Η θεραπευτική δύναμη του ήχου

Η θεραπευτική δύναμη του ήχου

Του Δημήτρη Κατραντσιώτη, Ερευνητή Εφαρμογών Μουσικής Τεχνολογίας – Συνθέτη, από το ιατροnet.gr

Είναι γνωστό, ότι ο εγκέφαλος ως ηλεκτροχημικό όργανο, έχει μοναδικό μέγεθος, πυκνότητα και μάζα, παράγοντας κύματα από τις διεγέρσεις των ηλεκτρικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν μέρος σε όλο το νευρικό του σύστημα.


Από τα βάθη του χρόνου, Σαμάνοι θεραπευτές, φιλόσοφοι, μουσικοί και ιερείς, πίστευαν πως η δύναμη του ήχου και της μουσικής γενικότερα, μπορούσε να φέρει σε αρμονία το σώμα και το μυαλό του ανθρώπου.

Αποδίδοντας στον ήχο μαγικές ιδιότητες, τον χρησιμοποιούσαν στη θεραπεία σώματος και μυαλού, επεκτείνοντας τη συνειδητοποίηση έχοντας πρόσβαση στις βαθύτερες καταστάσεις της συνείδησης.

Τα κινέζικα gong διαλογισμού, τα κουδουνάκια των Θιβετιανών μοναχών και τα ινδουιστικά μάντρας, είναι μερικά παραδείγματα θεραπευτικής χρήσης των ήχων. Η φωνή επικοινωνώντας άμεσα με τις υποσυνείδητες περιοχές του μυαλού, θεωρείται ως το αρχαιότερο μέσο θεραπείας.

Σήμερα, με τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτουμε, μπορούμε να παρατηρήσουμε τη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου με ακριβείς λεπτομέρειες. Να μετρήσουμε τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο μυαλό και το σώμα στις διαφορετικές καταστάσεις της συνείδησης και της υγείας.

Ερευνητικά προγράμματα σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, έχουν ως αντικείμενο την έρευνα της νευροφυσιολογίας της περισυλλογής, των επιπέδων χαλάρωσης και της αλληλεπίδρασης μυαλού και σώματος.

Έχουμε την δυνατότητα επηρεασμού του μυαλού και του σώματος, με δύο τρόπους.

  • Θεραπεύοντας το σώμα με φυσικό συντονισμό, χρησιμοποιώντας ηχητικές δονήσεις συχνοτήτων, και

  • Μεταβάλλοντας τις καταστάσεις της συνείδησης, με συμπαθητικό συντονισμό των συχνοτήτων του εγκεφάλου.

Είναι γνωστό, ότι ο εγκέφαλος ως ηλεκτροχημικό όργανο, έχει μοναδικό μέγεθος, πυκνότητα και μάζα, παράγοντας κύματα από τις διεγέρσεις των ηλεκτρικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν μέρος σε όλο το νευρικό του σύστημα.

Η θεραπευτική δύναμη του ήχου


Κάθε μια από τις αμέτρητες ηλεκτροχημικές αλλαγές των νευρικών του κυττάρων δημιουργεί ένα μικρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο με μια συχνότητα μεταξύ 0,5Hz και 30Hz (ταλαντώσεις το δευτερόλεπτο).

Η ενέργεια αυτή αν και είναι πολύ περιορισμένη, εμφανίζεται με συγκεκριμένους τρόπους που είναι χαρακτηριστικοί του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η ηλεκτρική αυτή δραστηριότητα, παρουσιάζεται με τη μορφή εγκεφαλικών κυμάτων (Brainwaves), οι τύποι των οποίων καθορίζονται από τις συχνότητες παλμού τους, χαρακτηρίζοντας την αντίστοιχη κατάσταση του εγκεφάλου.

Η κλασική νευροφυσιολογία αναγνωρίζει τέσσερις τύπους εγκεφαλικών κυμάτων. Τα Beta (30Hz-14Hz) για αυξημένη συγκέντρωση και επαγρύπνηση, τα Alpha (14Hz-8Hz) για περισυλλογή και χαλαρή επαγρύπνηση, τα Theta (8Hz-4Hz) για βαθιά χαλάρωση και τα Delta (4Hz-0,5Hz) για βαθύ ύπνο.

Μια υψηλή συγκέντρωση Beta κυμάτων συσχετίζεται με την αυξανόμενη παραγωγή των ορμονών πίεσης (Stress). Στις καλύτερες στιγμές δημιουργικότητας εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους κύματα Theta.

Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν βρισκόμαστε σε βαθιά χαλάρωση και λίγο πριν τον ύπνο. Έτσι εξηγούνται και οι μεγάλες ιδέες που μας παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι ο χρόνος που αφιερώνεται σε αυτή την περίοδο της εγκεφαλικής μας κατάστασης δεν σπαταλιέται, αλλά ξοδεύεται δημιουργικά.

Τα εγκεφαλικά κύματα μπορούν να επηρεάσουν ταυτόχρονα τις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, μεταβάλλοντας ανάλογα την εγκεφαλική μας δραστηριότητα.

Είναι δυνατό ένα εξωτερικό ερέθισμα με μια συγκεκριμένη συχνότητα να συντονίσει τον εγκέφαλο, παρασύροντάς τον από μία κατάσταση που ήδη βρίσκεται σε κάποια άλλη. Εάν ένα άτομο που είναι σε στάδιο επαγρύπνησης (κατάσταση Beta) δεχτεί ένα ερέθισμα από μία συχνότητα 10Hz (κατάσταση Alpha) για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε η συχνότητα του εγκεφάλου του είναι πιθανό να αλλάξει προς το εφαρμοσμένο ερέθισμα, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε στάδιο χαλάρωσης.

Όταν η κατάσταση του εγκέφαλου είναι πλησιέστερη προς αυτό το ερέθισμα, τότε η συχνότητα συντονισμού είναι πιο αποτελεσματική.

Οι εγκεφαλικές συχνότητες έχουν εξετασθεί και χαρτογραφηθεί, ώστε να είναι άμεσα αναγνωρίσιμη η εκάστοτε εγκεφαλική μας κατάσταση. Μέσα από αυτή τη μελέτη και εφαρμογή τους, ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα στοιχεία που αφορούν τις καταστάσεις του εγκεφάλου.

Έτσι συμβάλλουμε στη διανοητική ανάπτυξη και επαγρύπνηση της συνείδησης. Ουσιαστικά, με τις συχνότητες αυτές μπορούμε να κουρδίσουμε ή καλύτερα να συντονίσουμε τον εγκέφαλο.

πηγή: ιατροnet - Η θεραπευτική δύναμη του ήχου

Σχετικά Άρθρα


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ στο 8758758080 με χρέωση από Σταθερό 0,79 €/1'* και από Κινητό 0,82 €/1'*
ή στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’* και από Κινητό 1,74€/1’*.
* Με Φ.Π.Α. και Tέλος Σταθερής ή Κινητής Τηλ/νιας όπου ισχύει.

Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενηλίκους.
Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής
Μια συνέντευξη με τον Ιατρό Ανδρέα Θ. Τσουρουκτσόγλου. Με τον όρο "Ayurveda" που πρακτικά σημαίνει “Η επιστήμη της Ζωής”, ή “Η Γνώση της...
More detail
Το «πείραμα του Μίλγκραμ» Το «πείραμα του Μίλγκραμ»
Πολωνοί ερευνητές επανέλαβαν το περίφημο «πείραμα του Μίλγκραμ» και έβγαλαν τρομακτικά συμπεράσματα για την υπακοή του ανθρώπου...
More detail
Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα
Τεύχη του περιοδικού New Age Astrology Magazine επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες...
More detail

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Σαν Σήμερα