Θεραπεία: Ένας παρεξηγημένος όρος

Θεραπεία: Ένας παρεξηγημένος όρος

Τον τελευταίο καιρό τα επιτεύγματα και οι ανακαλύψεις στο χώρο της υγείας ακούγονται όλο και περισσότερο. Είναι γεγονός ότι η επιστήμη εξελίσσεται όπως και ο άνθρωπος. Ωστόσο όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι δεν καλύπτονται από την επίσημη Ιατρική και καταφεύγουν σε άλλες μεθόδους προκειμένου να βρουν λύση σε θέματα υγείας που τους απασχολούν. Πλέον σε αυτόν τον χώρο έχουν αναπτυχθεί δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Από τη μια μεριά η Επίσημη Ιατρική που με βάση την παρατήρηση και την κοπιαστική μελέτη προσπαθεί να βρει τρόπους ανακούφισης από ασθένειες που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο. Από την άλλη μεριά η ολιστική Ιατρική και για την ακρίβεια ένα κομμάτι της, οι εναλλακτικές- ενεργειακές θεραπείες που ψάχνει να βρει και εκείνη τρόπους αντιμετώπισης των παθήσεων με άλλες μεθόδους όχι τόσο βλαβερές για το ανθρώπινο σώμα. Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι να κρίνει τις μεθόδους της μίας ή της άλλης πλευράς. Αυτό που έχει ως σκοπό είναι να καταδείξει την εσφαλμένη χρήση του όρου «θεραπεία» και από τις δύο πλευρές καθώς επίσης και από εμάς τους ίδιους.

ιπποκράτηςΓια να γίνει αυτό θα πάμε ένα νοερό ταξίδι αρκετά πίσω στον χρόνο. Στην εποχή όπου ο όρος θεραπεία σήμαινε κάτι διαφορετικό. Και πιο συγκεκριμένα στην εποχή που ο Ιπποκράτης, αυτή η λαμπρή και αναγνωρισμένη προσωπικότητα από όλους ακόμα και σήμερα στον τομέα της Ιατρικής μεσουρανούσε. Η καινοτομία του σε σχέση με άλλους γιατρούς της εποχής του, αλλά και προγενέστερους, βασίζεται στην εισαγωγή του ορθολογισμού στην Ιατρική επιστήμη της τότε εποχής. Δηλαδή στην απομάκρυνση της πεποίθησης που επικρατούσε εκείνη την εποχή από άλλους γιατρούς αλλά και από τους ασθενείς, ότι για οποιαδήποτε αρρώστια ευθύνονται οι θεοί. Ότι πρόκειται για ένα είδος απονομής δικαιοσύνης σε κάποια πράξη που έχουν κάνει. Ο Ιπποκράτης βλέποντας την άγνοια των συναδέλφων του θεώρησε χρέος του να ταξιδέψει σε αλλά μέρη εκτός από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κω προκειμένου να εμβαθύνει ο ίδιος στη μελέτη του και από την άλλη προκειμένου να διαδώσει τη δικιά του αντίληψη, ότι ένα καλό κλήμα βοηθάει στην πρόληψη των ασθενειών. Η νέα πεποίθηση που εισήγαγε ήταν ότι τα πάντα στο κόσμο διέπονται από τα 4 στοιχεία σε κάθε ένα από τα οποία ανταποκρίνονται οι ιδιότητες του θερμού, του ψυχρού, του υγρού και του ξηρού. Στα στερεά συστατικά του σώματος υπερισχύει το γεώδες, και στα υγρά το υδατώδες. Συνεκτική ουσία όλων είναι το πνεύμα έμφυτο και θερμό στον άνθρωπο, το οποίο εδράζει στην καρδιά. Πίστευε ότι στο σώμα υπάρχει μια ζωτική δύναμη, η «φύσις». Από αυτή εξαρτάται η συντήρηση, η ανάπτυξη, αλλά και η θεραπεία του σώματος. Γι αυτό και έδινε μεγάλη βάση στην ανάπαυση. Σκοπός όμως του Ιπποκράτη δεν ήταν μόνο να «ποιήσει θέρος», που σημαίνει «ανακουφίσει» απλά τον πόνο η γενικά το σύμπτωμα κάποιας ασθένειας. Αλλά η Ίαση. Από εκεί άλλωστε προέρχεται και η Ιατρική. Δηλαδή η ενδυνάμωση του οργανισμού, προκειμένου η φύσις να δουλέψει και να εξαλείψει το σύμπτωμα μόνιμα.

Φαίνεται λοιπόν ότι την εποχή του Ιπποκράτη υπήρχε μια παραδοχή: ότι ο οργανισμός του ανθρώπου έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται. Ο άνθρωπος από εκείνη την εποχή και για πολλά χρόνια μετά, αποτελεί μια ενιαία ψυχοσωματική οντότητα. Ωστόσο εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Από τη μια η συμβατική Ιατρική ισχυρίζεται ότι αυτό δεν ισχύει και ότι οι ασθένειες είναι αποτέλεσμα της διαταραχής τη χημείας στο ανθρώπινο σώμα, η οποία αντιμετωπίζεται με τη χρήση κάποιου φαρμάκου, που θα αποκαταστήσει αυτή την χημεία. Από την άλλη, πολλοί που βρίσκονται στο χώρο των εναλλακτικών θεραπειών θεωρούν εσφαλμένα ότι θεραπεύουν οι ίδιοι το άτομο επειδή απλά έχουν δεχθεί κάποια μύηση, η οποία τους παρέχει τη δυνατότητα να θεραπεύουν. Καμία από τις δύο πλευρές όμως δεν έχει δίκιο. Η αλήθεια βρίσκεται στην από αρχαιοτάτων χρόνων παραδοχή. Ο άνθρωπος δεν είναι απλά το σώμα του. Άρα το ζήτημα που εντοπίζεται εδώ είναι το κατά πόσο ένας γιατρός η ένας εναλλακτικός γιατρός έχει κατακτήσει τον όρο θεραπεία. Εάν δεν τον έχει κατακτήσει, τότε στοχεύει μόνο στην ανακούφιση του συμπτώματος και όχι στην ριζική του εξάλειψη.

Θεραπεία: Ένας παρεξηγημένος όρος

Ποιός όμως βάζει στην άκρη το «εγώ» του, προκειμένου πραγματικά να βοηθήσει έναν άνθρωπο που υποφέρει; Ποιός μπορεί να δει έναν άνθρωπο σαν σύνθετο όν, το οποίο έχει την ικανότητα να αυτοθεραπευτεί; Και με εμάς τους ίδιους; Τι συμβαίνει; Θέλουμε πραγματικά την Ίαση η θέλουμε απλώς να μην πονάμε και αυτό το εκλαμβάνουμε ως επιτυχία; Πολλοί από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε δε μπορούν να δεχτούν την δυναμική τους και πηγαίνουν δοκιμάζοντας και ψάχνοντας το μαγικό χαπάκι η το μαγικό άγγιγμα που θα τους αλλάξει τη ζωή. Και αυτή είναι η πλάνη που πέφτουν αρκετοί από εμάς. Θεραπευτές και θεραπευόμενοι. Αρνούμαστε να αλλάξουμε την ζωή μας και τις επιλογές μας και τις συνήθειές μας προκειμένου να είμαστε σε πλήρη υγεία. Ενισχύοντας έτσι το «εγώ» ο ένας του άλλου.

Συμπερασματικά ο όρος «θεραπεία» χρησιμοποιείται από πολλούς από εμάς λανθασμένα. Η ουσία είναι να δούμε κατά πόσο εννοούμε το ίδιο πράγμα όλοι μας. Να δούμε λίγο πιο βαθειά μέσα μας. και εκεί κάπου, στο σκοτάδι του μυαλού μας, στα βάθη της ψυχής μας να βρούμε κι εμείς το θεραπευτή που θα μας οδηγήσει στην ίαση. Με τη βοήθεια πάντα και της επιστήμης αλλά και τη δικιάς μας επίγνωσης ότι η ασθένεια δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από έναν φόβο που έγινε συνήθεια ή μια συνήθεια που προκαλεί πολύ φόβο.

Σχετικά Άρθρα


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ στο 8758758080 με χρέωση από Σταθερό 0,79 €/1'* και από Κινητό 0,82 €/1'*
ή στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’* και από Κινητό 1,74€/1’*.
* Με Φ.Π.Α. και Tέλος Σταθερής ή Κινητής Τηλ/νιας όπου ισχύει.

Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενηλίκους.
Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής
Μια συνέντευξη με τον Ιατρό Ανδρέα Θ. Τσουρουκτσόγλου. Με τον όρο "Ayurveda" που πρακτικά σημαίνει “Η επιστήμη της Ζωής”, ή “Η Γνώση της...
More detail
Το «πείραμα του Μίλγκραμ» Το «πείραμα του Μίλγκραμ»
Πολωνοί ερευνητές επανέλαβαν το περίφημο «πείραμα του Μίλγκραμ» και έβγαλαν τρομακτικά συμπεράσματα για την υπακοή του ανθρώπου...
More detail
Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα
Τεύχη του περιοδικού New Age Astrology Magazine επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες...
More detail

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Σαν Σήμερα