλαν τρομακτικά συμπεράσματα για την υπακοή του ανθρώπου...
More detail
Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα
Τεύχη του περιοδικού New Age Astrology Magazine επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες...
More detail

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Σαν Σήμερα