Τα 4 Στοιχεία & οι Ψυχολογικές Λειτουργίες ΙΙ

Οι 4 Ψυχολογικές Λειτουργίες

Πιο κάτω αναφέρουμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά των τεσσάρων ψυχολογικών τύπων όπως σχετίζονται με τις ψυχολογικές λειτουργίες και τα τέσσερα στοιχεία της αστρολογίας.


Ο τύπος της φωτιάς είναι ο τύπος που πλησιάζει τον κόσμο γεμάτος ενθουσιασμό κι αυτοπεποίθηση. Έχει αυθορμητισμό, δημιουργικότητα, ενέργεια και δραστηριοποιείται συνεχώς. Έχει συνεχή έμπνευση, αλλά παράλληλα είναι και απότομος, καυγαδίζει, υπερβάλλει και γίνεται ενοχλητικός.

Ο τύπος αυτός κινητοποιεί μόνος του τον εαυτό του να ενεργήσει (self-motivated). Αισθάνεται ότι έχει πάντα δίκιο κι ότι πρέπει να διεκδικεί το δίκιο του με επιμονή και κουράγιο. Είναι ανυπόμονος, δεν ανέχεται περιορισμούς και δημιουργεί το χάος όταν είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει κάτω από κανόνες. Κινητοποιείται με βάση τα ιδανικά του, κοιτάει μόνο μπροστά και προχωράει χωρίς να υπολογίζει τους κινδύνους. Υποτιμά την αξία των υλικών πραγμάτων κι αδυνατεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις που τα πράγματα δεν πάνε καλά γι’ αυτόν.

Ο τύπος αυτός αντιστοιχεί στο διαισθητικό τύπο όπως τον περιέγραψε ο Καρλ Γιουνγκ. Ο διαισθητικός τύπος έχει μία στάση προσμονής απέναντι στη ζωή – δηλαδή περιμένει συνεχώς να του συμβούν πράγματα – και διαθέτει γενικά μία αφελή θεώρηση της ζωής.

Σκοπός του είναι να αναζητά διαρκώς νέες ευκαιρίες κι αποτινάζει γρήγορα το παλιό, μόλις ικανοποιηθεί από αυτό και το βαρεθεί. Στην πορεία του αυτή δε λογαριάζει την ηθική ή τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος του. Γι’ αυτό καταλήγει συνήθως μοναχικός εξερευνητής των πραγμάτων μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο διαισθητικός τύπος υποβαθμίζει συνειδητά τη λειτουργία της αντίληψης. Τον ενδιαφέρει περισσότερο η έμπνευση και το όνειρο. Το ασυνείδητο του τον τιμωρεί όμως γι’ αυτό προσφέροντας του ανεξήγητες εμμονές για απόκτηση συγκεκριμένων αντικειμένων ή για πρόσληψη συγκεκριμένων αισθητικών εντυπώσεων.


Ο γήινος τύπος χαρακτηρίζεται από επιμονή, πείσμα, εργατικότητα, προσοχή και αυτοέλεγχο. Ο τύπος αυτός δεν κινητοποιείται από μόνος του αλλά πρέπει να παρακινηθεί σε δράση από άλλους που θα του δώσουν το όραμα και το στόχο. Είναι ο άνθρωπος που κάνει αυτό που περιμένει ο κόσμος από αυτόν, ο άνθρωπος του καθήκοντος. Είναι επιφυλακτικός αλλά και ισχυρογνώμων, ακολουθεί τους τύπους και τους κοινωνικούς κανόνες, εργάζεται σκληρά αλλά έχει περιορισμένη φαντασία και πολλές προκαταλήψεις. Οτιδήποτε βρίσκεται εκτός των πραγμάτων που γνωρίζει, του προκαλεί δισταγμό και επιφύλαξη. Γι’ αυτό για να πειστεί να ακολουθήσει ένα στόχο χρειάζεται πολύ προσπάθεια. Μόλις πειστεί όμως είναι σε θέση να επιδείξει επιμονή και υψηλή συγκέντρωση δυνάμεων για τον επιτύχει. Ο γήινος τύπος δίνει σημασία στην υγεία, την άνεση, τις φυσικές εμπειρίες και τον αισθησιασμό. Βιώνει τα πάντα τελείως αντικειμενικά χωρίς να επεισέρχεται υποκειμενισμός στην κρίση του. Στόχος του είναι πάντα να συμβαδίζει με τους άλλους και με ότι βλέπει στο περιβάλλον του.

Οι άνθρωποι αυτοί εκφράζονται καλύτερα με ότι είναι απτό και χειροπιαστό. Η τέχνη, η κατασκευή, το σχέδιο κι ότι έχει να κάνει με το χειρισμό υλικών πραγμάτων είναι ο τομέας που ο τύπος αυτός δραστηριοποιείται καλύτερα.


Ο αέρινος τύπος βασίζεται στη λογική για να εξηγήσει τα πράγματα. Εκφράζεται συνετά, ανταλλάσσει ιδέες, επικοινωνεί, έχει αντικειμενικότητα και προσπαθεί να διατυπώσει σκέψεις και επιχειρήματα για να εξηγήσει τα γεγονότα. Ενεργεί διαμεσολαβητικά με σκοπό την εναρμόνιση των αντιθέσεων. Αναλώνει πολύ χρόνο στην εξέταση των ιδεών με αποτέλεσμα να παραμελεί το πρακτικό κομμάτι της ζωής. Θέλοντας να είναι σίγουρος ότι είναι αντικειμενικός, εξετάζει όλες τις πλευρές ενός ζητήματος με αποτέλεσμα να δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει σταθερές απόψεις αλλά ότι τις αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις και τα γεγονότα. Προσπαθεί ακόμα να εξηγήσει με τη λογική και γεγονότα που δεν εξηγούνται από αυτήν όπως τα συναισθήματα των ανθρώπων. Σκοπός του είναι να βρει ένα πλαίσιο αναφοράς μέσα στο οποίο θα ταιριάζουν όλα τα γεγονότα. Ο τύπος του αέρα χρειάζεται για να προχωρήσει στη ζωή του επικοινωνία. Μέσα από την επικοινωνία με τους άλλους , τη διαλεκτική και τις αντιθέσεις προχωρεί και εξελίσσει τη σκέψη του. Στις κινήσεις του δείχνει δραστήριος, στη συμπεριφορά του κοινωνικός, και σαν προσωπικότητα δείχνει ήρεμος και με εσωτερική ενότητα.

Ο εσωστρεφής αέρινος τύπος παίρνει ερεθίσματα για εξέλιξη από τα όσα συμβαίνουν μέσα του περισσότερο παρά από τα όσα συμβαίνουν έξω από αυτόν. Προσπαθεί να βρει ένα σύστημα ηθικής που να εξηγεί όλες τις συμπεριφορές και μετά επιμένει σε αυτό δογματικά, καταστέλλοντας τις συναισθηματικές του αντιδράσεις. Δίνοντας έμφαση στη λογική, καταστέλλει τον υποκειμενικό χαρακτήρα των συναισθημάτων και μαζί υποβαθμίζει το κομμάτι εκείνο της ζωής που είναι υποκειμενικό (οικογένεια, σχέσεις, προσωπική ζωή).

Ο τύπος του αέρα προσπαθώντας να γίνεται αντικειμενικός γίνεται απρόσωπος. Κι όταν το απρόσωπο αυτό του χαρακτήρα του έρχεται σε σύγκρουση με τα καταπιεσμένα του συναισθήματα, καταλήγει αντί να το επιδιώκει να το μισεί.


Ο υδάτινος τύπος επηρεάζεται κι αυτός από το περιβάλλον του αλλά με διαφορετικό τρόπο. Διεισδύει στα συναισθήματα των άλλων και ταυτίζεται με τις καταστάσεις και τα γεγονότα που περνούν. Παράλληλα προβάλλει κι ο ίδιος επιρροές που ενδέχεται μακροπρόθεσμα «πνίγουν» και «φυλακίζουν» τα άτομα του περιβάλλοντος του.
Οι άνθρωποι του νερού εξωτερικεύουν πράγματα που στους υπόλοιπους τύπους είναι μόνο υποσυνείδητα. Εμφανίζουν παράλογους φόβους, είναι υπερευαίσθητοι, κι έχουν έντονες αντιδράσεις σε συγκεκριμένα άτομα και χώρους. Ο υδάτινος τύπος έχει δυσκολία να ξεχωρίσει τι από όλα αυτά που αισθάνεται είναι δικό του και τι συναίσθημα κάποιου άλλου με το οποίο έχει ταυτιστεί.

Ο υδάτινος τύπος αγαπάει την ηρεμία και τη μοναξιά, κατανοεί τους ανθρώπους και έχει συμπάθεια για όσους υποφέρουν. Έχει υποσυνείδητη σοφία και αγάπη που μπορεί εν δυνάμει να αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους. Αν είναι λιγότερο αναπτυγμένος ψυχικά, μπορεί να αγαπά και να καταπιέζει να προστατεύει και να προστατεύεται, να υποψιάζεται και να δειλιάζει. Αδυνατεί να δώσει λογική στα συμπεράσματα του και μπορεί μόνο να προσπαθήσει να συνειδητοποιήσει τι κάνει και να μην το κάνει υποσυνείδητα. Κρίνει τα πράγματα ανάλογα με το εάν του είναι αρεστά ή δυσάρεστα. Προσπαθεί συνεχώς να προσαρμόζεται στο περιβάλλον και γι’ αυτό προσαρμόζει και τη συμπεριφορά του με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουν τελικά οι γύρω του πώς αισθάνεται ο ίδιος για ένα ζήτημα.

Ο εσωστρεφής τύπος του νερού νιώθει συναισθήματα που πολλές φορές νομίζει ότι είναι των άλλων αλλά στην πραγματικότητα είναι δικά του. Δε δείχνει καθόλου συναισθηματικές αντιδράσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταλάβει κανείς τι σκέφτεται. Έχει μεγάλη δυσκολία στην έκφραση και γενικά δείχνει να είναι ψυχρός, απόμακρος και κάπως αναίσθητος.

Τα παραπάνω δίνουν μία γενική εικόνα για τα χαρακτηριστικά των τεσσάρων ψυχολογικών τύπων. Ο αγώνας για επικράτηση της μία ή της άλλης ψυχολογικής λειτουργίας είναι κάτι δυναμικό, κάτι που μπορεί να ανατραπεί σε ένα ωροσκόπιο ή και κάτι που να μην έχει ακόμη αποφασιστεί. Σε μερικά ωροσκόπια ο αγώνας παραμένει συνεχής και δεν έχει καταλήξει σε νίκη. Σκέψη και συναίσθημα, αντίληψη και διαίσθηση εμφανίζονται εναλλάξ και μας μπερδεύουν στην ταξινόμηση του χαρακτήρα.

Σε άλλες περιπτώσεις οι δυνατότητες που υποδεικνύει το ωροσκόπιο βρίσκονται σε νάρκη και δεν εξελίσσονται ελλείψει ευκαιριών και κατάλληλου περιβάλλοντος. Στις περιπτώσεις αυτές ο άνθρωπος δεν μπορεί να εκφράσει αυτό που είναι προορισμένος να εκφράσει με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται καταπιεσμένες τάσεις και επιθυμίες με τη μορφή νευρώσεων.

 

(συνέχεια από το "Τα 4 Στοιχεία & οι Ψυχολογικές Λειτουργίες")Βιβλιογραφία
1. Kaaren Zondag - Ψυχολογία και Αστρολογία – Ίάμβλιχος 1992
2. Journey Into Unus Mundus - http://www.thezodiac.com/mundusmenu.htm
3. Synchronicity - http://skepdic.com/jung.html – http://astrology.about.com/od/archet…/aa111800a.htm
4. Jung and Astrology - http://www.chartplanet.com/html/carl_jung.html 5. Myths-Dreams-Symbols - http://www.mythsdreamssymbols.com/carljung.html
6. Archetypal Astrology - http://www.archetypalastrology.com


NewAgeAstrology Magazine, Τεύχος 9ΥΓ: Περισσότερα και για τα 4 Στοιχεία στο Τεύχος 9 του New AgeAstrology Magazine, διαθέσιμο στο βιβλιοπωλείο Πύρινος Κόσμος και με αντικαταβολή από το www.il-piccolo.gr (http://www.il-piccolo.gr/1/opencart-.5.6.4/upload/index.php?route=product/product&path=81&product_id=367)


του Βασίλη Παπαδολιά, από το New Age Astrology

Σχετικά Άρθρα


Θέλεις να μάθεις πως θα εξελιχθούν τα αισθηματικά σου;
Υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην σχέση σου ή θέλεις άμεσα επανασύνδεση;
Σε απασχολούν ερωτήματα αναπάντητα ή θέλεις να γνωρίζεις τι έρχεται στα επαγγελματικά σου;

Μίλησε κάθε στιγμή της ημέρας στη ΝΕΑ Γραμμή Αστρολογικών Προβλέψεων και θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

Κάλεσε ΤΩΡΑ από σταθερό στο 8758758080 με χρέωση μόνο 0,75 €/1' (με ΦΠΑ)
ή από σταθερό και κινητό στο 9011404142 με χρέωση από Σταθερό 1,56€/1’ (με Φ.Π.Α. και Τέλος Σταθ. Τηλ/νιας) και από Κινητό 1,58€/1’ (με Φ.Π.Α. και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Κιν. Τηλ/νιας 12%, 15% 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ Φ.Π.Α.)
Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Για υποδείξεις παράπονα 2142148020 mediatel Τ.Κ. 11524 Λ. Κηφισίας 125- 127 Αθήνα

Η διαδικασία της αλλαγής Η διαδικασία της αλλαγής
Αν είσαι ένας από τους πολλούς που σκέφτεται: «Δεν είναι δίκαιο όλα μου πάνε στραβά» σου προτείνω κατ’ αρχήν να έχεις το θάρρος να ...
More detail
5 άγνωστοι… Νοστράδαμοι 5 άγνωστοι… Νοστράδαμοι
Οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή, η ανακάλυψη της Αμερικής και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είχαν προβλεφθεί αιώνες πριν, από μια τυφλή...
More detail
Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα Περιοδικά για δωρεάν κατέβασμα
Τεύχη του περιοδικού New Age Astrology Magazine επιλεγμένα από τον αστρολόγο Βασίλη Παπαδολιά, είναι τώρα διαθέσιμα με ένα κλικ δωρεάν στις οθόνες...
More detail

Βιβλία για... κατέβασμα

Βιβλία για δωρεάν κατέβασμα
από τις εκδόσεις Il Piccolo

Αστρολογικός Χάρτης

Μάθε το αστρολογικό σου προφίλ και δες την ανάλυση του γεννέθλιού σου χάρτη.

Κάνοντας "κλικ" εδώ »

Οι πλανήτες τώρα

Φάσεις Σελήνης

στον Καρκίνο
Ήλιος στον Καρκίνο
0 μοίρες
στον Τοξότη
Σελήνη στον Τοξότη
13 μοίρες
Πανσέληνος
Πανσέληνος
13 ημερών
Powered by Saxum

Σαν Σήμερα