Γνωριμία με τους Ρούνους

Γνωριμία με τους Ρούνους

Οι Ρούνοι είναι το αρχαίο αλφαβητικό σύστημα γραφής των λαών της βόρειας Ευρώπης. Ήταν τα ιερά σύμβολα των Κελτών και αποτελούσαν ένα πλήρες σύστημα φιλοσοφίας και μαγείας. Το χρησιμοποιούσαν οι Γερμανικοί και οι Σκανδιναβικοί λαοί, πριν αποκτήσουν το δυτικό αλφάβητο, όπως οι Τεύτονες και οι Βίκινγκς.

Η λέξη ρούνος «rune», με βάση την ινδοευρωπαϊκή ρίζα ru, σημαίνει ψίθυρος, μυστικό. 

Αυτό συνεπάγεται και από την πρωταρχική χρήση που είχαν: η παράδοσή τους ήταν προφορική και μεταδιδόταν από το μάγο της φυλής «Σαμάνο ή Δρυίδη» στον μαθητευόμενο και μόνο. 


Προέλευση

Η προέλευσή τους δεν είναι γνωστή. Ρούνοι βρέθηκαν χαραγμένοι κυρίως πάνω σε πέτρες, σε πήλινα όστρακα, αλλά και σε μεταλλικά αντικείμενα. Από την εμφάνισή τους συνδέθηκαν με τη μαντική τέχνη.

Σύμφωνα με τη Σκανδιναβική μυθολογία, ο αρχηγός όλων των Θεών, Όντιν, θέλοντας να αποκαλύψει τη σημασία των ρούνων, κρεμάστηκε επί 9 μέρες στην ιερή φλαμουριά Yogdrasil, διαπερνώντας το σώμα του με το δόρυ του. Σε αυτές τις 9 μέρες που έμεινε έτσι κρεμασμένος, αποκάλυψε τη σημασία τους και στη συνέχεια τους χάραξε.

Όταν η βόρεια Ευρώπη άρχισε να εκχριστιανίζεται, καλόγεροι πήραν τη ρουνική γραφή και τη μετάτρεψαν σε αλφάβητο, προσπαθώντας να αποκρύψουν τη μαγική σημασία της. Με την επικράτηση του χριστιανισμού και το φόβο της Ιεράς Εξέτασης, η χρήση των ρούνων άρχισε να απαγορεύεται σταδιακά, με τελευταία την Ισλανδία που τους διατήρησε ως το 1639. Η χρήση τους όμως συνεχίστηκε με μυστικότητα και παραμένει ως τις μέρες μας.

Γνωριμία με τους Ρούνους

Ταξινόμηση

Το ρουνικό αλφάβητο ονομάζεται ΦΟΥΘΑΡΚ, απο τα πρώτα έξι γράμματά του (Φεοχ, Ουρ, Θορν, Άνζουρ, Ραντ, Κεν). Έχει χωριστεί σε 3 είδη, ανάλογα με τις φωνητικές ανάγκες του κάθε λαού:

1. Το αρχαίο (ή κοινό) Φούθαρκ, που αποτελείται απο 24 σύμβολα/γράμματα και ήταν αυτό που χρησιμοποιούσε το ιερατείο.
2. Το Γερμανικό (ή νεότερο) που αποτελείται απο 22 σύμβολα/γράμματα και
3. Το Αγγλοσαξωνικό που αποτελείται απο 33 σύμβολα/γράμματα.

Οι Ρούνοι χρησιμοποιούνται κυρίως για μαντεία και μαγεία. Η χρήση τους σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Πάντως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ρούνοι δεν είναι απο τη φύση τους καλοί ή κακοί, θετικοί ή αρνητικοί, αν και υπάρχουν περισσότεροι ευοίωνοι ή δυσοίωνοι ρούνοι. Ερμηνεύονται ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται σε σχέση με τους άλλους που βρίσκονται δίπλα τους. Επίσης ο κάθε ρούνος έχει διαφορετική ερμηνεία αν εμφανιστεί όρθιος ή ανεστραμμένος. Γι αυτό και η ερμηνεία τους χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Οι μάγοι που τους χρησιμοποιούσαν τους χώρισαν σε 3 «οικογένειες» (aett – προφέρεται άττερ ή ετ), που η καθεμία περιλαμβάνει 8 σύμβολα-ρούνους. Το όνομα κάθε οικογένειας ανήκει σε κάποιον απο τους θεούς που – μαζί με τον Όντιν- ήταν οι προστάτες των μαγικών αυτών συμβόλων(Φρέι, Χάιμνταλ, Τιρ). Κάθε ρούνος έχει το όνομα ενός ζώου ή φυσικού φαινομένου ή Θεού.

1. AETT του Φρέι: περιλαμβάνει τους ρούνους Φέοχ, Ουρ, Θορν, Άνζουρ, Ράντ, Κεν, Γκιφού και Γουίν.
2. AETT του Χάιμνταλ: περιλαμβάνει τους ρούνους Χάγκαλ, Νιντ, Ις, Γιάρα, Υρ, Πέορθ, Έολχ και Σίγκελ
3. AETT του Τιρ: περιλαμβάνει τους ρούνους Τιρ, Μπέορκ, Έοχ, Μαν, Λαγκού, Ινγκ, Ντάεγκ και Όθελ.

Εκτός απο τους παραπάνω 24 ρούνους, υπάρχει άλλος ένας, κενός, το Γουίρντ, που αντιπροσωπεύει το πεπρωμένο και είναι η αρχή όλων των άλλων.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προφοράς του κάθε ρούνου και ανάλογα με το αλφάβητο που χρησιμοποιείται υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις στο συμβολισμό τους, γι αυτό και κάποιος που θέλει να τους χρησιμοποιήσει καλό θα είναι να μελετήσει τόσο τα αλφάβητα, όσο και τα σύμβολα.

Οι ρούνοι χαράζονταν κυρίως σε ξύλο, γιατί τα δέντρα είχαν ιδιαίτερη σημασία για τους λαούς αυτούς και στο τέλος κάθε μαγικής τελετουργίας καίγονταν.

runes

Κατασκευή

Αν και πλέον βρίσκουμε στο εμπόριο έτοιμους ρούνους, κάποιος που θέλει να τους χρησιμοποιήσει για μαγική εργασία γνωρίζει πολύ καλά πως το κάθε μαγικό εργαλείο πρέπει να έχει «φορτιστεί» με την προσωπική του ενέργεια. Ετσι λοιπόν, καλό θα είναι (και σίγουρα αποτελεσματικότερο) να φτιάξουμε μόνοι μας τους ρούνους που θα χρησιμοποιούμε.

Συνηθίζεται ως επικρατέστερος τρόπος κατασκευής τους η χάραξη σε ξύλο. Κόβουμε 25 (24 + το Γουίρντ, ο κενός ρούνος) ίσα κομμάτια ξύλου και πάνω τους χαράζουμε τα σύμβολα των ρούνων. Εξίσου αποτελεσματική κατασκευή είναι χρησιμοποιώντας κάποιο φυσικό υλικό πχ άσπρες πέτρες, πηλό κλπ. Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να τους σχεδιάσουμε κι όχι να τους χαράξουμε, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε φυσικά χρώματα ή όσο το δυνατόν υλικά χωρίς χημική επεξεργασία. Συνίσταται αν χρωματιστούν να ειναι ομοιόμορφοι είτε σε βαθύ μπλε χρώμα (το χρώμα του Όντιν), είτε πράσινο (το χρώμα της Φρέγια).

Αφού τους κατασκευάσουμε, πρέπει να τους κρατάμε φυλαγμένους μακριά απο άλλα πρόσωπα και να μην επιτρέπουμε να τους αγγίζουν. Ας θυμόμαστε ότι είναι ένα προσωπικό μας «εργαλείο» που έχει τη δική μας ενέργεια κι αποκαλύπτουν τα μυστικά τους σε εμάς και μόνο. Συνήθως φυλάσσονται σε ένα πουγκάκι και όταν τους χρησιμοποιούμε για μαντεία τους «ρίχνουμε» σε ειδικό ύφασμα (που επίσης κρατάμε μακριά από άλλα άτομα).


Χρήση

Οι ρούνοι χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μαντεία και τη μαγεία. Η χρήση τους για κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Στη μαντεία υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που ακολουθούμε, με βασικότερο το ότι τους τοποθετούμε ανάποδα, με το σύμβολο προς τα κάτω. Ως μέσο μαντείας, οι ρούνοι θεωρούνται πολύ δυνατό, μπορεί όμως και να είναι επικίνδυνο αν χρησιμοποιούνται με επιπολαιότητα ή ματαιοδοξία. Θυμόμαστε πως όταν δουλεύουμε με τις δυνάμεις της φύσης χρειάζεται ο ανάλογος σεβασμός.

Οι ρούνοι μπορούν να ριχτούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το πόσο αναλυτική πρόβλεψη θέλουμε να κάνουμε και σε πόσο βάθος χρόνου. Μπορούμε απλά να θέσουμε ένα ερώτημα και να λάβουμε μια θετική ή αρνητική απάντηση ή να μάθουμε για συγκεκριμένους τομείς της ζωής μας πχ οικονομικά, ερωτική ζωή, επαγγελματική σταδιοδρομία κ.α.

Πέρα απο την πρόβλεψη του μέλλοντος, μας καθοδηγούν σε πράξεις του παρελθόντος κι ενδεχόμενα λάθη που έχουμε κάνει ή μας αποκαλύπτουν καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίσουμε το παρόν.

Είναι πολύ αναλυτικοί στα μηνύματα που μας αποκαλύπτουν, όμως πρέπει να τους έχουμε μελετήσει πάρα πολύ γιατί μπορεί εύκολα να παρερμηνευτούν.

Στη ρουνική μαγεία χρησιμοποιούνται κυρίως ως πολύ δυνατά φυλαχτά.

Χρησιμοποιούνται με δύο τρόπους: τη ρουνική γραφή και τους ρουνικούς δεσμούς.

Να σημειώσουμε πως όταν λέμε «ρουνική γραφή» δεν εννοούμε τη χρήση τους ως γράμματα – αντιστοιχίες με το δικό μας αλφάβητο. Εννοούμε πως τοποθετούμε τους ρούνους σε μια συγκεκριμένη σειρά, ανάλογα με το πως θέλουμε να επηρεάσουμε το μέλλον μας. Χρειάζεται τεράστια προσοχή στο σημείο αυτό, κι εδώ θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για επικινδυνότητα της χρήσης τους. Αν κάποιος δε γνωρίζει σε βάθος τη σημασία κάποιου συμβόλου ή τους χρησιμοποιήσει αλόγιστα, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τα αντίθετα αποτελέσματα απο αυτά που επιθυμεί.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε ρουνικούς δεσμούς, δημιουργούμε ένα συμβολο σχεδιάσμένο απο πολλούς ρούνους μαζί. Τους “δενουμε” δηλαδή σε ένα σύμβολο που εξαιτίας του μικρού χώρου που καταλαμβάνει, είναι εύχρηστο ως φυλακτό. Είναι επίσης μοναδικό, γιατί είναι κατασκευασμένο απο τους ρούνους που εμείς επιλέξαμε κι επιπλέον δεν είναι ευκολο να «αποκρυπτογραφηθούν» απο κάποιον αδιάκριτο. Το μόνο μειονέκτημα των ρουνικών δεσμών είναι ότι δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάνω απο πέντε.

Συνοψίζοντας, τονίζουμε για άλλη μια φορά πως η χρήση των ρούνων είτε ως εργαλείο μαντείας είτε ως μαγείας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη. Όπως σε κάθε μυστικιστική τέχνη πρέπει να θυμόμαστε πως η εργασία με τις δυνάμεις της φύσης απαιτούν απόλυτο σεβασμό και προσοχή. Αν τους χρησιμοποιήσουμε με σύνεση και ανιδιοτέλεια, σίγουρα αποτελούν ένα πολύτιμο οδηγό στη ζωή μας.


Στα επόμενα κεφάλαια θα ασχοληθούμε με:

- Την Κατασκευή των Ρούνων
- Την ερμηνεία κάθε Ρούνου χωριστά
- Καθώς και με την προετοιμασία και τους τρόπους ριξίματος των Ρούνων


Από την Αμαδρυάς

Σχετικά Άρθρα


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ στο 8758758080 με χρέωση από Σταθερό 0,79 €/1'* και από Κινητό 0,82 €/1'*
ή στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’* και από Κινητό 1,74€/1’*.
* Με Φ.Π.Α. και Tέλος Σταθερής ή Κινητής Τηλ/νιας όπου ισχύει.

Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενηλίκους.
Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής Ayurveda: Η Γνώση της Ζωής
Μια συνέντευξη με τον Ιατρό Ανδρέα Θ. Τσουρουκτσόγλου. Με τον όρο "Ayurveda" που πρακτικά σημαίνει “Η επιστήμη της Ζωής”, ή “Η Γνώση της...
More detail
Το «πείραμα του Μίλγκραμ» Το «πείραμα του Μίλγκραμ»
Πολωνοί ερευνητές επανέλαβαν το περίφημο «πείραμα του Μίλγκραμ» και έβγαλαν τρομακτικά συμπεράσματα για την υπακοή του ανθρώπου...
More detail
Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα
Τεύχη του περιοδικού New Age Astrology Magazine επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες...
More detail

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Εύρεση Ωροσκόπου

Βιβλία για... κατέβασμα

Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα
από τις εκδόσεις Il Piccolo

Σαν Σήμερα