Ανοσοποιητικό: Τι είναι

Ανοσοποιητικό Σύστημα: Τι είναι

Με τον όρο ανοσία εννοούμε την έλλειψη νόσου (ά-νοσος = χωρίς νόσο) και συγκεκριμένα την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να αντιστέκεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς και σε τοξίνες.

Καθημερινά, ο καθένας από μας έρχεται σε επαφή με χιλιάδες μικρόβια, ιούς και παράσιτα χωρίς απαραίτητα να εμφανίσει συμπτώματα κάποιας ασθένειας. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ένα περίπλοκο και πανέξυπνο σύστημα που εμποδίζει, αναγνωρίζει και τέλος καταστρέφει οποιοδήποτε “ξένο σώμα” προσπαθήσει να εισβάλλει μέσα μας.

Κατ’ αρχήν, το δέρμα και οι βλεννογόνοι που καλύπτουν τις φυσικές κοιλότητες του σώματος (βλεννογόνος του στόματος, της μύτης, των αυτιών και των γεννητικών οργάνων) αποτελούν μια φυσική ασπίδα προστασίας που εμποδίζει την εισβολή των μικροοργανισμών. Η ελαφρά οξύτητα που παρουσιάζει η επιφάνεια του δέρματος και των βλεννογόνων είναι η αιτία που παρεμποδίζεται η είσοδος των μικροοργανισμών στο σώμα μας.

Ακόμα όμως και όταν τα μικρόβια κατορθώσουν για κάποιους λόγους να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο και να εισβάλλουν στον οργανισμό μας (μόλυνση) τότε μπαίνουν σε λειτουργία άλλοι μηχανισμοί προστασίας που αποτελούν το λεγόμενο “ανοσοποιητικό σύστημα” του ανθρώπου που έχει σαν σκοπό την αναγνώριση και τέλος την καταστροφή των “εισβολέων”.

Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει κάποια όργανα τα οποία παράγουν ειδικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού, τα λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα. Τα πιο σημαντικά όργανα υπεύθυνα για την παραγωγή αυτών των κυττάρων άμυνας είναι ο ερυθρός μυελός των οστών (μεδούλι), ο σπλήνας, οι αμυγδαλές, το συκώτι και οι λεμφαδένες.

Τα λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα που παράγονται απ’ τα όργανα αυτά, περιλαμβάνουν τα πολυμορφοπύρηνα κύτταρα, τα λεμφοκύτταρα και τα μακροφάγα ιστιοκύτταρα.

Κάποια από αυτά τα κύτταρα όπως τα πολυμορφοπύρηνα, τα λεμφοκύτταρα Τ και τα μακροφάγα έχουν την ικανότητα της φαγοκυττάρωσης δηλαδή όταν έρθουν σε επαφή με κάποιον παθογόνο μικροοργανισμό τον εγκλωβίζουν στο εσωτερικό τους και με την βοήθεια ενζύμων που παράγουν τα ίδια τα κύτταρα αυτά, τον καταστρέφουν.

Αντίθετα τα λεμφοκύτταρα Β δρουν με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο: παράγουν ειδικές πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα (γ- σφαιρίνες) που επιτίθονται στο “ξένο σώμα” (αντιγόνο) και το αδρανοποιούν έτσι ώστε να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την διαδικασία της φαγοκυττάρωσης από τα άλλα λευκά αιμοσφαίρια.

Αυτά τα αμυντικά κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) χρησιμοποιούν τα υγρά του σώματος (αίμα-λέμφος) για να κινηθούν γρήγορα προς τον στόχο τους και να καταστρέψουν οποιονδήποτε εισβολέα απειλεί την υγεία μας. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό τους είναι πως τα κύτταρα αυτά διαθέτουν ένα είδος μνήμης η οποία τους επιτρέπει να αντιδράσουν πολύ πιο γρήγορα και άμεσα όταν κάποιος παθογόνος μικροοργανισμός απειλήσει την υγεία μας για δεύτερη φορά.

Κατά κάποιον τρόπο τα αμυντικά μας κύτταρα “θυμούνται” την πρώτη επαφή με τον μολυσματικό παράγοντα, έτσι ώστε την δεύτερη φορά που ο ίδιος παράγοντας εισβάλλει στον οργανισμό μας προκαλεί άμεση αντίδραση των λευκών αιμοσφαιρίων και αυτόματη καταστροφή του.

Από όλα αυτά, εύκολα κατανοούμε γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών στις οποίες ο ανθρώπινος οργανισμός είναι καθημερινά εκτεθειμένος.

Του Ιατρού Στέλιου Σπανού
Καθηγητής του NHS 


Πηγή: Natural Health Science

Σχετικά Άρθρα


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ στο 8758758080 με χρέωση από Σταθερό 0,79 €/1'* και από Κινητό 0,82 €/1'*
ή στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’* και από Κινητό 1,74€/1’*.
* Με Φ.Π.Α. και Tέλος Σταθερής ή Κινητής Τηλ/νιας όπου ισχύει.

Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενηλίκους.
Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής
Μια συνέντευξη με τον Ιατρό Ανδρέα Θ. Τσουρουκτσόγλου. Με τον όρο "Ayurveda" που πρακτικά σημαίνει “Η επιστήμη της Ζωής”, ή “Η Γνώση της...
More detail
Το «πείραμα του Μίλγκραμ» Το «πείραμα του Μίλγκραμ»
Πολωνοί ερευνητές επανέλαβαν το περίφημο «πείραμα του Μίλγκραμ» και έβγαλαν τρομακτικά συμπεράσματα για την υπακοή του ανθρώπου...
More detail
Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα
Βιβλία των εκδόσεων Il Piccolo επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες σας. ...
More detail

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Σαν Σήμερα