Μοναξιά: Τα τέσσερα πρόσωπα της

Τα 4 πρόσωπα της μοναξιάς

4 ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΨΕΙΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ 4 ΤΡΑΓΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

Η μοναξιά δεν είναι εφεύρημα του καιρού μας.
Είναι ίδιον της ανθρώπινης μοίρας και συνδετικός κρίκος του είδους μας.
Εμπεριέχει την οδύνη αλλά και την ηδονή.
Άλλοτε σαν στίγμα κι άλλοτε σαν ιερή ευδαιμονία μας πονάει και μας λυτρώνει με την μοναδική της αξία μεταμορφώνοντάς μας σε μοναχικούς ήρωες.
Τέσσερα τραγικά γυναικεία πρόσωπα μοναξιάς γίνονται η αφορμή για μια συνάντηση με τα πολλαπλά προσωπεία της.

  • Αντιγόνη
  • Κασσάνδρα
  • Φαίδρα
  • Μήδεια

Τέσσερις γυναικείες μορφές βγαλμένες από την αρχαία τραγωδία και την Ελληνική μυθολογία που η κάθε μια ξεχωριστά μέσα από την δική της ιστορία φέρει το αρχέτυπο της Σελήνης συνοδευόμενο από εκείνον τον πλανήτη που μας φανερώνει το είδος της μοναξιάς της. Μια μοναξιά που ο συσχετισμός της με το σήμερα φαίνεται να είναι τόσο βαθύς όσο και αδιάρρηκτος.


Η Αντιγόνη, η αρχαία αυτή τραγωδία του Σοφοκλή, μας παραπέμπει στους θεϊκούς και άγραφους νόμους κόντρα στους ανθρώπινους. Η ταφή των νεκρών στην αρχαία Ελλάδα ήταν ένας απαράβατος νόμος και μόνο οι προδότες ή οι ιερόσυλοι έμεναν άταφοι.
Η Αντιγόνη θα υπερασπιστεί τον αδερφό της Πολυνείκη, αν και υπήρξε προδότης της πατρίδας του, ζητώντας την ταφή του. Η ηθική του κοινού αίματος, ο άγραφος και θείος νόμος, ξεπερνάει την ηθική των ανθρώπινων νόμων που επιβάλλει ο Κρέοντας. Ακόμα και μπροστά στην τιμωρία του επικείμενου θανάτου της η ηθική της υποχρέωσης απέναντι στο συγγενικό της αίμα υπερέχει.
Τραγικό πρόσωπο η ίδια, προερχόμενη από την αιμομικτική σχέση του Οιδίποδα με την μητέρα του Ιοκάστη, δεν θα διστάσει να οδηγήσει τον πατέρα της μετά την τύφλωσή του στην αυτοεξορία του. Η αφοσίωση και το χρέος είναι τα δυο χαρακτηριστικά της που έρχονται να ακουμπήσουν πάνω στο Κρόνιο αρχέτυπο.

Η Σελήνη-Κρόνος φέρει την έννοια της μοναξιάς του χρέους.
Αυτός ο πλανητικός συνδυασμός συναντάται συχνά σε γυναίκες που έχουν ωριμάσει ψυχικά πολύ νωρίς στην ζωή τους μέσα από δύσκολες οικογενειακές ευθύνες. Το χρέος και το καθήκον είναι τα Κρόνια αυτά χαρακτηριστικά που αντανακλούν πάνω στην γυναικεία τους φύση. Ο σεβασμός προς τις αρχές, τις παραδόσεις και τις οικογενειακές καταβολές κάνουν εδώ αισθητή την παρουσία τους.
Η μητέρα της Αντιγόνης, η Ιοκάστη, απαγχονίστηκε όταν έμαθε ότι ο Οιδίποδας που παντρεύτηκε και έκανε μαζί του παιδιά ήταν ο γιός της.
Με την Σελήνη-Κρόνο έχουμε συνήθως στέρηση της μητρικής αρχής καθώς και διαταραγμένες ενδοοικογενειακές σχέσεις, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που γυναίκες με αυτόν τον πλανητικό συνδυασμό αναλαμβάνουν να γηροκομήσουν και να περιθάλψουν με αφοσίωση αλλά και με αίσθηση χρέους τα γονεϊκά μέλη της οικογένειας καλύπτοντας έτσι την βαθιά εσωτερική τους μοναξιά.


Η Κασσάνδρα είναι εκείνο το γυναικείο μυθικό πρόσωπο που ο θεός Απόλλωνας της έδωσε το χάρισμα της μαντικής με αντάλλαγμα τον έρωτά της. Εκείνη όμως τον αρνήθηκε κι αυτός την εκδικήθηκε δίνοντάς της την κατάρα να μην πιστεύει κανείς στις προφητείες της. Η Κασσάνδρα είναι αυτή που μάντεψε την καταστροφή της Τροίας, τα γεγονότα που συνέβησαν μετά, την επιστροφή του Αγαμέμνονα.
Μετά την άλωση της Τροίας η Κασσάνδρα κατέφυγε στον ναό της Αθηνάς όπου και βιάστηκε από τον Αίαντα τον Λοκρό.
Ήταν Μικρασιάτισσα, μάντισσα, ξένη σε καταγωγή και γλώσσα. Ανέραστη, χωρίς αποδοχή και χωρίς ένταξη. Ξεριζώθηκε, βιάστηκε και δολοφονήθηκε. Μια τραγική γυναικεία φιγούρα, ένα θηλυκό Ουράνιο αρχέτυπο που το όνομά της είναι συνδεδεμένο με την αλήθεια των καιρών.

Η Σελήνη-Ουρανός φέρει την έννοια της μοναξιάς του αληθινού λόγου.
Αυτός ο πλανητικός συνδυασμός απαντάται συνήθως σε γυναίκες με έντονα οράματα, ξαφνικές αποκαλύψεις του υποσυνειδήτου, όσο και με έντονες εξατομικευμένες προσωπικότητες. Έχουν την ικανότητα να ξαφνιάζουν λόγω της ισχυρής αίσθησης της διαφορετικότητάς τους, όσο και να αποκαλύπτουν τα εσώψυχα των άλλων μέσα από έναν δικό τους και ξεχωριστό τρόπο. Η αποστροφή για ψυχική και συναισθηματική δέσμευση έχει τις ρίζες της σε ένα ανατρεπτικό και διασπαστικό πρώιμο περιβάλλον. Η ανασφάλεια κι η αβεβαιότητα ωθούν τις γυναίκες με αυτόν τον πλανητικό συνδυασμό να βιώνουν την μοναξιά τους σαν άλλες Κασσάνδρες. Ο αληθινός τους λόγος αντικατοπτρίζει τον φόβο των άλλων. Με την Σελήνη-Ουρανό πολλές γυναίκες αναζητούν νέες πατρίδες, επιδιώκουν κοινωνικούς αγώνες, ενώ δεν παύουν να σοκάρουν μέσα από τις προχωρημένες αντιλήψεις και τον λόγο τους.


Η Φαίδρα, είναι το τραγικό πρόσωπο στην τραγωδία του Ευριπίδη “Ιππόλυτος”. Ήταν γυναίκα του Θησέα και θετή μητέρα του γιου του Ιππόλυτου τον οποίο και ερωτεύθηκε παράφορα. Δεν δίστασε ακόμα και να πέσει στα πόδια του και να τον παρακαλέσει όμως εκείνος την απέκρουσε βίαια. Εκείνη έσκισε τα ρούχα της και πήγε στον Θησέα λέγοντάς του ότι προσπάθησε να την βιάσει. Ο Θησέας έδιωξε από την χώρα τον γιο του και ζήτησε την συνδρομή του Ποσειδώνα. Ο Ιππόλυτος σκοτώθηκε όταν τα άλογά του αφήνιασαν μπροστά στην θέα ενός τέρατος που ξεβράστηκε από την θάλασσα. Η Φαίδρα, μην αντέχοντας τις ενοχές και τις τύψεις όταν έμαθε για τον θάνατό του απαγχονίστηκε.

Η Σελήνη-Ποσειδώνας φέρει την έννοια της μοναξιάς του ατελέσφορου έρωτα.
Αυτός ο πλανητικός συνδυασμός είναι αυτός που ευθύνεται για τρωτά και ευάλωτα συναισθήματα, για αυταπάτες και εξαρτήσεις. Ένας ιδανικός και ανεκπλήρωτος έρωτας μπορεί να γίνει το μέσον εκείνο που μια γυναίκα με Σελήνη-Ποσειδώνα θα ψάξει να αναζητήσει για να βρεθεί σε πλήρη ταύτιση με το Άπειρο και τον χαμένο της παράδεισο. Η επαφή με την πραγματικότητα χάνεται ενώ πολλές φορές υπάρχει μια υποσυνείδητη επιθυμία εγκατάλειψης. Η σχέση με την μητέρα είναι τόσο εξιδανικευμένη που μπορεί να φτάσει στα όρια ψυχικής εξάρτησης. Η μητέρα της Φαίδρας είναι η Πασιφάη. Στην Πασιφάη αποδίδονται γνώσεις αρχαίας μαγείας, όπως στην Κίρκη και στην Μήδεια. Μπορούσε να θανατώνει ή να μεταμορφώνει κάθε γυναίκα που νόμιζε ως ερωμένη του άντρα της Μίνωα. Εδώ το έντονο στοιχείο του νερού παραπέμπει σε αρχέγονες μεταμορφωτικές θηλυκές θεότητες. Ο έρωτας βιώνεται φαντασιωτικά αλλά και θεϊκά και η μοναξιά του έγκειται στην ανεκπλήρωτη πραγμάτωσή του μπροστά στην γήινη πραγματικότητα.


Η Μήδεια, είναι κόρη της Ωκεανίδας Εκάτης. Από την Κίρκη έμαθε την μαγική τέχνη την οποία εξασκούσε αδιάλειπτα. Με όλα τα μέσα αυτής της τέχνης βοήθησε τον Ιάσονα να πάρει το Χρυσόμαλλο Δέρας. Ο Ιάσονας θα εγκαταλείψει την Μήδεια κι εκείνη μέσω της μαγείας της θα εκδικηθεί την μέλλουσα σύζυγο του την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, την Γλαύκη, στέλνοντάς της για δώρο έναν δηλητηριασμένο χιτώνα. Η εκδίκησή της όμως προχώρησε μέχρι και το αποτρόπαιο έγκλημα των δυο παιδιών της που είχε αποκτήσει μαζί του. Η μανία, η αγριότητα και η παραφροσύνη είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της τραγωδίας του Ευριπίδη. Η αρχετυπική πάλη μεταξύ του αρσενικού και του θηλυκού αλλά και της αρχέγονης θηλυκής δύναμης και μαγείας έναντι του αρσενικού λόγου ή ακόμα και του βιολογικού γένους είναι αυτή που αναδεικνύει εδώ τον συγκεκριμένο πλανητικό συνδυασμό.

Η Σελήνη-Πλούτωνας φέρει την έννοια της μοναξιάς του απόλυτου πάθους.
Εδώ τα συναισθήματα είναι ακραία, απόλυτα και παθιασμένα. Η αυτοκαταστροφή αλλά και οι ψυχικές μεταμορφώσεις είναι μερικά ενδεικτικά σημεία αυτής της δύσκολης πλανητικής επαφής. Η κυριαρχία του ασυνειδήτου επί του ψυχισμού σκοπό έχει να οδηγήσει στην απόλυτη συντριβή και να επιφέρει την καθολική μεταμόρφωση. Το μητρικό πρότυπο για τις γυναίκες με Σελήνη-Πλούτωνα ήταν ισχυρό όσο και χειριστικό. Οι ίδιες θα αναζητήσουν το απόλυτο πάθος αλλά και τον απόλυτο χειρισμό του πολλές φορές προβάλλοντας έντονες ψυχώσεις. Η επαφή της Σελήνης με τον θεό του κάτω κόσμου τον Πλούτωνα τους επιτρέπει την πρόσβαση στην συλλογική μνήμη αλλά και σε πανάρχαια μαντικά μυστήρια. Η συντριβή και η απώλεια είναι οι δρόμοι που η μοναξιά της Σελήνης-Πλούτωνα θα περάσει για να βιωθεί στον πιο απόλυτο βαθμό της.

 
από την Χριστίνα Φούσκα

Σχετικά Άρθρα


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ στο 8758758080 με χρέωση από Σταθερό 0,79 €/1'* και από Κινητό 0,82 €/1'*
ή στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’* και από Κινητό 1,74€/1’*.
* Με Φ.Π.Α. και Tέλος Σταθερής ή Κινητής Τηλ/νιας όπου ισχύει.

Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενηλίκους.
Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής
Μια συνέντευξη με τον Ιατρό Ανδρέα Θ. Τσουρουκτσόγλου. Με τον όρο "Ayurveda" που πρακτικά σημαίνει “Η επιστήμη της Ζωής”, ή “Η Γνώση της...
More detail
Το «πείραμα του Μίλγκραμ» Το «πείραμα του Μίλγκραμ»
Πολωνοί ερευνητές επανέλαβαν το περίφημο «πείραμα του Μίλγκραμ» και έβγαλαν τρομακτικά συμπεράσματα για την υπακοή του ανθρώπου...
More detail
Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα
Βιβλία των εκδόσεων Il Piccolo επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες σας. ...
More detail

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Βιβλία για... κατέβασμα

Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα
από τις εκδόσεις Il Piccolo

Φάσεις Σελήνης

στους Διδύμους
Ήλιος στους Διδύμους
20 μοίρες
στην Παρθένο
Σελήνη στην Παρθένο
2 μοίρες
Πρώτο τέταρτο
Πρώτο τέταρτο
6 ημερών
Powered by Saxum

Σαν Σήμερα