Εσωτερισμός (μέρος 2ο)

ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ – ΜΕΡΟΣ 2ο

Πριν μπούμε για τα καλά στο χώρο το εσωτερισμού θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε μία εισαγωγή προκειμένου να δώσουμε τους σχετικούς ορισμούς πάνω σε αυτό το θέμα, ξεκινώντας με μία σύντομη αναδρομή στη φιλοσοφική έννοια του εσωτερισμού την οποία και συνεχίζουμε.

5.2. Εξετάζοντας τον Χριστιανισμό καλοπροαίρετα χωρίς κριτικό ύφος αλλά με αγάπη προς την αλήθεια και προς το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, καλό είναι να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν μέσα από τα γραφόμενα του Φλάβιου Ιώσηπου.

Την εποχή του Χριστού υπήρχαν τρεις ομάδες πιστών: οι Σαδδουκαίοι, ιερή κάστα η οποία ερμήνευε το Πεντάτευχο κατά γράμμα. Οι Φαρισαίοι, πιστή σε μία συνηθισμένη προφορική παράδοση και τέλος οι Εσσαίοι ενωμένοι σε μία κοινότητα πυθαγορείου τύπου και ανωτέρας πνευματικότητας. Από καιρό υποψιάζονταν ότι ο Ιησούς ήταν άνθρωπος των εκλεκτών Εσσαίων. Η ανακάλυψη των χειρογράφων της νεκρής θάλασσας στο Κουμ-Ραν, σχετικά πρόσφατα και τα οποία φυλάσσονται σε ειδικό μουσείο στην Ιερουσαλήμ, μπορεί εύκολα να τα δε κανείς και είναι αρκετά αποκαλυπτικά.

Χάρη σε αυτά τα κείμενα πληροφορούμεθα ότι οι Εσσαίοι αποτελούσαν μία πολύ μυστική αδελφότητα. Μεταξύ των αποκαλούντο “τέκνα του φωτός”. Ζούσαν κοινοβιακή ζωή σε μία μονή στα παράλια της νεκράς θάλασσας της οποίας έχουν βρεθεί ίχνη.

Αυτή η κοινότητα περιελάμβανε ιεραρχία, για τη σταδιακή αποκάλυψη των γνώσεων, τελετουργίες, συμβολισμούς κ.λπ.

Η απότομη σιωπή που κάλυψε τους Εσσαίους με τη γέννηση του Χριστού κάνει πολλούς χριστιανούς με ανοιχτό μυαλό και μακριά από τα στενά πλαίσια που ορίζει η θρησκοληψία να υποθέτουν ότι οι πρώτοι πιστοί Του προήλθαν από αυτούς.

Η διδασκαλία του Ιησού που ξεπερνούσε κατά πολύ το τελετουργικό πλαίσιο του Ιουδαϊσμού φαίνεται ότι επιθυμούσε να προσκολληθεί στην πνευματική έννοια των Γραφών λ.χ “Ο νοών νοείτε. Ο έχων ώτα ακουέτω“ κ.λπ. Σύμφωνα με ορισμένα χωρία των ευαγγελίων.

Ο Άγιος Βασίλειος μιλά στα κείμενά του για μίαν Αλήθεια και για μία σιωπηλή μυστική παράδοση που διεσώθη μέχρι των ημερών μας... Για μία κρυφή διδασκαλία που τήρησαν οι πατέρες μας... διότι γνώριζαν πόσο απαραίτητη είναι η σιωπή για να διατηρηθεί ο σεβασμός του στα μυστήρια. Όταν ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος αναγνώρισε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία της Αυτοκρατορίας ο Χριστιανισμός δεν είχε πλέον κανένα λόγο να διατηρήσει τον χαρακτήρα του εσωτερισμού γιατί έπαψε να είναι κρυμμένος.

Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις ότι εξαφανίστηκε από τον Χριστιανισμό κάθε τι που ήταν εσωτερικό και οι εσωτερικές αλήθειες, πολύ λίγο κατανοητές από μέτριους εγκεφάλους έγιναν μυστήρια. Οι ιεροτελεστίες που διατηρούσαν τη συμβολική αξία τους έχασαν σιγά, σιγά τον κλειστό χαρακτήρα τους.

Επειδή όμως, η λογική απαιτούσε εξηγήσεις αρπάχτηκε από την Ελληνική μυθολογία. Οι πνευματικές απαιτήσεις ικανοποιήθηκαν χάρη στην ιερατική μύηση, στη μοναστική πνευματικότητα και στις πολυάριθμες μυστικές οργανώσεις. Έτσι, δημιουργήθηκε και ο Ησυχασμός, που σημαίνει μία κατάσταση μόνωσης, σιωπής και ειρήνης. Ξεκινώντας από το όρος Σινά έφτασε στο Άγιο όρος περνώντας επίσης από τα ερημητήρια των ερήμων της Αιγύπτου και της Καπαδοκίας.

ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ

Τέτοιο ήταν το γόητρο τους στις κοινότητες, που οι επίσκοποι της Ανατολής προήρχοντο πάντοτε από τους μοναχούς. Ο Ησυχασμός και η φιλοσοφία χρειάζεται οπωσδήποτε να μελετηθεί από κάθε χριστιανό. Όταν κανείς μελετήσει τα κείμενα των πατέρων και μοναχών της εκκλησίας μας, τότε θα κατανοήσει καλύτερα το μήνυμα του Χριστού με αποτέλεσμα να ανακαλύψει τον ίδιο του τον εαυτό. Θα δημιουργηθεί ένας τόσο γερός δεσμός μεταξύ Χριστού και πιστού που δε θα μπορεί να λυθεί με τίποτα γιατί θα βασίζεται στην αγνή προσευχή, την αγάπη, την αλήθεια και την ελευθερία.

Μελετώντας τα γραπτά του Γρηγορίου του Παλαμά που πέθανε επίσκοπος Θεσσαλονίκης, διαπιστώνουμε ότι είναι απαραίτητη “στο σώμα η εγκράτεια, στην ψυχή η αγάπη, στη λογική η ταπεινότητα( λιτότητα), και στο πνεύμα η προσευχή”.

Σήμερα, που είναι πλέον γεγονός η απομάκρυνση του σύγχρονου ανθρώπου από το πνεύμα και η προσκόλληση του στην ύλη, η απομάκρυνσή του από τη θρησκεία και η ταύτιση του με τον αθεϊσμό, μήπως είναι καιρός να του πούμε μερικές αλήθειες; Να του αποκαλύψουμε τα πραγματικά μηνύματα του Χριστού;

5.3. Για να ολοκληρώσουμε τις αρχαίες παραδόσεις δεν πρέπει να λησμονήσουμε το Ισλάμ και το ρόλο που έπαιξε σαν τρίτο κλαδί της Αβρααμικής ρίζας. Το Ισλάμ λοιπόν, είναι η δοξασία της ενότητας και της υπερβατικότητας.

Σύμφωνα με αυτό, ο Θεός είναι ένας παντοτινός Δημιουργός. Είναι “Αυτός ο Αλλάχ, Είναι Ένας. Δεν γεννά και δεν έχει γεννηθεί. Δεν έχει όμοιο του”. Επειδή το Ισλάμ τονίζει την ενότητα της Αρχής είναι κατ' εξοχήν εσωτερικό. Δε λέει στον άνθρωπο μόνο τι πρέπει να κάνει όπως η ΤΟΡΑ ή τα Ευαγγέλια, αλλά τι είναι. Και για να το κατανοήσουμε καλύτερα πρέπει να πούμε ότι εάν ο Ιουδαϊσμός είναι μία οδός δράσης και ο Χριστιανισμός είναι μια οδός ενεργούς αγάπης, το Ισλάμ, δηλαδή ο Μωαμεθανισμός, είναι μία οδός γνώσης και ισορροπίας που η βεβαιότητα της σε πρακτικό επίπεδο παίρνει την μορφή της αδιαλλαξίας.

Σύμφωνα με τη διατύπωση του κορανίου “Δεν υπάρχει Θεότης έξω από τη Θεότητα” Οι πιστοί του Ισλάμ (μουσλίμ) είναι υποταγμένοι στον παγκόσμιο νόμο στη Θεία βούληση. Έτσι λοιπόν, ο Μωαμεθανισμός αν μελετηθεί προσεκτικά το Κοράνι που αρχίζει με το “ Εις το όνομα του Μεγαλόψυχου και πονετικού θεού “ έναν εσωτερισμό που απορρέει άμεσα απο τη διδασκαλία του προφήτη Μωάμεθ θα δει ότι αποτελεί μίαν αλυσίδα... που ανέρχεται σ' Εκείνον.

Για να ολοκληρώσουμε έχουμε να προσθέσουμε ότι η ποίηση και η μουσική, καθώς και ο ιερός χορός (σαμα) των δερβίσηδων που και αυτοί ανήκουν στον εσωτερισμό χρησιμοποιούνται για να φέρουν το κάθε μουσλίμ πιο γρήγορα και πιο σωστά στη γνώση και στον Αλλάχ που είναι Ένας.

Σχετικά Άρθρα


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ στο 8758758080 με χρέωση από Σταθερό 0,79 €/1'* και από Κινητό 0,82 €/1'*
ή στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’* και από Κινητό 1,74€/1’*.
* Με Φ.Π.Α. και Tέλος Σταθερής ή Κινητής Τηλ/νιας όπου ισχύει.

Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενηλίκους.
Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής
Μια συνέντευξη με τον Ιατρό Ανδρέα Θ. Τσουρουκτσόγλου. Με τον όρο "Ayurveda" που πρακτικά σημαίνει “Η επιστήμη της Ζωής”, ή “Η Γνώση της...
More detail
Το «πείραμα του Μίλγκραμ» Το «πείραμα του Μίλγκραμ»
Πολωνοί ερευνητές επανέλαβαν το περίφημο «πείραμα του Μίλγκραμ» και έβγαλαν τρομακτικά συμπεράσματα για την υπακοή του ανθρώπου...
More detail
Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα
Τεύχη του περιοδικού New Age Astrology Magazine επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες...
More detail

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Σαν Σήμερα