Β. Παπαδολιάς: H θεωρία των Δεκανών

H θεωρία των Δεκανών

του Βασίλη Παπαδολιά

Μία ενδιαφέρουσα θεωρία στο χώρο της δυτικής αστρολογίας αφορά τη διαίρεση των ζωδίων σε τρία δεκαήμερα, καθένα από τα οποία έχει λίγο διαφορετική προσωπικότητα από τα άλλα δύο και έχει ένα δικό του δεύτερο κυβερνήτη.

Η θεωρία των δεκανών διατυπώθηκε στα τέλη του 19ου – αρχές του 20ου αιώνα από τους αστρολόγους της εποχής με κυριότερο εκπρόσωπο τους τον Άλαν Λήο.

Ο Λήο επηρεασμένος από την ινδική αστρολογία που διαιρούσε κάθε ζώδιο σε 29 μοίρες, προσπάθησε να εισάγει παρόμοιες διαιρέσεις στη δυτική αστρολογία, βρήκε όμως ότι η μόνη διαίρεση που λειτουργούσε πρακτικά ήταν η διαίρεση σε τρία δεκαήμερα.

Με βάση το σύστημα του Λήο οι κυβερνήτες των δεκαημέρων προκύπτουν από τους κυβερνήτες των ζωδίων της ίδιας τριπλότητας, ξεκινώντας από το ζώδιο που βρισκόμαστε και προς τα δεξιά. Έτσι στο ζώδιο του Κριού το πρώτο δεκαήμερο του Κριού κυβερνιέται από τον Άρη όπως και ο Κριός, το δεύτερο από τον Ήλιο, που αντιστοιχεί στο Λέοντα και το τρίτο από το Δία που αντιστοιχεί στον Τοξότη. Αν πάμε όμως στο ζώδιο του Λέοντα, τότε το πρώτο δεκαήμερο κυβερνιέται από τον Ήλιο, που αντιστοιχεί στο Λέοντα, το δεύτερο από το Δία, που αντιστοιχεί στον Τοξότη και το τρίτο στον Άρη που αντιστοιχεί στον Κριό.

Βεβαίως υπήρξαν και άλλοι μελετητές που απέδιδαν διαφορετικούς κυβερνήτες, αλλά η άποψη του Λήο είναι αυτή που τελικά έχει επικρατήσει.

Παράλληλα και εκτός από τους κυβερνήτες κάθε δεκαήμερο επηρεάζεται από τα ζώδια της τριπλότητας ως προς τη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα ο Κριός του 2ου δεκαημέρου γίνεται πιο σταθερός, επηρεαζόμενος από το Λέοντα, ενώ ο Κριός του 3ου δεκαημέρου γίνεται πιο ταξιδιάρης, επηρεαζόμενος από τον Τοξότη.

Θα πρέπει να πούμε βεβαίως εδώ ότι η λογική της διαίρεσης των ζωδίων δεν είναι πρωτοτυπία της εποχής μας. Στην ελληνιστική αστρολογία για παράδειγμα υπήρχε η λογική των ορίων των πλανητών, όπου κάθε ζώδιο διαιρούνται σε πέντε τμήματα, τα οποία κυβερνούσε ένας από τους πέντε πλανήτες (εκτός του Ήλιου και της Σελήνης) αλλά και η θεωρία των Προσώπων που μοιάζουν πολύ με τους Δεκανούς, αλλά αντιστοιχούνται διαφορετικά στους κυβερνήτες.

Αυτές είναι τεχνικές που δε χρησιμοποιούνται όμως πλέον σήμερα στη σύγχρονη αστρολογία, εκτός ίσως του κλάδου της ωριαίας. Αν και γοητευτικές οι ερμηνείες αυτές δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δίνουν πάντοτε δευτερεύουσες πλευρές της προσωπικότητας μας και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα επικουρικά της κυρίαρχης ερμηνείας του πλανήτη σε ζώδιο και οίκο.

Μερικές φορές ωστόσο είναι δυνατόν να δώσουν μία υποβόσκουσα χροιά στο χάρτη, ειδικά, εάν παρουσιάζεται μία στατιστική συγκέντρωση σε δεκανούς συγκεκριμένου κυβερνήτη. Αν κάποιος για παράδειγμα έχει την Αφροδίτη στον 2ο Δεκανό των Διδύμων, την έχει σε Δεκανό Αφροδίτης. Την ίδια στιγμή, αν έχει τον Ουρανό στο 1ο δεκαήμερο του Ζυγού, βρίσκεται και πάλι σε έναν Δεκανό Αφροδίτης. Κι αν έχει και τον Άρη στο 3ο δεκαήμερο του Υδροχόου, τον έχει και πάλι σε Δεκανό της Αφροδίτης. Τέτοιες υποβόσκουσες «συμπτώσεις» είναι πιθανό να δείχνουν κάποια επίδραση στο χάρτη, η οποία λειτουργεί έμμεσα και δεν είναι διακριτή εκ των προτέρων.

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με τους κυβερνήτες των Δεκανών των Ζωδίων:
Συμπληρώνουμε για ευκολία και τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των ζωδίων, όπως απαντώνται συνήθως (κάποιες χρονιές, λόγω δίσεκτων ετών είναι πιθανόν να αλλάζουν, ενώ στις ημερομηνίες αρχής και τέλους των ζωδίων είναι δυνατό η αλλαγή ζωδίου να γίνεται κάποια ώρα στο ενδιάμεσο της ημέρας).

kriosΚριός, 21/3 – 20/4
1ο δεκαήμερο: Άρης, 2ο δεκαήμερο: Ήλιος, 3ο δεκαήμερο: Δίας.

tavrosΤαύρος, 21/4 – 20/5
1ο δεκαήμερο: Αφροδίτη, 2ο δεκαήμερο: Ερμής, 3ο δεκαήμερο: Κρόνος.

didimoiΔίδυμοι, 21/5 – 21/6
1ο δεκαήμερο: Ερμής, 2ο δεκαήμερο: Αφροδίτη, 3ο δεκαήμερο: Ουρανός (ή Κρόνος ως παραδοσιακός κυβερνήτης).

karkinosΚαρκίνος, 22/6 – 22/7
1ο δεκαήμερο: Σελήνη, 2ο δεκαήμερο: Πλούτωνας (ή Άρης ως παραδοσιακός κυβερνήτης), 3ο δεκαήμερο: Ποσειδώνας (ή Δίας ως παραδοσιακός κυβερνήτης).

leonΛέων, 23/7 – 22/8
1ο δεκαήμερο: Ήλιος, 2ο δεκαήμερο: Δίας, 3ο δεκαήμερο: Άρης.

parthenosΠαρθένος, 23/8 – 22/9
1ο δεκαήμερο: Ερμής, 2ο δεκαήμερο: Κρόνος, 3ο δεκαήμερο: Αφροδίτη.

zygosΖυγός, 23/9 – 23/10
1ο δεκαήμερο: Αφροδίτη, 2ο δεκαήμερο: Ουρανός (ή Κρόνος), 3ο δεκαήμερο: Ερμής.

skorpiosΣκορπιός, 24/10 – 22/11
1ο δεκαήμερο: Πλούτωνας (ή Άρης), 2ο δεκαήμερο: Ποσειδώνας (ή Δίας), 3ο δεκαήμερο: Σελήνη.

toxotisΤοξότης, 23/11 – 21/12
1ο δεκαήμερο: Δίας, 2ο δεκαήμερο: Άρης, 3ο δεκαήμερο: Ήλιος.

aigokerosΑιγόκερως, 22/12 – 20/1
1ο δεκαήμερο: Κρόνος, 2ο δεκαήμερο: Αφροδίτη, 3ο δεκαήμερο: Ερμής.

ydroxoosΥδροχόος, 21/1 – 19/2
1ο δεκαήμερο: Ουρανός (ή Κρόνος), 2ο δεκαήμερο: Ερμής, 3ο δεκαήμερο: Αφροδίτη.

ixthysΙχθείς, 20/2 – 20/3
1ο δεκαήμερο: Ποσειδώνας (ή Δίας), 2ο δεκαήμερο: Σελήνη, 3ο δεκαήμερο: Πλούτωνας (ή Άρης).

 

του Βασίλη Παπαδολιά, από το New Age Astrology

 

Σχετικά Άρθρα


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ από σταθερό στο 8758758080 με χρέωση μόνο 0,75 €/1' (με ΦΠΑ)
ή από σταθερό και κινητό στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’ (με Φ.Π.Α. και Τέλος Σταθ. Τηλ/νιας) και από Κινητό 1,58€/1’ (με Φ.Π.Α. και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Κιν. Τηλ/νιας 12%, 15% 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ Φ.Π.Α.)
Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Η διαδικασία της αλλαγής Η διαδικασία της αλλαγής
Αν είσαι ένας από τους πολλούς που σκέφτεται: «Δεν είναι δίκαιο όλα μου πάνε στραβά» σου προτείνω κατ’ αρχήν να έχεις το θάρρος να ...
More detail
5 άγνωστοι… Νοστράδαμοι 5 άγνωστοι… Νοστράδαμοι
Οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή, η ανακάλυψη της Αμερικής και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είχαν προβλεφθεί αιώνες πριν, από μια τυφλή...
More detail
Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα
Τεύχη του περιοδικού New Age Astrology Magazine επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες...
More detail

Βιβλία για... κατέβασμα

Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα
από τις εκδόσεις Il Piccolo

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Φάσεις Σελήνης

στον Αιγόκερω
Ήλιος στον Αιγόκερω
26 μοίρες
στους Ιχθείς
Σελήνη στους Ιχθείς
2 μοίρες
Αύξων Μηνίσκος
Αύξων Μηνίσκος
4 ημερών
Powered by Saxum

Σαν Σήμερα