Ayurveda: Οι τύποι των Ανθρώπων

AYURVEDA – Οι τύποι των Ανθρώπων

του Ιατρού Ανδρέα Θ. Τσουρουκτσόγλου

Ο όρος “Prakriti” (Πρακρίτι), υποδηλώνει την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου, μας δείχνει δηλαδή τις “σφραγίδες” που έχει αυτός ο άνθρωπος τη στιγμή της γέννησής του στο διαβατήριο της υγείας του. Ένας άλλος ορισμός της ιδιοσυγκρασίας του ατόμου, καθορίζει ότι η Prakriti είναι το τελικό σύνολο των αποκρυσταλλωμένων αποτελεσμάτων όλων των επιδράσεων που έχει δεχτεί το άτομο μέχρι την ημέρα της γέννησής του.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι από τη στιγμή που δύο άτομα δεν είναι δυνατόν να καταλαμβάνουν την ίδια “περιοχή” στον χώρο και τον χρόνο, δεν είναι δυνατόν να είναι πανομοιότυπα σε όλες τις απόψεις. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν, ούτε πρόκειται να υπάρξουν ποτέ δύο απόλυτα ίδιες ιδιοσυγκρασίες, δύο απόλυτα ίδιοι τύποι ανθρώπων. Η “σφραγίδα” που φέρει το διαβατήριο του κάθε ατόμου είναι μοναδική και ανεπανάληπτη.

Ο “χώρος” που αναφέρθηκε προηγουμένως υποδηλώνει τις γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο της εγκυμοσύνης και της γέννησης του κάθε ανθρώπου, καθώς και όλα τα κοινωνικά, οικονομικά, κλπ χαρακτηριστικά του περιβάλλοντός του.

Ένα άτομο που γεννιέται στην Αλάσκα είναι προφανώς τελείως διαφορετικό από ένα άλλο που γεννιέται στην Σαχάρα, έστω και αν ανήκει στην ίδια οικογένεια η οποία π.χ. ταξίδεψε από τη μία περιοχή στην άλλη. Δύο άτομα που τυχαίνει να γεννηθούν στην ίδια πόλη, αλλά το ένα ανήκει σε μία φτωχή οικογένεια με ένα σπίτι χωρίς θέρμανση που έχει υγρασία, ενώ το άλλο σε πλούσια οικογένεια με σπίτι που έχει θέρμανση, θα πρέπει επίσης να παρουσιάζουν διαφορές στην Prakrti τους.

Ο “χρόνος” αναφέρεται στην ηλικία που έχει κάθε στιγμή το άτομο, την εποχή του χρόνου που γεννιέται και στο σύνολο των διαφόρων επιδράσεων που έχει δεχθεί το άτομο από τη στιγμή της σύλληψης (της γονιμοποίησης δηλαδή του ωαρίου από το σπερματοζωάριο). Μία σύλληψη που θα γίνει στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου με γονείς αγχωμένους, ίσως και λίγο πιωμένους και το στερεοφωνικό σύστημα να παίζει έντονη ρόκ μουσική, δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που θα γίνει σαν αποτέλεσμα μιας ήρεμης ερωτικής επαφής στο ήσυχο περιβάλλον του σπιτιού, με κλασική μουσική και γονείς σε τέλεια αρμονία μεταξύ τους.

Οι καταστάσεις επίσης που ζει η εγκυμονούσα γυναίκα στην καθημερινή της ζωή, μεταφέρουν τις καλές ή κακές ποιότητές τους και στο έμβρυο σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά τη γέννηση.

Είναι προφανές επίσης ότι ένα άτομο που γεννήθηκε καλοκαίρι (δηλαδή η εγκυμοσύνη εξελίχθηκε τον χειμώνα και την άνοιξη, σαν νεογέννητο ζει τις πρώτες ημέρες της ζωής του σε ζεστό κλίμα, όταν είναι έξι μηνών και αρχίζει να τρώει τα πρώτα του φρούτα, αυτά είναι χειμωνιάτικα, κλπ) θα είναι τελείως διαφορετικό από ένα άλλο άτομο, έστω και στην ίδια οικογένεια, που θα γεννηθεί τον χειμώνα, οπότε και όλοι οι παράγοντες που αναφέρθηκαν είναι ακριβώς αντίθετοι.

Θα έλεγε κανείς ότι το ιδιοσυγκρασιακό πεπρωμένο του κάθε ανθρώπου καθορίζεται αφενός από τις ιδιαίτερες επιδράσεις που “κληρονομούνται” και από τους δύο γονείς και αφετέρου από τον συνδυασμό των διαμορφωτικών δυνάμεων όπως το κλίμα, η εποχή, το κοινωνικό περιβάλλον, κλπ.

Εκείνο που πρέπει οπωσδήποτε να τονιστεί είναι το γεγονός ότι το άτομο δεν ξεκινά τη ζωή του τη στιγμή της γέννησης, αλλά ένας ολόκληρος κόσμος από επιδράσεις έχει ήδη ενεργήσει για να δώσει στο άτομο κάποιες συγκεκριμένες προδιαθέσεις. Υπάρχει δηλαδή ήδη ένα καθορισμένο σύνολο τάσεων σε πλήρη λειτουργία το οποίο καθορίζει το βαθμό ανοχής του ανθρώπου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Με τη γέννησή του δηλαδή το νεογέννητο βρέφος είναι ήδη ένα πολύπλοκο όν που φέρνει τη “σφραγίδα της μοίρας”.

Τα στοιχεία που ακολουθούν, περιγράφουν “θεατρικά” τους τρείς καθαρούς τύπους ιδιοσυγκρασίας, με σκοπό να γνωρίσουμε τα βασικά στοιχεία του κάθε τύπου και να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε αυτούς τους τύπους στο περιβάλλον μας, και γιατί όχι και στον εαυτό μας.

AYURVEDA – Οι τύποι των Ανθρώπων


ΑΕΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Το κύριο στοιχείο που χαρακτηρίζει την Αέρινη Ιδιοσυγκρασία είναι η ΚΙΝΗΣΗ και η ΕΥΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ. Ο όλος σωματικός και ψυχοδιανοητικός κόσμος αυτού του ατόμου, “κινούνται” και μεταβάλλονται συνεχώς.

Όπως ο αέρας συνεχώς κινείται, έτσι και το Vata άτομο συνεχώς κινείται, είναι ανοργάνωτο, ευμετάβλητο, ξεχνάει εύκολα, δεν μπορεί να κρατήσει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα στη ζωή του, είναι “καλλιτεχνικός” και “μποέμικος” χαρακτήρας. Έχει πολλές ιδέες και γενικά θεωρείται από τους φίλους του “έξυπνος τύπος”.

Δεν είναι καθόλου σίγουρος την ημέρα που τηλεφωνεί για να κλείσει ραντεβού στο ιατρείο για το πότε μπορεί να έρθει, δεν ξέρει ακριβώς το πρόγραμμά του για την επόμενη εβδομάδα, κλπ. Μοιάζει ανοργάνωτος ακόμη και από το τηλέφωνο.

Όταν τελικά καταλήξει σε κάποια ώρα που τον εξυπηρετεί, θα ζητήσει συγγνώμη για να ψάξει να βρει χαρτί και μολύβι και αυτό γιατί το γραφείο του είναι τόσο ακατάστατο που τα πράγματα είναι “χαμένα” κάτω από φακέλους, χαρτιά, περιοδικά, βιβλία, κλπ.

Όταν τον πρωτοσυναντάς στο ιατρείο, έχει καθυστερήσει στο ραντεβού του κατά μία ώρα, ή έχει έρθει μισή ώρα νωρίτερα, ή τέλος έχει έρθει τη σωστή ώρα, αλλά σε λάθος ημέρα. Όση ώρα περίμενε, ήταν ανήσυχος, σηκωνόταν από την καρέκλα, πήγαινε να δει τι γίνεται έξω από το παράθυρο στον δρόμο, ρωτούσε κάτι τους άλλους ασθενείς.

Η χειραψία του όταν πλησιάσει για να γνωριστείτε είναι αβέβαιη και ασθενική, μπορεί να νοιώσεις και το χέρι του λίγο να τρέμει, τα ρούχα του είναι ελαφρώς ατημέλητα, τα μαλλιά του ανακατεμένα.

Θα μπει στο γραφείο και θα διστάσει να καθίσει προσπαθώντας να αποφασίσει ποιά καρέκλα του ταιριάζει. Δεν μπορεί να καθίσει για αρκετή ώρα ακίνητος στην καρέκλα, μετακινείται, αλλάζει τη θέση των χεριών, των ποδιών, φτιάχνει τα μαλλιά του, ξύνει τα χέρια του, ανακατεύει κάποια χαρτιά με σημειώσεις που έχει φέρει (για να μην ξεχάσει τί έχει να πει) και γενικά μεταδίδει στο περιβάλλον ένα αίσθημα ανησυχίας.

Ξεκινώντας να σου περιγράψει το ιστορικό του μετακινείται από θέμα σε θέμα με μεγάλη ευκολία. Μέσα σε μία πρόταση θα ξεκινήσει να σου λέει για την αρθρίτιδα που τον ταλαιπωρεί, για το ότι ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, τότε που είχε περάσει τις χειμερινές του διακοπές σε ένα πολύ κρύο μέρος, και επειδή τα αυτοκίνητα είχαν αποκλειστεί από το χιόνι δεν μπορούσε να έρθει το πετρέλαιο για τη σόμπα, ενώ την επόμενη χρονιά φρόντισαν να πάνε σε ένα μεγάλο και ακριβό ξενοδοχείο για να μην έχουν πάλι περιπέτειες, και ... εκεί πρέπει να τον διακόψεις για να ξαναγυρίσετε στο θέμα.

Στη συνέχεια θα σου περιγράψει για το πώς άρχισε αυτή η κολίτιδα που τον ταλαιπωρεί και έχει ήδη πάει σε έξι γαστρεντερολόγους, από τους οποίους ο τρίτος του είχε κάνει καλή εντύπωση διότι είχε σπουδάσει στην Αγγλία, στην ίδια πόλη που και ο ασθενής μας είχε περάσει κάποιες άλλες καλοκαιρινές αυτή τη φορά διακοπές, όπου έκανε φοβερή για την εποχή ζέστη, και ... εκεί πρέπει να ξαναδιακόψεις για να συνεχίσετε για την κολίτιδά του.

Ο τρόπος που θα σου περιγράψει το οτιδήποτε έχει μια αταξία και το μοτίβο της συζήτησης αλλάζει εύκολα, με την παραμικρή καινούργια σκέψη που εμφανίζεται στο μυαλό του - και εμφανίζονται πολλές και πολύ γρήγορα - και εύκολα τις ακολουθεί και χάνει τον κύριο ειρμό της σκέψης του.

Παραπονιέται για πληθώρα προβλημάτων. Από νοητικά θέματα έχει ασθενική μνήμη, ένα συνεχές σκέψιμο επί παντός θέματος, έχει αϋπνία διότι οι πολλές σκέψεις για το τί έκανε εχθές και το τί πρόκειται να κάνει αύριο δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί, θα ξυπνήσει για να πάει στην τουαλέτα πολλές φορές, το πρωί ξυπνάει κουρασμένος και πρέπει να πιεί καφέ και να καπνίσει ένα τσιγάρο για να μπορέσει να πάει στην τουαλέτα.

Μέσα στην ημέρα τον πνίγει το άγχος για τις εργασίες που έχει να κάνει, και που σχεδόν ποτέ δεν ολοκληρώνει, τσιμπολογάει ακατάστατα, μασουλάει καραμέλες ή σοκολάτα και μάλλον καπνίζει αρκετά.

Παραπονείται για συχνούς κεφαλόπονους και ημικρανίες από υπερένταση, έχει δύσπνοιες και λαχανιάσματα, συχνές ταχυκαρδίες και αρρυθμίες, πολλά αέρια από το πεπτικό σύστημα και διαταραχές των κενώσεων και του μηνιαίου κύκλου της εμμήνου ροής εάν είναι γυναίκα.

Έχει συγκεκριμένες ευαισθησίες και κάποια στοιχεία τον χειροτερεύουν και επιδεινώνουν τα διάφορα συμπτώματά του. Όλα αυτά συνοψίζονται στη συνέχεια:
ΠΙΝΑΚΑΣ 1 (Δείτε παρακάτω)

Ο επόμενος πίνακας συνοψίζει τη γενική καθημερινή βοήθεια που χρειάζεται ο άνθρωπος αυτός για να εξασφαλίζεται η ισορροπία της Αέρινης Ενέργειας στον οργανισμό του:
ΠΙΝΑΚΑΣ 2 (Δείτε παρακάτω)


ΠΥΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Το κύριο στοιχείο της Πύρινης Ιδιοσυγκρασίας είναι το στοιχείο της ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ και ΤΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Θα τηλεφωνήσει ζητώντας συγκεκριμένο ραντεβού για τη μεθεπόμενη Τρίτη στις 7:30 το απόγευμα ει δυνατόν, έχοντας μπροστά του ανοιχτή την ατζέντα του με το πλήρες πρόγραμμα της ζωής του για τους επόμενους μήνες.

Ρωτάει με ακρίβεια οδηγίες για το πώς θα έρθει και σε ποιόν όροφο βρίσκεται το ιατρείο. Θα χτυπήσει το κουδούνι στις 7:29 έτσι ώστε ακριβώς 7:30 να βρίσκεται στον χώρο του ιατρείου.

Εάν κάποιο άλλο άτομο περιμένει στο σαλόνι, θα ρωτήσει τη γραμματέα για το εάν ήρθε σωστά στην ώρα του και εφόσον είναι όντως αυτός που έχει το ραντεβού των 7:30, γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Περιμένει βγάζοντας την ατζέντα του για να σημειώσει κάτι, ή διαβάζοντας κάποιο βιβλίο που έχει μαζί του, η τέλος μιλώντας στο κινητό του τηλέφωνο και ειδοποιώντας ότι θα καθυστερήσει στο επόμενο ραντεβού του.

Η χειραψία μαζί του είναι θερμή και εμπνέει μια σιγουριά και εμπιστοσύνη, γενικά σε προδιαθέτει καλά. Θα σχολιάσει το γεγονός της καθυστέρησης με λεπτό τρόπο δείχνοντας πολύ ευγενικά και μετρημένα ότι ενοχλήθηκε και θα καθίσει αποφασιστικά στην καρέκλα του.

Τα ρούχα του είναι προσεγμένα και τακτοποιημένα, τα μαλλιά του φροντισμένα, ίσως με περισσότερες άσπρες τρίχες από ότι θα περίμενε κανείς για την ηλικία του.

Θα δείξει ότι γενικά ζεσταίνεται, είναι ιδρωμένος, μπορεί να ζητήσει να ανοίξει το παράθυρο, ή εάν γίνεται να δυναμώσει ο κλιματισμός, τα αυτιά του μπορεί να είναι κόκκινα ακόμα και τον χειμώνα.

Είναι καλός ομιλητής και στην εξιστόρηση των προβλημάτων του θα αναφερθεί με πολλές λεπτομέρειες και μάλιστα νομίζει κανείς ότι μιλάει κατά τρόπο πολύ συστηματοποιημένο, σαν να εξιστορεί τα πάντα με “πίνακες”. Θα πει δηλαδή ότι πάσχει α) από το στομάχι του, β) από το δέρμα του και γ) από τις αιμορροΐδες του.

Στη συνέχεια θα αναφερθεί στο α) λέγοντας ότι ι) το στομάχι ξεκίνησε να τον ενοχλεί τότε, ιι) τα συμπτώματα είναι αυτά, ιιι) έχει κάνει τις τάδε θεραπείες και ιν) σήμερα νοιώθει έτσι. Αμέσως θα συνεχίσει στο β) για να περιγράψει ότι ι) η δερματοπάθειά του άρχισε τότε, ιι) το ιστορικό είναι αυτό, κλπ.

Θα δείξει να ενοχλείται εάν το γραφείο δεν είναι τακτοποιημένο, μπορεί μάλιστα εάν ερωτηθεί να κάνει -ευγενικά- την παρατήρηση ότι τα μολύβια θα έπρεπε να είναι στη δεξιά και όχι στην αριστερή πλευρά του γραφείου.

Είναι άτομο γενικά ευέξαπτο, εξωστρεφές, δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, έχει έντονο το κριτικό στοιχείο μέσα του και θα ασκήσει κριτική πρώτα από όλα στον εαυτό του αλλά οπωσδήποτε και στους άλλους, προτείνοντας σαφώς και τις πιθανές λύσεις για να “οργανωθούν” τα πράγματα κάπως καλύτερα.

Τα προβλήματα που τον απασχολούν έχουν έντονο το στοιχείο της θερμότητας και της φλεγμονής. Έχει δερματικά προβλήματα, από απλή ακμή και σπυράκια με πύον, έως έκζεμα ή ψωρίαση. Παραπονιέται για γαστρίτιδα με καυστικό αίσθημα από το στομάχι ή και έλκος. Εύκολα θα παρουσιάσει ελκώδη κολίτιδα και αιμορροΐδες, η ηπατική λειτουργία μπορεί να μην γίνεται σωστά και γενικά εμφανίζει εύκολα αιμορραγίες είτε από τη μύτη είτε υπάρχει στις γυναίκες πολύ αίμα με την έμμηνο ροή. Μπορεί επίσης να έχει προβλήματα με την όρασή του.

Φεύγοντας από το ιατρείο θα ζητήσει πολλές λεπτομέρειες για τη θεραπεία που θα ακολουθήσει τις οποίες καταγράφει μεθοδικά, θα ρωτήσει πού μπορεί να βρει τα φάρμακά του, πρέπει να ξέρει σε ποιό τηλέφωνο μπορεί να βρει τον ιατρό, θα επιδιώξει να κλείσει αμέσως το επόμενό του ραντεβού και η χειραψία είναι ξανά δυνατή και θερμή.

Το Pitta χειροτερεύει και συνεπώς τα Πύρινα άτομα επιδεινώνονται με τις ακόλουθες καταστάσεις:
ΠΙΝΑΚΑΣ 3 (Δείτε παρακάτω)

Ο επόμενος πίνακας συνοψίζει τις συνθήκες που ωφελούν και θεραπεύουν καταστάσεις που απασχολούν την Πύρινη ιδιοσυγκρασία:
ΠΙΝΑΚΑΣ 4 (Δείτε παρακάτω)


ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Το κύριο χαρακτηριστικό της Υδάτινης Ιδιοσυγκρασίας είναι η ΝΩΧΕΛΙΚΟΤΗΤΑ και η ΒΡΑΔΥΤΗΤΑ.

Το Υδάτινο άτομο τηλεφωνώντας και κλείνοντας το ραντεβού για την επίσκεψή του, αργεί πολύ να κατανοήσει και να καταγράψει την ακριβή διεύθυνση του ιατρείου και την ημέρα και ώρα του ραντεβού. Μπορεί μάλιστα να επαναλαμβάνει φωναχτά τις λέξεις την ώρα που τις γράφει για να είναι σίγουρο ότι τις έγραψε σωστά.

Φθάνοντας στο ιατρείο - συνήθως με κάποια μικρή καθυστέρηση διότι οδηγούσε αργά και ήρεμα παρ’ όλο που είχε αργήσει να ξεκινήσει - δεν τον ενοχλεί αν υπάρχει καθυστέρηση και χρειαστεί να περιμένει. Την ώρα που περιμένει δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο, συνήθως δεν διαβάζει αλλά μπορεί να κοιτάει τον τοίχο απέναντι, τα λουλούδια ή τη θέα από το παράθυρο, χωρίς να έχει κάποιο άγχος ή υπερένταση.

Ο βηματισμός του για να πλησιάσει στο γραφείο είναι αργός, το παρουσιαστικό του είναι μάλλον προσεγμένο, είναι άτομο ευτραφές ή και παχύ. Η χειραψία του είναι μαλθακή και “χλιαρή”, θα καθίσει στο κάθισμα σα να σωριάζεται και με αργή και γλυκιά φωνή θα αναφερθεί στα προβλήματά του.

Ο τρόπος που μιλάει είναι αργός, νωχελικός, μετρημένος, σκέπτεται αρκετά πριν μιλήσει για κάποιο θέμα. Δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες για τα προβλήματά του, εάν του ζητηθεί όμως θυμάται πολλά πράγματα για την υγεία του και τη ζωή του γενικότερα. Γενικά κάθεται ήσυχος, δεν κάνει πολλές κινήσεις και δεν δείχνει να ταράζεται ενώ μιλάει για την υγεία του.

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει το Κ. άτομο έχουν σαν χαρακτηριστικό στοιχείο το οίδημα και τη διόγκωση. Επειδή ο μεταβολισμός του είναι αργός, έχει έντονη τάση να παίρνει εύκολα βάρος το οποίο θα χάσει δύσκολα, εμφανίζει εύκολα δυσπεψία και φούσκωμα στο στομάχι και την κοιλιά και στις γυναίκες πριν την περίοδο υπάρχει μεγάλη κατακράτηση υγρών με πρήξιμο στην κοιλιά, το στήθος αλλά και το πρόσωπο.
Συχνά υπάρχουν βρογχικά προβλήματα και επίσης εύκολα κρυολογήματα το χειμώνα με έντονη καταρροή, βήχα και έκκριση βλέννας. Επίσης συχνά εμφανίζεται η ανοιξιάτικη αλλεργική ρινίτιδα.

Θα υπάρξει αρκετή δυσκολία όταν φθάσει η ώρα να του δοθούν οι οδηγίες για τον κατάλληλο τρόπο διατροφής, για τα βότανα ή φάρμακα που θα χρειαστεί. Έχει πρόβλημα στο να κατανοήσει και να παρακολουθήσει το τί πρέπει να κάνει και μερικές φορές μπορεί να εκνευρίσει τον συνομιλητή του.

Ο όλος τρόπος όμως που συζητάει αποπνέει μια ηρεμία, σταθερότητα και γλυκύτητα που τελικά ησυχάζει και ηρεμεί τους άλλους ανθρώπους. Είναι άτομο εξαιρετικά σταθερό στις αποφάσεις του και από τη στιγμή που θα ξεκινήσει την όποια θεραπεία, την ακολουθεί με ακρίβεια μέχρι τέλους. Όπως είπαμε αργεί να κατανοήσει κάποιες λεπτομέρειες, από τη στιγμή όμως που θα τις καταλάβει, δεν τις ξεχνά και τις τηρεί απαρέγκλιτα.

Οι συνθήκες που επηρεάζουν αρνητικά την Υδάτινη ιδιοσυγκρασία είναι οι εξής:
ΠΙΝΑΚΑΣ 5 (Δείτε παρακάτω)

Τελειώνοντας, θα αναφέρουμε τις συνθήκες που βοηθούν τη διατήρηση της καλής υγείας ενός Kapha ανθρώπου:
ΠΙΝΑΚΑΣ 6 (Δείτε παρακάτω)

ayurveda types pinakes

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Στη συνέχεια αναφέρουμε τα ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία του καθενός από τους τρείς τύπους και για την ευκολία της προσέγγισης έχει επιλεγεί η αναφορά σε συγκεκριμένους τομείς. Είναι απαραίτητη βέβαια η υπενθύμιση ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο (για την ακρίβεια σχεδόν αδύνατο) να βρεθεί σήμερα κάποιο άτομο που να ανήκει αποκλειστικά σε κάποιον από τους τρείς αυτούς “καθαρούς” τύπους.


ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΟΜΗ

VATA
Έχουν την τάση να είναι γενικά είτε πολύ ψηλά, είτε πολύ κοντά, να είναι δηλαδή “των άκρων”. Έχουν λεπτή σωματική κατασκευή, στενούς ώμους και γοφούς. Τα χέρια τους και τα πόδια τους μπορεί να είναι δυσανάλογα μακριά ή κοντά σε σχέση με τον κορμό τους και το συνολικό τους ανάστημα. Έχουν μακριά και λεπτά δάκτυλα στα χέρια και τα πόδια.

Ο σκελετός τους θα είναι είτε πολύ ελαφρύς, είτε πολύ βαρύς, με κόκαλα τα οποία θα φαίνονται έντονα. Οι αρθρώσεις μπορεί να κάνουν θορύβους όταν κινούνται, και είναι χαρακτηριστικό το “κρακ - κρακ” που ακούγεται από τον αυχένα όταν περιστρέφουν το κεφάλι.

Διάφορα άλλα θέματα, όπως η σκολίωση της σπονδυλικής στήλης, η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, η βλαισοποδία, κλπ, εντάσσονται στα Vata χαρακτηριστικά.

Έχουν γενικά ένα “στεγνό” σώμα, χωρίς λίπος, αλλά και χωρίς έντονους μύες. Μερικοί μάλιστα το βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να πάρουν λίγα κιλά. Είναι οι κλασσικοί άνθρωποι που είναι “πετσί και κόκκαλο” όλη τους τη ζωή. Εάν καταφέρουν να κρατήσουν λίγο λίπος, αυτό αποθηκεύεται γύρω από την κοιλιά, σαν “σαμπρέλα”.

PITTA
Έχουν μεσαία σωματική κατασκευή και κανονικούς ώμους, γοφούς και αρθρώσεις. Τα δάκτυλά τους είναι μέτρια. Η όλη τους σωματική κατασκευή έχει μεγάλη ισορροπία και τάξη.

Έχουν κανονικό σκελετό και βάρος για το ύψος τους, και δύσκολα παίρνουν κιλά διότι κάνουν πάρα πολλές καύσεις. Εάν τελικά πάρουν βάρος, το κατανέμουν ομοιόμορφα σε όλο το σώμα, ακολουθώντας πάλι το αίσθημα ισορροπίας και πειθαρχίας που τα διέπει.

KAPHA
Έχουν βαριά σωματική κατασκευή, με έντονη τάση για πάχος και κατακράτηση υγρών. Έχουν φαρδείς ώμους και γοφούς, γεμάτα και “τετράγωνα” δάκτυλα και αρθρώσεις συνήθως υγιείς και “καλολαδωμένες”.

Παχαίνουν εύκολα και για να κρατήσουν το βάρος τους σε λογικά επίπεδα πρέπει να προσέχουν το διαιτολόγιό τους και να ασκούνται τακτικά. Κερδίζουν βάρος στο κάτω μέρος του σώματος, κυρίως σε γοφούς και μηρούς. Έχουν τον χαρακτηριστικό τύπο σώματος σαν “αχλάδι” με στενό θώρακα και φαρδείς γοφούς.


ΔΕΡΜΑ - ΜΑΛΛΙΑ - ΝΥΧΙΑ

VATA
Το χρώμα του δέρματος έχει καταρχήν άμεση σχέση με τη φυλή στην οποία ανήκει ο κάθε άνθρωπος. Για παράδειγμα ένας “σκουρόχρωμος Σουηδός”, είναι πολύ πιο ξανθός από τον πιο “ανοικτόχρωμο Αιγύπτιο”. Σε σχέση λοιπόν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυλής, τα αέρινα άτομα έχουν τάση για σκούρο δέρμα και μαυρίζουν εύκολα χωρίς να καίγονται από τον ήλιο.

Τους αρέσει πολύ η έκθεση στον ήλιο διότι τους αναζωογονεί η ζέστη καθώς γενικά κρυώνουν. Το δέρμα τους είναι γενικά κρύο και δεν μπορεί να συγκρατήσει τη θερμότητα. Λίγη ώρα δηλαδή μετά την ηλιοθεραπεία, νοιώθουν πάλι κρύο.

Υποφέρουν από ξηροδερμία και στην καλύτερη περίπτωση το δέρμα τους είναι “απλώς ξηρό”. Υπάρχει επίσης η περίπτωση του “μικτού” δέρματος που είναι κατά βάση ξηρό, αλλά κατά τόπους υπάρχει λιπαρότητα (αυτό συμβαδίζει και με την τάση του Vata για αλλαγή και αστάθεια).

Υπάρχει συχνά ψωρίαση με έντονη ξηρότητα και απολέπιση, καθώς και η ξηρή μορφή της ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα). Εμφανίζονται κάλοι στα πόδια και σκληρές περιοχές στους αγκώνες και τα γόνατα.

Έχουν λίγους σπίλους (ελιές) στο δέρμα, αλλά αυτοί είναι μάλλον σκούρου χρώματος και οι τρίχες στο σώμα τους θα είναι “άτακτα” τοποθετημένες σε διάφορες περιοχές, σκούρου χρώματος επίσης και σκληρές στην υφή τους.

Ο ιδρώτας είναι λίγος και σχετικά άοσμος. Οι ποιότητες του κρύου και στεγνού που κυριαρχούν στο Vata δεν επιτρέπουν την παραγωγή ιδρώτα, έστω και σε ζεστό καιρό.

Η ποιότητα των μαλλιών γενικά, αντανακλά τη συνολική κατάσταση υγείας του σώματος. Τα αέρινου τύπου μαλλιά είναι συνήθως ξηρά, με σκληρή και άγρια τρίχα, σπάνε εύκολα στις άκρες (ψαλίδα) και έχουν σκούρο χρώμα. Συνήθως είναι σγουρά, δείχνουν θαμπά, στεγνά και εύκολα κάνουν πιτυρίδα λόγω της ξηρότητας που υπάρχει στο δέρμα γενικότερα.
Έχουν σκληρά και στεγνά νύχια που σπάνε εύκολα και μπορεί να παρουσιάζουν οπτικά πολλές ανωμαλίες στο σχήμα τους. Συνήθως έχουν σημάδια, κηλίδες, και τα Vata άτομα “τρώνε τα νύχια τους” (λόγω της νευρικότητας που τα χαρακτηρίζει).

PITTA
Έχουν γενικά ανοικτόχρωμο δέρμα, έντονα ροδαλό, με αρκετές φακίδες. Δεν μαυρίζουν εύκολα, διότι πολύ ώρα πριν μαυρίσουν, έχουν ήδη καεί και πρέπει να φύγουν από τον ήλιο και να βρουν σκιά. Παρουσιάζουν εύκολα φωτοδερματίτιδα.

Το δέρμα τους είναι ζεστό και αναζητούν έντονα τη δροσιά σε οποιαδήποτε μορφή (ακόμη και τον χειμώνα στον ύπνο τους μπορεί να ξεσκεπάζουν τα πόδια τους ή να ψάχνουν κάποια δροσερή γωνιά μέσα στα σεντόνια τους).

Έχουν ευαίσθητο δέρμα, εύκολα ερεθίζεται από τον ήλιο, από γρατζουνιές, από τσιμπήματα εντόμων και ο ερεθισμός αργεί να περάσει. Έχουν πολλούς σπίλους και κάνουν εύκολα ρυτίδες. Έχουν τάση να “κοκκινίζουν” εύκολα, ειδικά στα μάγουλα, όταν θυμώσουν πολύ, όταν ντρέπονται, κλπ.

Ιδρώνουν πολύ, ακόμα και σε κρύο καιρό και ο ιδρώτας τους έχει έντονη οσμή, ανεξάρτητα από το εάν το άτομο μόλις έχει τελειώσει το μπάνιο του. Το δέρμα τους είναι ζεστό, και ο ιδρώτας είναι τόσο πολύς που μπορεί να σχηματίζει μεγάλες σταγόνες στο μέτωπό τους.

Τα χαρακτηριστικά πύρινα μαλλιά είναι τα ξανθά και ανοιχτόχρωμα και στα πύρινα άτομα ανήκουν όλοι οι “κοκκινομάλληδες”. Εάν είναι πιο σκούρα και καστανά, τότε από μικρή ηλικία αρχίζουν να γκριζάρουν και τελικά ασπρίζουν.

Επίσης συχνά σε μικρή ηλικία υπάρχει τριχόπτωση η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε “φαλάκρα” και αυτό είναι μία ένδειξη έντονης δράσης της τεστοστερόνης που είναι μία από τις ισχυρότερες και πιο “επιθετικές” Pitta ορμόνες. Η ποιότητα της τρίχας στα πύρινα μαλλιά είναι σχετικά καλή, αν και συνήθως είναι λεπτή και εύθραυστη, και εξάπαντος όχι σγουρή.

Τα νύχια είναι μαλακά, δυνατά και καλοσχηματισμένα, ακολουθώντας το μοτίβο της πειθαρχίας που χαρακτηρίζει το Pitta. Το δέρμα κάτω από τα νύχια είναι έντονα ροζ ή κόκκινο λόγω της έντονης αιματικής κυκλοφορίας στην περιοχή.

KAPHA
Έχουν κρύο και υγρό δέρμα, το οποίο όμως εύκολα ζεσταίνεται και συγκρατεί τη ζέστη. Δεν καίγονται εύκολα στον ήλιο, μαυρίζουν ομοιόμορφα και το μαύρισμα διατηρείται για πολύ χρονικό διάστημα.

Συχνά το δέρμα τους είναι λιπαρό, ειδικά στο πρόσωπο και δεν κάνουν εύκολα ρυτίδες ακριβώς λόγω αυτής της λιπαρότητας η οποία προστατεύει το δέρμα. Έχουν γενικά παχύ δέρμα, λίγες τρίχες στο σώμα και ελάχιστους σπίλους.

Έχουν μικρή παραγωγή ιδρώτα, λίγο περισσότερη βέβαια στον ζεστό καιρό, αλλά και τον χειμώνα μπορεί να έχουν χέρια και πόδια κρύα και λίγο υγρά από ιδρώτα.

Τα μαλλιά είναι συνήθως καστανά, με αρκετή λιπαρότητα, ελαφρά κυματιστά και δείχνουν υγιή και πλούσια. Εάν παρουσιάσουν πρόβλημα αυτό είναι από υπερβολική λιπαρότητα που συμβαδίζει με την κατάσταση του δέρματος.

Τα νύχια είναι σκληρά, μεγάλα, δυνατά και συμμετρικά. Δεν σπάνε εύκολα και αντέχουν στην καταπόνηση.


AYURVEDA – Οι τύποι των Ανθρώπων


ΜΑΤΙΑ

VATA
Τα αέρινα μάτια κινούνται συνέχεια. Δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τον συνομιλητή και μετακινούνται συνεχώς, υποδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο τη συνεχόμενη νοητική κίνηση που υποβόσκει.

Έχουν έντονα σκούρο καφέ χρώμα (σαν σοκολάτα κουβερτούρα), ή και γκρι. Επίσης η σπάνια περίπτωση να έχουν διαφορετικό χρώμα το ένα μάτι από το άλλο, ανήκει σε Vata ανθρώπους. Το άσπρο χρώμα γύρω από την ίριδα θα έχει μία ανοιχτή γκρι ή γαλάζια απόχρωση.

Το μέγεθός τους είναι μικρό, και είναι τοποθετημένα είτε πολύ κοντά, είτε πολύ μακριά το ένα από το άλλο και έτσι το πρόσωπο δείχνει κάπως ασύμμετρο.

PITTA
Τα πύρινα μάτια έχουν κανονικό μέγεθος, και το χρώμα τους είναι ανοικτό καφέ, πράσινο ή συνήθως έντονο μπλε. Ακτινοβολούν έντονα και είναι τα μάτια που καθηλώνουν τον συνομιλητή λόγω της ενέργειας που διαχέουν.

Ο σκληρός (το άσπρο μέρος του ματιού γύρω από την ίριδα) θα έχει ανοικτή κόκκινη απόχρωση και κοκκινίζει έντονα όταν τα άτομα αυτά θα εκνευριστούν.

KAPHA
Τα μεγάλα, γλυκά, ήσυχα και λίγο υγρά μάτια είναι πάντα υδάτινα μάτια. Το χρώμα τους συνήθως είναι καφέ (σαν σοκολάτα γάλακτος) και σπάνια γαλάζιο.

Το βλέμμα δείχνει πολύ σταθερό και σίγουρο, ακτινοβολεί μία ηρεμία και ησυχία και ξεκουράζει τον συνομιλητή, ακτινοβολώντας την όλη εσωτερική γαλήνη της υδάτινης ιδιοσυγκρασίας.


ΣΤΟΜΑ - ΦΩΝΗ

VATA
Η ακαταστασία του αέρα κάνει το στόμα των Vata ανθρώπων να είναι ασύμμετρο, τις σιαγώνες είτε πολύ μικρές (οπότε τα δόντια δεν χωράνε και στραβώνουν), είτε πολύ μεγάλες (οπότε τα δόντια είναι χαλαρά και αραιά τοποθετημένα). Σε κάθε περίπτωση είναι τα άτομα που θα χρειαστούν ορθοδοντική φροντίδα, θα βάλουν πιθανώς στην εφηβεία “σιδεράκια”, κλπ.

Τα δόντια θα είναι ασύμμετρα, με γωνιώσεις, με σημάδια και θα σπάνε εύκολα ακριβώς επειδή είναι “στεγνά”. Θα είναι υπερευαίσθητα και εύκολα θα ενοχλούνται από κρύα ή ζεστά φαγητά και ποτά.

Τα ούλα εύκολα θα υποχωρούν και έτσι τα δόντια συχνά κινδυνεύουν να πέσουν, ακόμη και σε μικρή ηλικία. Η γλώσσα έχει ένα επίχρισμα που δύσκολα φεύγει, και το χρώμα του είναι συνήθως γκριζωπό ή ροδαλό.

Η επικρατούσα γεύση στο στόμα (ειδικά μετά το πρωινό ξύπνημα) είναι η πικρή και η στυφή. Πολλές φορές έχουν ξηρά και σκασμένα χείλη τα οποία, ειδικά στις κρύες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, μπορεί να αποτελούν μεγάλο πρόβλημα.
Η φωνή των αέρινων ατόμων έχει μεγάλες εναλλαγές στη χροιά της, βραχνιάζει εύκολα, συχνά μπορεί να τρέμει και γενικά δείχνει μία έντονη αστάθεια. Συνήθως τα άτομα αυτά μιλούν γρήγορα, και είναι χαρακτηριστικό το ότι ανεβάζουν τον τόνο της φωνής τους προς το τέλος της πρότασης.

Συνεχώς αλλάζουν θέμα στη συζήτηση καθώς πιάνονται από μία λεπτομέρεια την οποία ακολουθούν και πριν ολοκληρώσουν το νόημα ξαναξεφεύγουν ακολουθώντας μία καινούργια λεπτομέρεια, κλπ.

Είναι ομιλητικά άτομα, καθηλώνουν το συνομιλητή τους μιλώντας συνεχώς, για κάθε θέμα, με μεγάλη άνεση και γενικά έχουν την τάση να μονοπωλούν τη συζήτηση. Δύο Vata άτομα μπορούν να συνομιλήσουν για ώρες, χωρίς τελικά να έχουν επικοινωνήσει, καθώς το κάθε ένα είναι χαμένο στη δική του σκέψη και ομιλία.

PITTA
Τα πύρινα δόντια είναι συμμετρικά, μεσαίου μεγέθους, τοποθετημένα με τάξη και πειθαρχία μέσα στο στόμα. Πολύ συχνά θα πάθουν τερηδόνα, ενώ τα ούλα εύκολα αιμορραγούν. Υπάρχει συχνή εναπόθεση “πέτρας” στα δόντια.

Η γλώσσα το πρωί θα έχει ένα επίχρισμα με κίτρινο ή ροδαλό χρώμα, θα είναι πολύ ευαίσθητη και εύκολα θα αιμορραγεί. Η γεύση που επικρατεί στη στοματική κοιλότητα είναι η μεταλλική ή η όξινη.

Τα χείλη τους έχουν έντονο κόκκινο χρώμα λόγω της καλής αιματικής κυκλοφορίας στην περιοχή. Μπορεί να σκάσουν αλλά μόνο σε έντονα ζεστό καιρό και πολύ συχνά θα εμφανιστεί επιχείλιος έρπης.

Η πύρινη φωνή είναι σίγουρη, δυνατή, συχνά έχει έναν επιθετικό τόνο και συχνά επίσης δείχνει σημάδια ανυπομονησίας στη χροιά της. Δεν μπορεί να χαμηλώσει τον τόνο και όταν κάποιο πύρινο άτομο προσπαθεί να ψιθυρίσει, τότε ακούγεται καθαρά στην άλλη άκρη του δωματίου. Όταν μιλάει κανονικά, μπορεί να ακούγεται και στο διπλανό δωμάτιο.

Ο πύρινος τρόπος ομιλίας είναι πολύ ακριβής και συγκεντρωμένος σε ένα θέμα κάθε φορά. Ξέρουν τι θέλουν να πουν, το λένε χωρίς περιστροφές, πολλές φορές με “στρατιωτικό τρόπο” και περιμένουν το ίδιο και από τον συνομιλητή τους.

Εάν συνομιλούν με αέρινα άτομα θα κουραστούν και θα εκνευριστούν γρήγορα από τον άναρχο τρόπο ομιλίας τους, ενώ εάν τύχει να κουβεντιάζουν με υδάτινα άτομα, μπορεί να βαρεθούν και να πλήξουν μέχρι θανάτου. Δύο πύρινα άτομα όταν κουβεντιάζουν μπορεί πολύ γρήγορα να έχουν μία εποικοδομητική και δημιουργική συζήτηση, επικοινωνούν καλά και καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο, μπορεί όμως επίσης να διαφωνήσουν έντονα και να τσακωθούν καθώς και οι δύο είναι ισχυροί χαρακτήρες με άποψη για όλα τα θέματα.

KAPHA
Τα λευκά, λαμπερά και υγιή δόντια είναι συνήθως υδάτινα δόντια. Είναι πολύ ισχυρά δόντια και σπάνια θα χρειαστούν οδοντιατρική φροντίδα.

Η γλώσσα είναι σαρκώδης, με λίγο επίχρισμα χρώματος άσπρου ή ανοικτού πράσινου χρώματος και η επικρατούσα γεύση είναι η γλυκιά.

Τα χείλη τους είναι μεγάλα, σαρκώδη και υγρά. Αντέχουν και στο κρύο και στη ζέστη χωρίς προβλήματα.

Η υδάτινη φωνή είναι ήρεμη, βαθιά, μελωδική, εμπνέει σιγουριά και αυτοπεποίθηση και ηρεμεί τους συνομιλητές. Είναι πολύ ευχάριστη στο άκουσμα, αρκεί να καταφέρεις να κάνεις το Kapha άτομο να αρχίσει να μιλάει.

Γενικά δεν συμμετέχουν πολύ σε συζητήσεις και όταν μιλούν είναι μόνο όταν έχουν κάτι σημαντικό να προσφέρουν στην όλη συζήτηση. Είναι τα άτομα που θα μιλήσουν “με το τσιγκέλι”, αλλά τελικά πάντα έχουν σημαντικά πράγματα να πουν.

Θα ξεκινήσουν την κουβέντα μόνο όταν είναι σημαντικό, ενώ τα αέρινα άτομα ξεκινούν την κουβέντα με οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε θέμα, ενώ τα πύρινα μόνο όταν αξίζει τον κόπο και το όλο θέμα είναι ενδιαφέρον.

Δύο υδάτινα άτομα θα έχουν λίγα πράγματα να ανταλλάξουν, αλλά η επικοινωνία τους είναι πάντα πιο βαθειά από τις λίγες λέξεις που θα ανταλλάξουν. Κουράζονται πολύ να παρακολουθήσουν έναν αέρινο συνομιλητή, ενώ θα δυσκολευτούν αρκετά με την πειθαρχία που θα προσπαθήσει να επιβάλλει ο πύρινος συνομιλητής στη συζήτησή τους.


AYURVEDA – Οι τύποι των Ανθρώπων


ΟΡΕΞΗ - ΦΑΓΗΤΟ - ΠΕΨΗ

VATA
Έχουν γενικά μία ακατάστατη όρεξη, πεινούν συχνά, αλλά με μικρή ποσότητα φαγητού χορταίνουν, για να ξαναπεινάσουν πάλι σχετικά σύντομα. Πάντα αναζητούν κάτι για να τσιμπολογήσουν και καταναλώνουν ποσότητες από ξηρούς καρπούς, κουλουράκια κλπ ανάμεσα στα γεύματα, έτσι ώστε το στομάχι τους να είναι απασχολημένο με μικρές ποσότητες και συχνά.

Υπάρχει μία συνεχής εναλλαγή στην όρεξη και τη μία μέρα πεινούν πολύ, ενώ την επόμενη σχεδόν καθόλου. Δεν αντέχουν τη νηστεία και θα νοιώσουν άσχημα (με ζάλη, ναυτία, τρέμουλο, αστάθεια, έξαρση των αέρινων προβλημάτων τους, κλπ) αν για κάποιο λόγο δεν έχουν φαγητό την κατάλληλη ώρα.

Είναι τελείως αντίθετη και ίσως επικίνδυνη στην περίπτωσή τους η γνωστή μέθοδος αποτοξίνωσης κατά την οποία το άτομο για αρκετές ημέρες διατρέφεται μόνο με ροφήματα ή χυμούς φρούτων, ή (ακόμη χειρότερα γι΄ αυτούς) μόνο με νερό.

Χρειάζονται κάποιου είδους πρωινό διότι αλλιώς γύρω στις 11 με 12 θα νοιώσουν άσχημα, με ναυτία ή υπνηλία. Νοιώθουν ότι οπωσδήποτε χρειάζονται καφέ για να ξεκινήσουν την ημέρα τους, και στη διάρκεια της ημέρας θα νοιώθουν επίσης την ανάγκη για κάποιο γλυκό (κουλουράκι, σοκολάτα) για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Αυτή βέβαια η συνεχόμενη χρήση καφεΐνης και ζάχαρης, μακροπρόθεσμα τους εξασθενεί, δημιουργεί προβλήματα υγείας και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να εξισορροπηθεί ξανά η κατάσταση.

Θα επιθυμήσουν έντονα όλα τα φαγητά και τα ποτά που τους δίνουν ένα στιγμιαίο “σπρώξιμο”. Είναι τα άτομα που θα προσπαθήσουν να φάνε πολύ για να έχουν δυνάμεις, αλλά αυτό επίσης τους εξασθενεί καθώς δεν μπορούν εύκολα να επεξεργαστούν ένα πλούσιο γεύμα.

Η πεπτική διαδικασία στα αέρινα άτομα είναι γενικά ταραγμένη, ακατάστατη και σπάνια θα υπάρχει αέρινο άτομο χωρίς κάποια προβλήματα του τύπου του ευερέθιστου έντερου (κολίτιδας) με συμπτώματα φουσκώματος, δυσκοιλιότητας, διάρροιας, αερίων, κλπ. Υπάρχει και μία τάση για εναλλαγή των συμπτωμάτων από ημέρα σε ημέρα και αυτό βέβαια συμβαδίζει με τη γενική ακαταστασία και κίνηση του Vata.

Στην περίπτωση της χρόνιας δυσκοιλιότητας τα κόπρανα είναι μικρά, πολύ σκούρα και σκληρά, και βγαίνουν με μεγάλη δυσκολία. Το άτομο θα καταφύγει συνήθως σε δυνατά φάρμακα για να μπορέσει να έχει τακτικές κενώσεις (με τον όρο “τακτικές κενώσεις” εννοούμε τουλάχιστον μία καθημερινά).

PITTA
Έχουν καλή όρεξη, τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού το οποίο απολαμβάνουν και χρειάζονται τακτικότητα στα γεύματά τους. Ξέρουν δηλαδή ότι θα υπάρχει τη συγκεκριμένη ώρα το πρωινό τους, το μεσημεριανό, το απογευματινό και το βραδινό. Εάν κάτι δεν πάει καλά και το επόμενο γεύμα αργήσει, εκνευρίζονται και αυτό διαταράσσει τον οργανισμό τους.

Συνήθως αποτελούν στόχο ζήλειας από τους φίλους τους (ειδικά εάν αυτοί είναι υδάτινοι τύποι) διότι τρώνε πολύ, με μεγάλη όρεξη και δεν παχαίνουν (διότι οι καύσεις του μεταβολισμού τους είναι πολύ έντονες).

Εάν στερηθούν το φαγητό, εκτός από τον εκνευρισμό που θα εμφανιστεί, αρχίζουν να έχουν πόνους στο στομάχι καθώς τα ισχυρά γαστρικά υγρά (pacaka pitta) θα ενοχλήσουν το τοίχωμα του στομάχου, προκαλώντας μακροπρόθεσμα γαστρίτιδα και έλκος.

Η πέψη στα πύρινα άτομα είναι πολλή καλή, και οι συνήθειες του εντέρου πολύ τακτικές επίσης. Σπάνια θα παρουσιαστεί δυσκοιλιότητα και εάν συμβεί αυτό, τότε το να προσθέσει κανείς λίγα φρούτα στη διατροφή του (ακτινίδια, δαμάσκηνα, σύκα, κλπ), θα τον βοηθήσει πολύ.

Τα κόπρανα έχουν ανοικτό κίτρινο χρώμα και είναι καλοσχηματισμένα. Μπορεί να δημιουργούν ένα καυστικό αίσθημα ιδιαίτερα μετά από ένα πικάντικο και καυτερό φαγητό.

KAPHA
Εδώ υπάρχει σταθερή και μέτρια γενικά όρεξη, και καθώς ο οργανισμός τους έχει άφθονα αποθέματα ενέργειας, μπορούν εύκολα να νηστέψουν ή και να τραφούν για κάποιες ημέρες μόνο με χυμούς και φρούτα. Μάλιστα αυτού του είδους η αποτοξίνωση θα τους κάνει πολύ καλό.

Θα είναι γενικά εντάξει με ένα πολύ ελαφρύ πρωινό, η και χωρίς καθόλου πρωινό, χωρίς αυτό να τους ενοχλήσει μέσα στην ημέρα. Δεν τους πολυαρέσουν τα διεγερτικά ποτά όπως ο καφές και το τσάι και σπάνια θα τα χρησιμοποιήσουν. Τα υδάτινα άτομα έχουν ένα μεταβολισμό αργό και ληθαργικό, με έντονη τάση για πάχος και κατακράτηση υγρών. Το φαγητό αργεί να φύγει από το στομάχι και δεν πεινούν εύκολα ξανά, ιδιαίτερα μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

Έχουν τακτικές κενώσεις και σπάνια θα έχουν δυσκοιλιότητα, τα δε κόπρανα θα είναι πάντοτε μαλακά.


ΕΜΜΗΝΟΣ ΡΟΗ - ΕΡΩΤΙΚΗ ΖΩΗ

VATA
Το κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου σε όλες σχεδόν τις αέρινες γυναίκες είναι η ακαταστασία που διέπει την “ορμονική τους ζωή”. Συνήθως η εμμηναρχή είναι είτε πολύ νωρίς (μπορεί και από ηλικία εννέα ετών), είτε πολύ αργά (ακόμη και δεκαέξι ή δεκαεπτά ετών). Η συχνότητα μπορεί να αλλάζει συνέχεια και τον ένα μήνα μπορεί να έρθει η περίοδος στις είκοσι δύο ημέρες ενώ τον επόμενο στις τριάντα πέντε. Η συνηθισμένη πάντως κατάσταση είναι να υπάρχουν “άναρχα” μεσοδιαστήματα, άνω των τριάντα ημερών.

Σε φάση όπου υπάρχει πολύ άγχος (όπως συμβαίνει σε φοιτήτριες στις εξετάσεις της σχολής τους), ή έντονη σωματική άσκηση (αρκετές αθλήτριες), ή απότομη απώλεια βάρους, μπορεί να “χάσουν” κάποιον κύκλο και η περίοδος να έρθει μετά από εξήντα ή εβδομήντα ημέρες.

Το αίμα είναι λίγο σε ποσότητα, πολύ σκούρο, πυκνό, υπάρχουν πήγματα αίματος και συνυπάρχουν πολύ έντονοι πόνοι και κράμπες στην κοιλιά, που θα υποχωρούν δύσκολα με τα συνηθισμένα παυσίπονα. Συχνά θα υπάρχει έξαρση της δυσκοιλιότητας κοντά στην περίοδο.

Η ακαταστασία και αναρχία του αέρινου ατόμου φαίνεται και στην ερωτική του επιθυμία, η οποία έχει συνεχείς διακυμάνσεις από ημέρα σε ημέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα. Η γονιμότητά του είναι συνήθως μικρή και το σπέρμα του πτωχό. Η υπερβολική νοητική του δραστηριότητα τον οδηγεί σε πολλές ερωτικές φαντασιώσεις, όπου νιώθει καλά, συνήθως αυτοϊκανοποιείται και χάνει το ενδιαφέρον του για τη ζωντανή επαφή. Όταν έχει τελικά κάποια σχέση, η ερωτική επαφή (όταν υπάρχει), είναι έντονη και θυελλώδης, αλλά διαρκεί λίγο.

PITTA
Η τακτικότητα και τυπικότητα που διέπει το Pitta, χαρακτηρίζει και την έμμηνο ρύση στις πύρινες γυναίκες. Είναι οι περιπτώσεις στις οποίες η περίοδος έρχεται “ακριβώς στις 28 ημέρες”.

Υπάρχει αρκετή αιμορραγία με καθαρό κόκκινο αίμα, η οποία θα διαρκέσει για πολλές ημέρες, με μέτριους αλλά υποφερτούς πόνους και κράμπες. Συχνά θα εμφανιστεί διάρροια τις ημέρες της περιόδου και κάποια λιποθυμική τάση.

Η φυσική “θερμότητα” που χαρακτηρίζει τα πύρινα άτομα τα οδηγεί σε έντονη ερωτική επιθυμία, και είναι τα χαρακτηριστικά άτομα (συνήθως στην εφηβεία), στα οποία “το αίμα τους βράζει”. Στην ερωτική τους σχέση ξέρουν τι θέλουν, έχουν υπολογίσει τα πάντα, και ξέρουν με τι τρόπους θα φθάσουν σε αυτό πού επιθυμούν. Μπορούν και συνδυάζουν την ερωτική επιθυμία με τη λογική, ακολουθώντας κάθε φορά “το δικό τους μέτρο”.

KAPHA
Εδώ έχουμε σχετικά τακτικές και πολύ ανώδυνες περιόδους. Είναι η περίπτωση στην οποία η περίοδος έρχεται χωρίς ιδιαίτερα προκαταρκτικά συμπτώματα πόνων ή εκνευρισμού. Το αίμα είναι μέτριο σε ποσότητα και συνήθως ανοικτού χρώματος. Δεν θα υπάρχουν έντονοι πόνοι, αλλά εδώ σχεδόν πάντα συνυπάρχει έντονη κατακράτηση υγρών και αίσθημα δυσφορίας και πρηξίματος, το οποίο όμως υποχωρεί από την πρώτη ημέρα της περιόδου.

Τα υδάτινα άτομα έχουν μία σταθερή και συνεχή ερωτική ζωή, χωρίς υπερβολές και ακρότητες. Τους αρέσει πολύ ο ρομαντισμός και δεν πρόκειται ποτέ να έχουν ερωτική σχέση μόνο για χάρη της σεξουαλικής επαφής. Είναι άτομα πολύ γόνιμα, με πλούσιο και πολύ σπέρμα. Αργούν να νιώσουν ερωτικά, ο ερεθισμός αργεί να έρθει, αλλά όταν ξεκινήσουν τελικά την ερωτική τους επαφή, αυτή είναι παρατεταμένη και ικανοποιητική.


ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

VATA
Γενικά κρυώνουν πολύ και έτσι αναζητούν τα ζεστά κλίματα, “κυνηγούν” τη θερμότητα και διαλέγουν για τόπο διακοπών τη θάλασσα όπου και απολαμβάνουν με τις ώρες τον ζεστό ήλιο. Τον χειμώνα γενικά νιώθουν άσχημα, ντύνονται πολύ και αναζητούν θέσεις κοντά στο καλοριφέρ του σπιτιού.

PITTA
Το ζεστό κλίμα κάνει τα πύρινα άτομα να υποφέρουν και να θέλουν να κοιμούνται “αγκαλιά” με ένα κλιματιστικό μηχάνημα για να έχουν μόνιμα δροσιά. Ακόμη και τον χειμώνα θα κοιμηθούν με ελάχιστα σκεπάσματα, ή θα αφήσουν το παράθυρο στην κρεβατοκάμαρά τους ανοικτό. Για τις διακοπές τους διαλέγουν το βουνό, όπου η δροσιά τους αναζωογονεί και τους φτιάχνει το κέφι. Εάν αναγκαστούν να πάνε σε ζεστή περιοχή, θα έχουν ένα συνεχή εκνευρισμό.

KAPHA
Οι υδάτινοι τύποι, είναι άτομα που αντέχουν γενικά τις ακραίες θερμοκρασίες, αν και προτιμούν και αυτά τη ζέστη. Το σημαντικότερο που τους ενοχλεί είναι η υγρασία την οποία αποφεύγουν με κάθε τρόπο. Είτε πρόκειται για την υγρασία από τις βροχές του χειμώνα, είτε είναι η υγρασία μερικών παραθαλάσσιων περιοχών το καλοκαίρι, η κατάσταση αυτή τους αποδιοργανώνει και τους ταλαιπωρεί.


Πηγή: Natural Health Science

Σχετικά Άρθρα


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ από σταθερό στο 8758758080 με χρέωση μόνο 0,75 €/1' (με ΦΠΑ)
ή από σταθερό και κινητό στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’ (με Φ.Π.Α. και Τέλος Σταθ. Τηλ/νιας) και από Κινητό 1,58€/1’ (με Φ.Π.Α. και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Κιν. Τηλ/νιας 12%, 15% 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ Φ.Π.Α.)
Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Της γιαγιάς τα γιατροσόφια Της γιαγιάς τα γιατροσόφια
Οι φυσικές λύσεις που υπάρχουν είναι αποτελεσματικότατες, και μπορεί να έχουν ξεχαστεί με τις δεκαετίες, αλλά οι γιαγιάδες μας τις...
More detail
5 άγνωστοι… Νοστράδαμοι 5 άγνωστοι… Νοστράδαμοι
Οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή, η ανακάλυψη της Αμερικής και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είχαν προβλεφθεί αιώνες πριν, από μια τυφλή...
More detail
Αστρολογια της Αναζήτησης Αστρολογια της Αναζήτησης
To πρώτο βιβλίο από τις Εκδόσεις του βιβλιοπωλείου μας αναφέρεται στη σχέση της Αστρολογίας με τον κόσμο της Εσωτερικής Αναζήτησης....
More detail

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Σαν Σήμερα